Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Med se ne smije zagrijavati

Med se ne smije zagrijavati
Med

Na internetu se mogu naći informacije da se ne preporučuje brzo i naglo zagrijavanje meda na visokim temperaturama jer proizvodi kancerogene tvari. Ali važnije je ono što se kaže u naučnoj literaturi. Tzv hidroksimetilfurfural (HMF) je međuprodukt razgradnje šećera.

Upravo ta riječ plaši one koji žele kuhati s medom, jer je to potencijalna kancerogena tvar.

Ali nemojte žuriti da odustanete od meda. HMF se nalazi ne samo u medu, već i u voćnim sokovima, sušenom voću, alkoholu, sirupima, slatkim gaziranim sokovima i tjestenini. Pčele često jedu sirupe koji sadrže i HMF. Ova supstanca je opasna za insekte i pri visokom sadržaju umiru. 
Zaista, kada se zagriju, blagotvorna svojstva meda trpe, korisni enzimi se deaktiviraju i u malim količinama nastaje hidroksimetilfurfural. Ali ovo nije opasno po život. Ne više od čaše soka od jabuke i kifla od maka. 

Prema međunarodnim standardima Codex Alimentarius, med se ne smije zagrijavati jako i dugo, jer to negativno utječe na njegova korisna svojstva. I ovdje se ne radi o žličici meda u čaši vrućeg mlijeka. 

A šta učiniti onima koji ne žele stvrdnuti med? Možete samo staviti med u toplu vodu. Temperatura od 40-50 stepeni smatra se sigurnom. Ako ste ekstravagantnija osoba, možete iskoristiti grijač, električne ploče ili ultrazvuk.

Prema češkim studijama, kratkotrajni učinci mikrovalnih pećnica nemaju velik negativan utjecaj na med, posebno kod kuće. Stoga, bez straha i bez predrasuda, med stavite u svježe skuhani čaj, koristite mikrovalnu pećnicu i ne brinite. 

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom