Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Ruska Vojno-medicinska akademija: Zaraženi korona virusom treba da se hrane ovako!

Ruska Vojno-medicinska akademija: Zaraženi korona virusom treba da se hrane ovako!


Zaraženi Kovidom-19 trebalo bi da se pridržavaju režima ishrane kao u slučaju gastritisa, preporuka je stručnjaka sa ruske Vojno-medicinske akademije „Kirov“.
Foto: Shutterstock

Lekari napominju da je kod oboljevanja virusom korona, neophodno propisivanje dijete br. 2 po Peznerovom sistemu, koja je indicirana za bolesti želuca, naročito gastritis i kolitis.

Ovakav režim ishrane predviđa ograničen unos teško svarljivih vlakana, mleka, začinjenih jela i začina. Takođe se ne preporučuju čokolada, dimljeno meso, konzervirana hrana, usoljena riba, masno meso i proizvodi od brašna.

Hrana bi trebalo da se uzima u ispasiranom obliku, a dijeta podrazumeva kaše, mladi kravlji sir, kefir, povrće, nemasno živinsko meso, ribu, bajati hleb i pečene jabuke.

"Tokom perioda rekonvalescencije (oporavka) preporučuje se dijeta br. 15, koja praktično ne sadrži ograničenja i uporediva je sa uobičajenim načinom ishrane. Dodatno se određuje kompleks vitamina, askorbinska kiselina do 600-900 mg dnevno, kao i vitamin P za jačanje zidova krvnih sudova, do 150-300 mg dnevno“, preporuka je ruskih lekara.

Sovjetski naučnik Manuil Isakovič Pevzner je tokom 1920-ih razvio sistem ishrane koji se koristio u lečenju niza bolesti. Ovaj sistem podrazumeva skalu dijeta od 1-15, prilagođenih određenom tipu bolesti.


Stil / Sputnik

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom