Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Svaka druga piletina je puna bakterija! Kako se zaštititi?

Njemačka savezna vlada nedavno je objavila da je svaka druga piletina prodana na maloprodajnom tržištu zaražena bakterijama koje uzrokuju proljev. Dakle, morate znati kako se zaštititi. Važno: piletinu ne treba prati prije kuhanja, prenosi portal germania.one.

svaka-druga-piletina-je-puna-bakterija

Kako bakterije ulaze u piletinu?

To je zbog sanitarnih uslova u klanicama.

 Zbog uslova uzgoja na perju pilića, crijevne bakterije su gotovo uvijek prisutne. Prilikom klanja pilića, ova bakterija često ulazi u samo meso i ne umire u njemu tokom transporta, ako se vrši na temperaturi iznad -20 ° C.

Zašto ne oprati piletinu?

Kad operemo piletinu, kapi s njezine površine rasprše se po kuhinjskim površinama, možda sadrže bakterije. Tako završe, na primjer, na dasci za rezanje. Tada rezanjem povrća povrh njega rizikujemo da se zaražimo tim bakterijama. Da biste se zaštitili, nije dovoljno samo obrisati površine, one se moraju oprati i dezinficirati.

Kako ukloniti bakterije iz piletine?

Ne možete je učiniti sterilnom, ali možete smanjiti broj bakterija na njoj i spriječiti njihovo dalje razmnožavanje. Da biste to učinili, uklonite sok od mesa, jer je to povoljno okruženje za rast bakterija. Zatim skuhajte piletinu. Toplotni tretman je taj koji najbolje ubija bakterije. Vrlo je važno temeljito oprati ruke nakon rukovanja sirovim mesom.

Bakterije u piletini umiru kada temperatura unutar nje dosegne 72 ° C i ostat će takve dvije minute. Naravno, piletini je potrebno duže kuhanje, ali treba vremena da se meso zagrije na ovu temperaturu.

Kako izmjeriti temperaturu unutar piletine?

Da biste to učinili, možete koristiti poseban termometar za meso koji se može kupiti po pristupačnim cijenama u mnogim velikim trgovinama. Ako nemate termometar, provjerite spremnost piletine tako što ćete je izrezati. Meso iznutra mora biti bijelo - to znači da je dobro pečeno ili kuhano i da u njemu nema opasnih bakterija.

Kako se drugačije možete zaštititi od patogena?

Da biste odmrznuli meso, stavite ga na sito ili drugu površinu mreže, stavljajući posudu ispod njega. Na taj će se način sva voda odvoditi kako ne bi stvorila okruženje za razmnožavanje bakterija. Piletinu treba odmrzavati u hladnjaku, a ne na sobnoj temperaturi.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom