Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Naučnici su otkrili neočekivani učinak grupe namirnica na očekivani životni vijek

Naučnici-su-otkrili-neočekivani-učinak-grupe-namirnica-na-očekivani-životni-vijek

Naučnici su otkrili neočekivani učinak mahunarki na očekivani životni vijek. Studije pokazuju da jedenje graška, sočiva i graha može smanjiti rizik od rane smrti.

Nedavno istraživanje koje su vodili Savez nutricionista i Svjetska zdravstvena organizacija otkrili su postojanu vezu između konzumacije mahunarki i dugovječnosti.

Istraživači su analizirali podatke o zdravlju starijih osoba iz šest zemalja, kao i utjecaj na tijelo određenih grupa hrane - povrće, mahunarke, voće i orašasti plodovi, žitarice, mliječni proizvodi, meso, riba.

Pored toga, oni smatraju omjer mononezasićenih i zasićenih masti markerom predstojeće smrti. Utvrđeno je da se na svakih 20 grama mahunarki koje se konzumiraju dnevno rizik od smrti smanjuje za 8%. Autori naučnog rada napominju da se sve temelji na rezultatima klasičnog istraživanja provedenog u sedam zemalja 60-ih godina.

Ovo je prvo veliko istraživanje koje ne istražuje samo prehranu i način života, već i druge faktore rizika za kardiovaskularne bolesti u različitim kulturama, rekli su istraživači. Prema njima, tradicionalne grupe hrane razlikuju se u svakoj zemlji, osim jedne - mahunarki. Mahunarke obično imaju malo masnoća i puno folne kiseline, kalijuma, gvožđa i magnezijuma. "Oni su takođe bogat izvor zdravih masti, proteina, rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana", objasnili su ljekari.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom