Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

4 neobična tjelesna mirisa koja ukazuju na ozbiljnu bolest

4 neobična tjelesna mirisa koja ukazuju na ozbiljnu bolest

Stalno koristimo gelove za tuširanje, parfeme i raznu kozmetiku kako bismo sakrili svoj prirodni tjelesni miris. Iako je on taj koja može signalizirati opasne promjene u tijelu.

Ali kako otkriti koji je miris upravo signal za posjet liječniku, a koji da se samo trebamo istuširati. Nudimo vam da se upoznate sa tjelesnim mirisima koji su simptom bolesti u razvoju.


Miris acetona

Ako osoba ne unosi dovoljno ugljikohidrata, tada tijelo počinje sagorijevati vlastite zalihe masti. Ovo je dobro za mršavljenje, ali miris tijela može se promijeniti.

Kada se sagorijevaju masti, oslobađaju se ketoni. U ovom trenutku tijelo počinje ispuštati kiseli miris. Masti se obično razgrađuju na šećer i aceton i tijelo ih ima vremena izlučiti mokraćom.

Ali kada si gladan, oslobađa se previše acetona, tako da gladna osoba počinje neugodno mirisati.

Međutim, dijabetes takođe može uzrokovati prekomjernu proizvodnju ketona. Zbog toga je toliko važno paziti što vaše tijelo emitira.

Miris amonijaka

Miris amonijaka ukazuje na probleme sa jetrom i bubrezima. Smanjena funkcija ovih organa dovodi do činjenice da se višak azota izlučuje tokom disanja ili kroz pore.

Manje opasni uzroci uključuju dehidraciju i prehranu s malo ugljikohidrata. Ovo je važno imati na umu kada se ozbiljno bavite sportom.

Miris kuvanog kupusa

Genetska bolest tirozinemija utječe na pojavu mirisa kuhanog kupusa od strane osobe. Kad je bolestan, ljudsko tijelo ne proizvodi dovoljno enzima za metabolizam aminokiselina tirazin.

Bolest se najčešće javlja kod novorođenčadi i dovodi do poremećaja rada bubrega, jetre i centralnog nervnog sistema.

Miris meda

Miris, koji se možda čini ugodnim, zapravo je znak velike opasnosti. Aktivnost bakterije Pseudomonas aeruginosa dovodi do toga da osoba odaje slatkastu aromu. Generalno, ljudi "sakupljaju" bakterije tokom bolničkog liječenja.

Opasni mikroorganizmi mogu dovesti do razvoja meningitisa, upale srednjeg uha, gnojnog sinusitisa i apscesa. Bakterija generalno utječe na respiratorni i urinarni sistem.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom