Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

UPALNE BOLESTI CRIJEVA

UPALNE BOLESTI CRIJEVA

Upalna bolest crijeva i bolesti probavnog sustava

Upalna bolest crijeva ili engl. inflammatory bowel disease (IBD) općeniti je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, AUTOIMUNE POREMEĆAJE uzrokovane u prvom redu uporabom žitarica, osobito pšenice, i, naravno, mlijeka i mliječnih proizvoda.



Ulcerozni kolitis

Upalna je bolest debelog crijeva. Stvaraju se vrijedovi na unutrašnjoj stijenci, ili sluznici, debelog crijeva, često izazivajući proljev, krv i gnoj u stolici. Upala je obično najjača u sigmoidnom i zadnjem crijevu (rektumu) i obično se smanjuje u višim dijelovima debelog crijeva. Ulcerozni kolitis često dovodi do raka debelog crijeva.
Ulcerozni kolitis je bolest koja pogađa četiri do šest osoba na 100 000 ljudi. Nešto je izraženija u žena u odnosu na muškarce. Prvi se simptomi javljaju između 20. i 25. godine života.

Prognoza ulceroznog kolitisa zavisi o stupnju ozbiljnosti, trajanju i učestalosti pojavljivanja simptoma. Karakteristični simptomi su nadutost, krvarenja iz debelog crijeva i ulceracije kolona praćene bolovima i proljevima. Bolest mora pratiti liječnik, koji će uvesti odgovarajuću terapiju raspoloživim lijekovima, naročito u akutnoj fazi praćenoj jakim bolovima.
Ono što je kod tih pacijenata neophodno je provjeriti eventualno postojanje nepodnošljivosti (intolerancije) pojedinih komponenta hrane, jer svako postojanje intolerancije, a da to nije liječniku i pacijentu poznato, dovest će neposredno nakon konzumiranja namirnice koju organizam ne može razgraditi na odgovarajući način, do značajnog pogoršanja stanja bolesti. Odgovarajuća je prehrana neophodna u tijekom razdoblja rekonvalescencije ili oporavka od bolesti ili kao cilj smanjenja učestalosti pojave proljeva. Nakon akutne faze, kada su simptomi bolesti takvi da se mogu lako kontrolirati, te kad se pouzdano zna da postoji stanoviti manjak nutritivno važnih tvari u organizmu, prehrana mora sadržavati adekvatnu količinu proteina, puno vitamina A, C, D, E, B12 i folne kiseline, kalcija, željeza i cinka, te dakako mora biti kalorična. U početku prehrana mora biti siromašna prehrambenim vlaknima, treba izbjegavati integralne žitarice, povrće, voće, mahune, suho voće... jednom riječju - sve namirnice koje dodatno mogu iritirati oštećeno crijevo. U ovoj, početnoj, fazi potrebno je svakako izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, naročito nefermentirane, jer se može raditi o nepodnošljivosti mliječnog šećera - laktoze.
Postupno, kako se stanje popravlja u prehranu treba uvoditi vlakna zavisno o individualnom stupnju podnošljivosti te prehrambene komponente. Najkorisnija su vlakna topiva u vodi jer posjeduju mogućnost bubrenja i zadržavanja vode, a ima ih najviše u zelenom lisnatom povrću (blitva), voću, zobi i ječmu. Kako bi se nadoknadio nedostatak vitamina A, koji je čest nakon akutnih napada, potrebno je jesti jetrica (jednom tjedno), fermentirane sireve, povrće i voće narančaste boje koji sadrže provitamin vitamina A - pigment beta-karoten kojeg organizam dijelom pretvara u vitamin A. Ribe, poput lososa, sardina, škombra bogati su izvor vitamina D, polinezasićenih masnih kiselina, cinka i esencijalnih masnih kiselina. Stoga su i te namirnice neophodne u prehrani nakon akutnih napada. Pri tome treba istaći da je jako važno pripremati takve ribe na žaru, a preporuča se i konzervirana tuna u maslinovom ulju.
Jetrica, riba, meso (goveđi file, puretina, piletina, kunić) i jaja bogati su vitaminom B12 i potrebno je konzumiranjem tih namirnica spriječiti nastanak manjka ovog prijeko potrebnog vitamina za sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca. Folna se kiselina može unijeti jedenjem zelenog lisnatog povrća, a kalcij se nadoknađuje uzimanjem fermentiranih mliječnih proizvoda: acidofilnog mlijeka, jogurta, sireva.
Budući da je u osoba koje boluju od ulceroznog kolitisa anemija kao posljedica krvarenja i upala vrlo česta, potrebno je uzimati namirnice koje u svom sastavu imaju stanovitu količinu željeza.

Crohnova bolest

je upala koja se širi u dublje slojeve stijenke crijeva. Najčešće se nalazi u ileumu (drugi dio tankog crijeva) i prvom dijelu debelog crijeva (cekum), koji su poznati kao ileocekalno područje. Međutim, poremećaj se može razviti u bilo kojem dijelu probavnog sustava , uključujući anus, želudac, jednjak, pa čak i usta. Može zahvatiti cijelo debelo crijevo ili može postojati niz vredova jedan do drugoga u jednom dijelu debelog crijeva, a može se razviti i u obliku višestrukih raspršenih nakupina vredova.

Opis bolesti
Iako uzroci upalne bolesti crijeva još nisu poznati, genetski faktori igraju određenu ulogu. Do 25% osoba s tom bolešću ima članove obitelji s tom bolesti. Rizik nasljeđivanja je najveći ako boluje majka, a nakon toga brat ili sestra. Različite bakterije mogle bi biti odgovorne za Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis. Kako je upalna bolest crijeva mnogo češća u razvijenijim zemljama, stručnjaci vjeruju da vanjski faktori, kao što je ishrana, moraju igrati određenu ulogu, iako su istraživanja u tom pogledu nejasna. U jednom istraživanju je pronađeno da je velik unos masnoća, posebno životinjskog podrijetla, bio povezan s kasnijim razvojem ulceroznog kolitisa. Velik unos šećera (osim iz voća) bio je povezan s oba upalna crijevna poremećaja. Velik unos tekućine i prehrana bogata voćem, vitaminom C i magnezijem bili su povezani s manjim rizikom od oba poremećaja, a velik unos kalija i povrća bio je povezan s manjim rizikom samo od Chronove bolesti.

Tko obolijeva?
Muškarci i žene jednako su skloni obolijevanju. Upalna bolest crijeva se dijagnosticira najčešće u dobi između 15. i 40. godine života, ali se pojavljuje još jedna manje izražena veća učestalost pojave bolesti između 50. i 80. godine života. Oko 2% slučajeva IBD-a se pojavljuje kod djece mlađe od 10 godina; 30% se pojavljuje kod mladih ljudi u dobi između 10 i 19 godina. IBD je često prisutan u obiteljima, a muškarci i žene jednako su pogođeni. Čini se da je IBD češći kod stanovnika gradova nego sela i pojavljuje se češće u razvijenim nego u manje razvijenim zemljama, što upućuje na to da i genetski faktori i uvjeti okoliša, kao što je prehrana, mogu biti uključeni u njegov razvoj. Neki istraživači vjeruju da se bolest razvija kod osoba koje imaju genetsku sklonost koja omogućuje agensu kao što je virus ili bakterija da pokrene nenormalni imunološki odgovor. Ispitivanja su pokazala da djeca s IBD-om imaju češće i ranije infekcije u djetinjstvu nego djeca bez tog poremećaja. Virusne infekcije tijekom trudnoće također mogu povećati kasniji rizik od razvoja upalne bolesti crijeva kod djeteta.

Simptomi
Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest imaju mnogo zajedničkih simptoma, ali se i razlikuju u bitnim karakteristikama. Obje su kronične bolesti i simptomi se obično pojavljuju kod mladih odraslih osoba. Kod mnogih bolesnika, simptomi izbijaju (recidiv) nakon perioda bez simptoma (remisija); drugi pacijenti imaju stalne simptome, iako liječenje može dovesti do remisije čak i kod mnogih od tih bolesnika. Simptomi mogu biti blagi ili vrlo jaki i onemogućavati normalan život. Mogu se razvijati postepeno ili izbiti naglo. Jačina simptoma i učestalost recidiva također variraju ovisno o godišnjem dobu, rizik je najveći zimi i u jesen, a najmanji ljeti.

Proljev
Najčešći simptom kako ulceroznog kolitisa tako i Chronove bolesti je proljev. Može se pojaviti krv u stolici, posebno kod ulceroznog kolitisa. Krv može biti lako vidljiva ili vidljiva samo pod mikroskopom, u tom slučaju se naziva okultna krv.

Opstipacija
Opstipacija se može razviti tijekom aktivnog izbijanja kako Chronove bolesti tako i ulceroznog kolitisa. Do opstipacije kod Chronove bolesti obično dolazi zbog opstrukcije u tankom crijevu. Kod ulceroznog kolitisa do opstipacije može doći kad upaljeno zadnje crijevo šalje refleksni odgovor u debelo crijevo koji dovodi do zadržavanja stolice.

Bolovi u trbuhu
Mogu se pojaviti grčevi zbog kontrakcije crijeva izazvane upalom. Jačina boli obično ovisi o jačini proljeva. Bolovi u crijevima mogu također upućivati na ozbiljna stanja, kao što su apscesi, ili perforacije crijevne stijenke.

Drugi simptomi
Često je prisutna povišena temperatura, umor i gubitak apetita. Ujedno bolesnik može gubiti na težini. Može se pojaviti tenezmus (bolna potreba za pražnjenjem crijeva čak i kad je zadnje crijevo prazno) kao odgovor na upalu. Neurološki ili psihijatrijski simptomi mogu biti rani znakovi Chronove bolesti kad su popraćeni gastrointestinalnim problemima.

Koje pretrage se mogu napraviti?
Digitalni rektalni pregled (pregled zadnjeg crijeva rukom liječnika i ispitivanje okultne krvi u stolici, kojim se otkrivaju male količine krvi u stolici, rendgenski pregled završnog crijeva, sigmoidoskopija ili kolonoskopija ( postupak kod kojeg liječnik pregledava donji dio debelog crijeva (sigmoid) osvijetljenim instrumentom koji uvodi kroz zadnje crijevo).

Ulcerozni kolitis se smatra blagim ako bolesnik ima sljedeće simptome: četiri ili manje stolica dnevno; samo povremeno krv u stolici; normalnu temperaturu, puls i nalaz hemoglobina i crvenih krvnih stanica; nema promjena na rendgenskoj snimci debelog crijeva.

Chronova bolest: Kod blage bolesti, bolova u trbuhu nema ili su blagi. Bolesnik se osjeća dobro ili skoro dobro. Komplikacije izvan probavnog sustava su malobrojne ili ih nema. Liječnik ne može otkriti nikakvu masu pritiskom na trbuh. Nalaz crvenih krvnih zrnaca je normalan ili skoro normalan i pacijent nema premalu tjelesnu težinu.

Ulcerozni kolitis se smatra ozbiljnim ako su prisutni sljedeći simptomi: više od šest stolica dnevno; česta ili stalna krv u stolici; povišena temperatura; brz puls; anemija, nenormalan rendgenski nalaz debelog crijeva; bolovi u trbuhu na pritisak, uz moguću nadutost.
Kod teške Chronove bolesti, bolesnik ima stolicu toliko često da to zahtijeva opijate ili druge jake lijekove protiv proljeva. Bolovi u trbuhu su jaki i obično smješteni u donjem desnom dijelu trbuha (međutim, treba napomenuti da bolovi ne moraju upućivati na stvarno mjesto poremećaja, što je fenomen poznat kao prenesena bol). Nalaz crvenih krvnih zrnaca je nizak.
Bolesnik se loše osjeća i ima komplikacije koje mogu uključivati gubitak na težini, bolove u zglobovima, upalu očiju, crvenilo kože ili čireve na koži, fistule, apscese i povišenu temperaturu. Potrebno je bolničko liječenje i dobar program (parenteralne) prehrane.

GASTROINTESTALNI POREMEĆAJI

Cijeli probavni trakt koji započinje u ustima i završava u rektumu je cijev dužine oko 9-9,5 metara.To je sustav kroz koji prolazi i razgrađuje se hrana koju jedemo .
Na taj način tijelo iskorištava i odbacuje štetne nuzprodukte iz hrane .

Konstipacija ( zatvor ) je najčešći kronični poremećaj koji karakterizira stolica koja teško prolazi kroz crijeva ili preslabi pokreti crijeva ( peristaltika ) pa ne može doći do laganog pražnjenja .
Tvrda stolica može potaknuti i nastajanje hemoroida , koji mogu biti izuzetno neugodni .
Glavni uzrok zatvora ( osobito u djece ) je prehrana s mnogo rafiniranih ugljikohidrata – bijeli šećeri , bijelo brašno , čokolade , bomboni i slično , a premalo vlakana u prehrani .

Dvije vrste vlakana podjednako su važne za optimalnu probavu .

1.Netopljiva vlakna omekšavaju i povećavaju obujam otpadnih tvari pa se one brže kreću kroz debelo crijevo.

2.Topljiva vlakna se vežu za sa žuči , tvari koju proizvodi jetra i koja je bitna za apsorpciju masnoća , a izlučuje se izmetom .
Pošto prevelika količina žuči može stvoriti žučne kamence bitno je da žuč što prije prođe kroz tijelo . Topljiva vlakna pomažu sniziti i kolesterol .

Vlakna mogu spriječiti ne samo zatvor , nego i mnogo veće probleme kao što je rak debelog crijeva .
Sva istraživanja su potvrdila izravnu povezanost raka debelog crijeva i konstantnog manjka vlakana u prehrani . Objašnjenje je jednostavno , manje i kraće smo izloženi pesticidima i drugim kancerogenima kada se hrana brže kreće kroz probavni sustav , a osobito kroz debelo crijevo koje je uz jetru jedan od prva dva glavna imunosna organa gdje se sintetiziraju poliamini i veoma važna antitijela na antigene T i Tn .

Dobri izvori netopivih vlakana : celer , mahunarke , lisnato povrće

Dobri izvori topljivih vlakana : jabuke , banane , jagode , trešnje

Što više čiste vode na dan potaknut će probavu i spriječiti zatvor . 
Dugo sjedenje i malo kretanja je također jedan od uzroka tvrde stolice .
Lijekovi koji se često daju kao što su : diuretici , lijekovi protiv bolova , sredstva za smirenje i slično mogu izazvati zatvor .
Mnogi posežu za laksativima , koji izazivaju naviku i iz tijela ispiru važne hranjive tvari .
Bolje je uzimati prirodne dopune , a među njima je jedna od najboljih Cascara Sagrada .

DIJAREJA ( PROLJEV )

Poremećaj suprotan konstipaciji , kada je stolica suviše vodenasta i prečesta .
Ovaj poremećaj uzrokuju blage bakterijske ili virusne infekcije ali mogu je izazvati i mnogo ozbiljniji paraziti.
Osobama koje imaju proljev bitno je nadoknaditi gubitak tekućine .
Najbolje kroz bistru juhu , jabučni sok , biljni čaj , a treba uzeti minerale , osobito kalij .

Pektin, vrsta topljivih vlakana koja se nalaze najviše u jabukama , a ima ga i u ostalom voću i povrću pomaže pri smirivanju dijareje jer upija vodu i važne minerale u crijeva Pektin se može dobiti i u kapsulama .

Borovnice su odlične protiv dijareje , bogate su pektinom , ali i antociasonidima , koji imaju blag antibiotski učinak pa pomaže izliječiti infekciju .

Acidofili , koji se nalaze u aktivnim kulturama jogurta ( još su bolji kao suplement ) , odlični su za vraćanje normalne bakterijske ravnoteže u crijevima i mogu spriječiti infekcije koje izazivaju dijareju.

DIVERTIKULOZA – veliki broj starijih ljudi ima sičušne vrečaste tvorevine u stijenci debelog crijeva zvanih divertikuli.
Glavni uzrok divertikula je kronični zatvor .
Zatvor može izazvati upalu divertikula i ozbiljni problem , divertikulitis , koji može prouzročiti prsnuće crijeva, upalu trbušne maramice, formiranje fistula i apcesa, obilna krvarenja ….
Obična divertikuloza liječi se pravilnom prehranom , a divertikulitis obično antibioticima i prehranom siromašnom s masnoćama ..

DIVERTIKULI- mlitava ispupčenja zida crijeva. Ako se sastoje samo sluzokože koja je prodrla kroz mišićni sloj zida crijeva, zovu se pseudodivertikulumi i to je najčešći oblik o boljenja ( 95%). Ako divertikularna kesa sadrži sve slojeve zida crijeva, onda su to pravi divertikuli i rijetka su pojava.

AKUTNA DIVERTIKULOZA – praćena je povišenom temperaturom, povraćanjem, proljevom i jakim bolovima u donjem dijelu stomaka

KRONIČNA DIVERTIKULOZA – radi se o stalnoj upali koju prate slabiji bolovi.Crijevo se zadebljava zbog čega dolazi do suženja ( stenoze crijeva ), a kako bolest napreduje moguć je i potpuni zastoj ( ileus ) u prohodnosti crijeva.

SINDROM IRITABILNOG KOLONA

Sindrom iritabilnog kolona funkcionalni je poremećaj u pražnjenju crijeva koji se može manifestirati grčevima, boli u abdomenu, vjetrovima, naglim proljevima ili konstipacijom. Ljudi sa sindromom iritabilnog kolona mogu imati naizmjenične proljeve i zatvore pa, iako se radi o vrlo neugodnom stanju, sindrom iritabilnog kolona neće uzrokovati trajnu štetu na vašim crijevima. Utječe na dvostruko više žena no muškaraca i smatra se da može biti povezan sa stresom.
Na crijevima oboljelih ne postoje značajne promjene te se smatra da poremećaj može biti uzrokovan promjenom u normalnoj peristaltici crijeva.
Iako se sindrom iritabilnog kolona može javiti u bilo kojoj dobi, najučestaliji je u kod tinejdžera te kod mlađih adolescenata.
Rizični faktori SU U PRVOM REDU PEKARSKI PROIZVODI OD P Š E N I C E, OSOBITO AKO STE OSOBA KRVNE GRUPE O I A, mogu uključivati i premalo vlakana u prehrani, emocionalni stres, korišćenje laksativa ili upalu crijeva. 
Masna hrana, umjetna sladila, bojila i konzervansi, crveno meso, mliječni proizvodi, čokolada, alkohol i gazirana pića mogu potaknuti ili pogoršati epizode kod nekih ljudi.
Gluten iz pšenice i ječma također može pogoršati stanje.
Zbog sindroma iritabilnog kolona, neki ljudi ne mogu dobiti sve potrebne hranjive sastojke.
Osim izbjegavanja određenih iritansa (kofeina, grahorica i mliječnih proizvoda) u organizam je potrebno unositi dovoljne količine vode te izbjegavati masnu hranu.
Redovita tjelesna aktivnost također može ublažiti simptome.
Kod opstipacije može pomoći redovito uzimanje hrane bogate vlaknima kao i oralno uzimanje laktuloze..
Upotreba probiotika dovodi do poboljšanja stanja, a znatno se poboljšanje postiže i simultanom upotrebom biljnih pripravaka u prvom redu Ariševa arabinogalaktana.

CASCARA SAGRADA

Cascara Sagrada ( Rhamnus purshiani cortex ) je drvo koje raste na pacifičkoj obali SAD-a .
U ljekovite svrhe se koristi kora drveta , koja se guli pa suši godinu dana .
Otkrili su je Indijanci iz sjeverne Kalifornije, a Španci doneli u Europu u 16 st. gdje je postala popularna za liječenje opstipacije .
Godine 1890 . uvrštena je u Farmakopeju SAD-a .
Aktivni sastojci su hidroksiantrahinonski glikozidi koji se zovu kaskaroidi , koji sadrže rezine , tanine i lipide .
Kaskaroidi potiču peristaltičke pokrete debelog crijeva , čime se ubrzava i potiče njegovo pražnjenje .
Doza je 1-2 kapsule 3 puta na dan uz jelo . Veoma je važno da se pije najmanje 8 čaša vode od 2 dcl na dan dok traje terapija .
Terapija treba da traje najduže 10 dana , zatim napraviti pauzu pa po potrebi ponoviti
terapiju .
Cascara Sagrada sinergijski djeluje s đumbirom i Psilliumom ( ljuskama sjemena bokvice ) .

PSYLLIUM ( zatvor i divertikuloza ) može ga se uzimati kao dopunu u kapsulama . Kod nekoga može izazvati i alergije .

Osobe s čestim proljevima trebaju uzimati i 5 x 99 mg kalija na dan .

PROBIOTICI ( acido. Laktobacillus )

Probiotici su korisne bakterije koje prirodno nastanjuju sluznicu ljudskog probavnog i urogenitalnog trakta te imaju značajan utjecaj na opće ljudsko zdravlje i vitalnost .
Duogogodišnja klinička ispitivanja na više razina su dokazala da 85% imunosnog sustava direktno ovisi o ukupnom stanju crijevne mikroflore .
Gastrointestinalni trakt sadži oko 100.000 milijardi probiotskih “prijateljskih “ bakterija koje obezbjeđuju normalno odvijanje vitalnih fizioloških funkcija i poboljšavaju zdravlje ne samo probavnih organa već cijelog organizma .
Zdravstveni poremećaji crijevne mikroflore i jetre - najvećeg imunosnog organa u tijelu - su uzročnici početka malignih bolesti .
Funkcije probiotika su:
- poboljšana probava i apsorpcija hranjivih sastojaka
- pomažu sintezu vitamina
- štite od infekcija jer sprječavju naseljavanje patogenih bakterija u gastrointestinalnom traktu
- stimuliraju imunosni sustav
- stimuliraju bolju pokretljivost crijeva ( perilstatiku ) što dovodi do boljeg izbacivanja toksina iz organizma
- u crijevima nastaju poliamini kem. tvari koje su u malim količinama prisutne u stanicama ljudi , biljaka i životinja. Važni su za rast , obnovu tkiva , metabolizam i zdrav živčani sustav .
Pravilan stanični razvoj ovisi o poliaminima i važan su faktor stabiliziranja same DNK. Ali preveika toksičnost u crijevima ( odsustvo dobrih , probiotskih bakterija ) je uzrok prevelike sinteze poliamina što slabi imuni sustav, mijenja metabolizam tkiva i dovodi do “ buđenja “
onkogena te stvaranja malignih stanica .
U crijevima nastaju i antitijela na antigen T i Tn , koja ih drže potisnutim u zdravim stanicama . Ukoliko nema dovoljno antitijela , antigen T i Tn postaju aktivni , počinje njihovo maligno djelovanje.
Pravi probiotički odabir povisit će razine antitijela na antigen T i Tn

Samo sam u kratkim crtama objasnio zašto je važno da crijeva budu zdrava , bez toksičnog okruženja.
Prehrana po krvnoj grupi i probiotici su ti koji će dovesti do zdravlja crijeva.

