Naučnici su otkrili neočekivani učinak grupe namirnica na očekivani životni vijek
Naučnici su otkrili neočekivani učinak mahunarki na očekivani životni vijek. Studije pokazuju da jedenje graška, sočiva i graha može smanjiti rizik od rane smrti.
Nedavno istraživanje koje su vodili Savez nutricionista i Svjetska zdravstvena organizacija otkrili su postojanu vezu između konzumacije mahunarki i dugovječnosti.
Istraživači su analizirali podatke o zdravlju starijih osoba iz šest zemalja, kao i utjecaj na tijelo određenih grupa hrane - povrće, mahunarke, voće i orašasti plodovi, žitarice, mliječni proizvodi, meso, riba.
Pored toga, oni smatraju omjer mononezasićenih i zasićenih masti markerom predstojeće smrti. Utvrđeno je da se na svakih 20 grama mahunarki koje se konzumiraju dnevno rizik od smrti smanjuje za 8%. Autori naučnog rada napominju da se sve temelji na rezultatima klasičnog istraživanja provedenog u sedam zemalja 60-ih godina.
Ovo je prvo veliko istraživanje koje ne istražuje samo prehranu i način života, već i druge faktore rizika za kardiovaskularne bolesti u različitim kulturama, rekli su istraživači. Prema njima, tradicionalne grupe hrane razlikuju se u svakoj zemlji, osim jedne - mahunarki. Mahunarke obično imaju malo masnoća i puno folne kiseline, kalijuma, gvožđa i magnezijuma. "Oni su takođe bogat izvor zdravih masti, proteina, rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana", objasnili su ljekari.
Primjedbe
Objavi komentar