Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

DOMAĆA ČOKOLADA RECEPT

DOMAĆA ČOKOLADA RECEPT
DOMAĆA ČOKOLADA

Ova izuzetno bogata i dekadentna domaća čokolada napravljena je od kakaa u prahu, kokosovog ulja, meda i sjeckanih orašastih plodova. Vrlo je jednostavno za napraviti, a nevjerojatnog je okusa zahvaljujući kokosovom ulju.

Priprema vlastite čokolade je jednostavna. A kad je napravite kod kuće, tačno znate šta u nju ide, a možete dodati i ukusne dodatke poput omiljenih sjeckanih orašastih plodova.

To je ujedno i zabavan recept! Moja djeca OBOŽAVAJU da mi pomažu u tome. Vole toplu topljenu smjesu sipati u kalupe, a zatim gledati kako se čarobno pretvara u lijepe čokoladne bombone.


SASTOJCI

Za izradu vlastite domaće čokolade trebat će vam samo četiri sastojka! Ne volite li samo recepte s kratkom listom sastojaka? Evo pregleda onoga što će vam trebati - tačna mjerenja su navedena u donjoj kartici recepata:

Djevičansko kokosovo ulje : Volim predivan ukus koji daje čokoladi. Kakao maslac namirnica možete koristiti i za stabilniju čokoladu koja ne treba da se hladi. Pogledajte diskusiju u nastavku.

Nezaslađeni kakao u prahu: Više volim kakao u prahu koji je obrađen, koji je blaži i nije tako kiseo kao prirodni kakao u prahu. Ali ako vam je pri ruci samo prirodni kakao u prahu, i to bi trebalo uspjeti.

Med : Smatram da su samo 2 kašike savršena količina. Ovoj čokoladi daju savršenu dozu slatkoće - ne previše slatku, ali ni previše gorku.

Sjeckani orašasti plodovi : možete ih izostaviti, ali oni poboljšavaju čokoladu, kako u pogledu okusa, tako i u pogledu teksture. Pazite da orašasti plodovi budu neslani, osim ako mislite da će vam se svidjeti slatko-slana kombinacija.


INSTRUKCIJE

kako napraviti domacu cokoladu
Kako napraviti domacu cokoladu

Kako napraviti domaću čokoladu? Iznenađujuće je lako! U stvari, tako lako da je to sjajna aktivnost sa djecom. Ovisno o njihovoj dobi, smatram da im je potreban vrlo minimalan nadzor prilikom izrade.

Evo osnovnih koraka:

1. Otopite kokosovo ulje u mikrovalnoj pećnici, a zatim postepeno umiješajte kakao u prahu, med i orašaste plodove. Ploču za kuhanje možete koristiti i za topljenje ulja na laganoj vatri, ali mikrovalna pećnica je brža i lakša.

2. Ulijte smjesu u silikonski kalup za slatkiše. Ovi kalupi su krhki, pa je dobro postaviti kalup na pladanj ili posudu koja bi stala u vaš zamrzivač.

3. Zamrznite čokoladu dok se ne stegne. To bi trebalo trajati između 20-30 minuta. Nestrpljiva sam, pa ih obično izvadim nakon 20 minuta, iako su u ovom trenutku i dalje prilično otopljeni.


VARIJACIJE I ZAMJENE

Volim ovaj recept kakav jest i gotovo uvijek ga napravim onako kako je napisan. Ali u slučaju da želite varirati osnovni recept, evo nekoliko ideja za vas:

Umjesto kokosovog ulja možete koristiti kakao maslac.  Ali ja više volim kokosovo ulje jer volim njegov ukus!
Možete razlikovati orašaste plodove koje koristite - definitivno koristite svoje omiljene orašaste plodove. Moj muž voli ovu čokoladu sa pistacijama.
Ako volite kokos, ½ kašičice čistog ekstrakta kokosa još će poboljšati ukus.


ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Kako se pravi čokolada od nule?

Iznenađujuće je lako! Volim da miješam kakao u prahu, kokosovo ulje, med i bademe kako bih stvorila ukusnu čokoladu koju bih dobro osjetila u ustima.

Koliko dugo možete držati domaću čokoladu?

Kao što vjerojatno možete zamisliti, ne zadržava se toliko dugo koliko komercijalna čokolada. I to treba hladiti u frižideru. Možete je držati u frižideru, u zatvorenoj posudi, oko nedelju dana.

Zašto je moja čokolada topljena?

Kokosovo ulje je ukusno, ali budući da je gotovo tečno na sobnoj temperaturi, bilo koja čokolada napravljena od njega bit će prilično topljiva. Dakle, trebali biste je držati u frižideru.
Druga opcija je upotreba kakao maslaca umjesto kokosovog ulja. Ali otkrivam da čak i kad je napravljena od kokosovog ulja, čokolada sutradan nije toliko otopljena, nakon što je imala vremena za odmor i stabilizaciju u frižideru.

Ako Vam se sviđa recept za domaću čokoladu podijelite ga sa svojim prijateljima!

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom