Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Mladi luk

Mladi zeleni luk


Svi znaju koliko je korisno povrće i kako nam konzumiranje povrća daje zdravlje i dugovječnost . Jedno vrlo često korišteno povrće na našem stolu je zeleni tj. mladi luk , koji većina ljudi smatra sasvim običnim i ne misli da je u stvari izuzetno bogato vrijednim tvarima i samim tim vrlo korisno za zdravlje.

mladi luk

Istorija mladog luka

Prvi se put ova nepretenciozna i istovremeno izuzetno vrijedna biljka uzgajala u Aziji. Pastiri preko životinja prvi su saznali da su mu lukovice jestive.

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO JEDETE BELI LUK NA PRAZAN STOMAK: 9 neverovatnih činjenica o moćnom povrću!


Zanimljiva je činjenica da su njegova ljekovita svojstva otkrili stari Grci , a ratnici iz Rima konzumirali su ga jer su vjerovali da to povećava njihovu izdržljivost.

Sastojci mladog luka

Mladi luk sadrži ozbiljan set hranljivih sastojaka i vitamina . Bogat je vlaknima i šećerima , vitamini B grupe , vitamini C, D, E i K1.

Od minerala najveći količinama od željeza , kalija , kalcija , bakra , mangana , magnezija , natrija , selen , cink i fosfor . Mladi luk takođe ima niz vrijednih aminokiselina . Vrlo zanimljiva činjenica je da količina šećera u zelenom luku prelazi onu u kruškama i jabukama

Uzgoj mladog luka

Mladi luk može se uzgajati u zatvorenom i na otvorenom. Obično se radi o predkulturi na područjima koja su određena za raniji paradajz , patlidžane , kupus i papriku . Priprema tla sastoji se od gnojidbe i oblikovanja prostora.

STAVITE BELI LUK POD JASTUK PRED SPAVANJE: Kada se probudite desiće vam se OVE TRI NEVEROVATNE stvari!

Lukovice se sadi na dubini od 4-5 cm i udaljenosti 5 cm jedna od druge. Sadnju možete obaviti u jesen (krajem septembra do kraja novembra), čime se u prolećnim mesecima daje sveži mladi luk. Mladi luk se može saditi i u rano proljeće, ali u ovom slučaju onda se očekuje u maju i junu.

Nakon ručnog rasporeda lukovice duboke 4-5 cm prekriva se zemljom. Treba čuvati tlo čistim od korova, što se postiže upotrebom herbicida i redovnim kopanjem.

Kad lišće zelenog luka dostigne svoju normalnu veličinu, bere se. Luk se oljušti i očisti od zemlje, starih ljuspica i žutog lišća.

Kuvanje sa mladim lukom

Mladi luk izuzetno je poznat na području kuvanja, a zbog svog prepoznativog ukusa naširoko se koristi u kuhinji . Sastavni je dio omiljene zelene salate , koja je jedno od tipičnih proljetnih jela koja stavljamp na svoj stol. U kombinaciji sa zelenom salatom , krastavcem i rotkvicom , aromatiziranim solju , sirćetom i uljem , dobivate zadivljujuću salatu.

Čini čuda preko noći: Pred spavanje stavite luk u čarape i nikad vam više neće trebati lekar

Mladi zeleni luk se može koristiti umjesto običnog luka kod miješanja mesnih okruglica sa mesom , rižom , juhama i gulašima .

Jagnjeće meso u kombinaciji sa mladim zelenim lukom prava je poslastica za osjetila. Jedan od najlakših i najukusnijih načina za njegovu pripremu je u kombinaciji s umućenim jajima . Može se koristiti u raznim umacima i pitama.

Nudimo vam sjajan i vrlo jednostavan recept za zeleni hljeb od luka .

Potrebni proizvodi: 150 ml kipuće vode, 3 kašike ulja , oko 300 g brašna , sol i jedna gomila zelenog luka

Priprema: Pomiješajte brašno sa solju i prelijte vodom. Postepeno mesite testo, koje ostavite da odstoji oko 1 sat. Zatim ga isecite na 7-8 komada. Svaki tanko razvaljajte, namažite s malo ulja i pospite sitno nasjeckanim lukom.

Rolade narežite na kolutiće i oblikujte ih poput puža. Dok se zamotaju, razvaljajte ih i ispecite sa obe strane lagano podmazanu tepsiju. Poslužite odmah.

Prednosti zelenog luka

Korisna svojstva mladog zelenog luka su brojna. Bogat je hlapljivim sastojcima koji štite tijelo od virusnih infekcija , a hlorofil u njemu koristan je za stvaranje krvi.

Mladi luk je izuzetno korisno povrće u stanjima kao što su proljetni umor , vrtoglavica , pospanost , nedostatak vitamina . Sadrži tvari koje jačaju srčani mišić i zidove krvnih žila .

Visoki nivo kalcijuma i fosfora u luku ima blagotvoran učinak na zube . Zeleni luk ima nizak glikemijski indeks , pa ga preporučuju konzumacija sportski ljudi i oni koji žele smršavjeti .

Korisno je za konzumaciju kod gripa i prehlade jer hlapljivi sastojci djeluju nepovoljno na mikroorganizme bolesti. Važno je napomenuti da je cink u zelenom luku mnogo veći od ostalog zelenog povrća .

Cink je veoma važan element, a njegov nedostatak dovodi do krhkosti noktiju i gubitka kose , ima štetan učinak na ženski reproduktivni sistem, a kod muškaraca utiče na testosteron i aktivnost sperme.

Zeleni luk sprečava razvoj ateroskleroze , a količine kalijuma i natrijuma u njemu pomažu da se višak tekućine izbaci iz tijela. Prisutnost gvožđa pomaže povećavanju hemoglobina .

Najnovija istraživanja pokazala su da zeleni luk sadrži veliku količinu kvercetina , koji je poznat kao moćan antioksidans koji se bori protiv raka .

Štetnost mladog zelenog luka

Mladi zeleni luk nije pogodan za konzumaciju ljudi koji pate od kolitisa i gastritisa , jer povećava kiselost u stomaku i dodatno ga iritira. Osobe sa osjetljivijom probavnom sluznicom, također bi trebale izbjegavati uzimanje. Pacijente sa dijabetesom i bolestima jetre takođe bi trebali izbjegavati.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom