Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Evo kako skuhati kafu koja će vam produžiti život za nekoliko godina

Evo kako skuhati kafu koja će vam produžiti život za nekoliko godina

Jeste li ikada pomislili da način na koji kuvate kafu može utjecati na vaš životni vijek i kvalitetu? Ispada da je čak i tako mali detalj od velike važnosti za našu budućnost. Istraživači sa Univerziteta u Geteborgu u Švedskoj identificirali su najbolji način za pripremu kafe koji smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Članak s rezultatima studije objavljen je u European Journal of Preventive Cardiology.

U istraživanju je sudjelovalo 508.747 muškaraca i žena u dobi od 20 do 79 godina.

Volonteri su popunjavali upitnike o količini i vrsti konzumirane kafe i prikupljali podatke o varijablama koje mogu utjecati i na konzumaciju pića i na bolesti srca.

Ovi dodatni faktori uključuju pušenje, obrazovanje, fizičku aktivnost, visinu, težinu, krvni pritisak i holesterol. Zdravlje dobrovoljaca nadziralo se 20 godina. 

"Nefiltrirana kafa sadrži supstance koje povećavaju holesterol u krvi. Upotreba filtera eliminira ih i smanjuje vjerovatnoću srčanog udara i prerane smrti ", rekao je autor studije Doug Tele, profesor na Fakultetu za javno zdravstvo Univerziteta u Geteborgu u Švedskoj.

"Studija nam daje snažne i uvjerljive dokaze o povezanosti između spravljanja kafe, otkucaja srca i dugovječnosti", dodao je.

Studija je takođe otkrila da kafa koja se pravi kuhanjem ili u preši za kafu povećava rizik od srčanih bolesti.

"Nefiltrirana kafa - kao što je turska kava koja se kuha ili kava proizvedena u francuskom tisku - sadrži veće količine kafestola i kaveola - hemikalija koje nalazimo u masnim mrljama koje plutaju na površini kafe ili u talogu", objasnio je zdravstveni stručnjak, nutricionistica Lisa Dreyer. Prethodne studije su otkrile da dovode do povećanog nivoa triglicerida i holesterola.

Ispijanje filtrirane kave, na primjer, kroz papirni filtar, pokazalo se zdravijim od nefiltrirane kafe. Filtrirana kafa povezana je sa 15 posto smanjenja rizika od smrti, 12 posto smanjenja rizika od smrti od kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca i 20 posto smanjenja kod žena u odnosu na potpuno povlačenje kave.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom