Mladi luk
Mladi zeleni luk
Svi znaju koliko je korisno povrće i kako nam konzumiranje povrća daje zdravlje i dugovječnost . Jedno vrlo često korišteno povrće na našem stolu je zeleni tj. mladi luk , koji većina ljudi smatra sasvim običnim i ne misli da je u stvari izuzetno bogato vrijednim tvarima i samim tim vrlo korisno za zdravlje.
![]() |
mladi luk |
Istorija mladog luka
Prvi se put ova nepretenciozna i istovremeno izuzetno vrijedna biljka uzgajala u Aziji. Pastiri preko životinja prvi su saznali da su mu lukovice jestive.ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO JEDETE BELI LUK NA PRAZAN STOMAK: 9 neverovatnih činjenica o moćnom povrću!
Sastojci mladog luka
Mladi luk sadrži ozbiljan set hranljivih sastojaka i vitamina . Bogat je vlaknima i šećerima , vitamini B grupe , vitamini C, D, E i K1.Od minerala najveći količinama od željeza , kalija , kalcija , bakra , mangana , magnezija , natrija , selen , cink i fosfor . Mladi luk takođe ima niz vrijednih aminokiselina . Vrlo zanimljiva činjenica je da količina šećera u zelenom luku prelazi onu u kruškama i jabukama
Uzgoj mladog luka
Mladi luk može se uzgajati u zatvorenom i na otvorenom. Obično se radi o predkulturi na područjima koja su određena za raniji paradajz , patlidžane , kupus i papriku . Priprema tla sastoji se od gnojidbe i oblikovanja prostora.STAVITE BELI LUK POD JASTUK PRED SPAVANJE: Kada se probudite desiće vam se OVE TRI NEVEROVATNE stvari!
Lukovice se sadi na dubini od 4-5 cm i udaljenosti 5 cm jedna od druge. Sadnju možete obaviti u jesen (krajem septembra do kraja novembra), čime se u prolećnim mesecima daje sveži mladi luk. Mladi luk se može saditi i u rano proljeće, ali u ovom slučaju onda se očekuje u maju i junu.Nakon ručnog rasporeda lukovice duboke 4-5 cm prekriva se zemljom. Treba čuvati tlo čistim od korova, što se postiže upotrebom herbicida i redovnim kopanjem.
Kad lišće zelenog luka dostigne svoju normalnu veličinu, bere se. Luk se oljušti i očisti od zemlje, starih ljuspica i žutog lišća.
Kuvanje sa mladim lukom
Mladi luk izuzetno je poznat na području kuvanja, a zbog svog prepoznativog ukusa naširoko se koristi u kuhinji . Sastavni je dio omiljene zelene salate , koja je jedno od tipičnih proljetnih jela koja stavljamp na svoj stol. U kombinaciji sa zelenom salatom , krastavcem i rotkvicom , aromatiziranim solju , sirćetom i uljem , dobivate zadivljujuću salatu.Čini čuda preko noći: Pred spavanje stavite luk u čarape i nikad vam više neće trebati lekar
Mladi zeleni luk se može koristiti umjesto običnog luka kod miješanja mesnih okruglica sa mesom , rižom , juhama i gulašima .Jagnjeće meso u kombinaciji sa mladim zelenim lukom prava je poslastica za osjetila. Jedan od najlakših i najukusnijih načina za njegovu pripremu je u kombinaciji s umućenim jajima . Može se koristiti u raznim umacima i pitama.
Nudimo vam sjajan i vrlo jednostavan recept za zeleni hljeb od luka .
Potrebni proizvodi: 150 ml kipuće vode, 3 kašike ulja , oko 300 g brašna , sol i jedna gomila zelenog lukaPriprema: Pomiješajte brašno sa solju i prelijte vodom. Postepeno mesite testo, koje ostavite da odstoji oko 1 sat. Zatim ga isecite na 7-8 komada. Svaki tanko razvaljajte, namažite s malo ulja i pospite sitno nasjeckanim lukom.
Rolade narežite na kolutiće i oblikujte ih poput puža. Dok se zamotaju, razvaljajte ih i ispecite sa obe strane lagano podmazanu tepsiju. Poslužite odmah.
Prednosti zelenog luka
Korisna svojstva mladog zelenog luka su brojna. Bogat je hlapljivim sastojcima koji štite tijelo od virusnih infekcija , a hlorofil u njemu koristan je za stvaranje krvi.Mladi luk je izuzetno korisno povrće u stanjima kao što su proljetni umor , vrtoglavica , pospanost , nedostatak vitamina . Sadrži tvari koje jačaju srčani mišić i zidove krvnih žila .
Visoki nivo kalcijuma i fosfora u luku ima blagotvoran učinak na zube . Zeleni luk ima nizak glikemijski indeks , pa ga preporučuju konzumacija sportski ljudi i oni koji žele smršavjeti .
Korisno je za konzumaciju kod gripa i prehlade jer hlapljivi sastojci djeluju nepovoljno na mikroorganizme bolesti. Važno je napomenuti da je cink u zelenom luku mnogo veći od ostalog zelenog povrća .
Cink je veoma važan element, a njegov nedostatak dovodi do krhkosti noktiju i gubitka kose , ima štetan učinak na ženski reproduktivni sistem, a kod muškaraca utiče na testosteron i aktivnost sperme.
Zeleni luk sprečava razvoj ateroskleroze , a količine kalijuma i natrijuma u njemu pomažu da se višak tekućine izbaci iz tijela. Prisutnost gvožđa pomaže povećavanju hemoglobina .
Najnovija istraživanja pokazala su da zeleni luk sadrži veliku količinu kvercetina , koji je poznat kao moćan antioksidans koji se bori protiv raka .
Primjedbe
Objavi komentar