“ Bitka “ za zdravlje se odvija u crijevima i jetri .

Crijevna flora ima značajnu ulogu u prevenciji intestalnih bolesti ( upalne bolesti crijeva , kolitis , Chronova bolest te karcinom crijeva ) .
Probiotici u kapsulama su su daleko efikasniji za uporabu od živih bakterija u fermentiranim mliječnim proizvodima prvo jer mliječni proizvodi odgovaraju samo k.g B zbog indentičnog šećera D-galaktozamin i donekle k.g. AB , ali i za njih je bolje uzimati kapsulirani oblik koji sadrži tri soja probiotskih bakterija ( Lactobacillus acidophilus , Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacterium longum ) koje i inače čine normalnu crijevnu floru .
Ova tri soja bakterija imaju sposobnost da sprječavaju razmnožavanje štetnih bakterija .
Dovoljna je već jedna kapsula na dan bebama , djeci i odraslima kao preventiva ili kao pomoć ako stomačne tegobe već nastanu .
Probiotic kapsule su dobre za sva stanja koja dovode do poremećaja crijevne flore , akutne i kronične dijareje , nakon uporabe antibiotika i citostatika te ako se živi u regijama s neadekvatnim snabdjevanjem pijaćom vodom .

ARIŠEV arabinogalactan – BUTIRAT

Arišev arabinogalactan je polisaharid u prahu koji se dobiva iz kore drveta ariša-Larix vrste.

ARIŠ JE NAJBOLJE I NAJZNAČAJNIJE BILJNO VLAKNO ZA ZDRAVLJE HOMO SAPIENSA

Sastoji se od D-galaktoze i L-arabinoze , u obliku beta-D-(1-3)-galaktan glavnog lanca s pobočnim lancima jedinica galaktoze i arabinoze različitih dužina, a sam galaktan je polimer galaktoze.

Arišev arabinogalactan je danas najbolji poznati izvor prehrambenih biljnih vlakana.
On znatno povećava proizvodnju kratko-lančanih masnih kiselina u debelom crijevu, osobito butirat, koje su izuzetno važne za naš imunosni sustav.
Butirat je značajan za zdravlje debelog crijeva i kompletnog imuniteta.
Začetak svake maligne bolesti je upravo u debelom crijevu gdje se stvaraju antitijela na antigene T i Tn, antigene koji potiču maligne promjene u ćelijama ukoliko postaju aktivni, a u debelom crijevu se stvaraju i poliamini, kemijske tvari važne za obnovu DNK i održavanje cijelog tjelesnog sustava i obnovu tkiva.
Ukoliko crijevna flora nije u redu, ako je nivo dobrih bakterija ispod nivoa loših, dakle ako više ima loših bakterija, dolazi do pojačane aktivnosti antigena T i Tn i do pojave maligne bolesti.
U tom slučaju dolazi i do povećane sinteze ( stvaranja veće količine ) poliamina koji također dovode do veće aktivnosti antigena T i Tn.

Butirat je važan supstrat za stvaranje energije epitelnih ćelija debelog crijeva.
Zaštitnik je crijevne mukoze ili sluzne opne protiv patogenih agensa koji podupiru maligne promjene.
Ispitivanja su pokazala da on smanjuje stvaranje amonijaka te je od kliničke vrijednosti u tretmanima portal-sustavne encefalopatije , bolesti, koju obilježava stvaranje amonijaka u jetri.
Podiže i razinu Bifidobacterium longum u crijevnoj flori.

Arabinogalactan i karcinom
Učinkovito pomaže u terapijama malignih bolesti jer potiče aktivnost NK ćelija ( ćelija prirodnih ubojica )i ojačava mrežu citokina, u prvom redu povećanim otpuštanjem gama interferona, pa uspješno blokira metastaze na jetri.
Metastaza tumora na jetri češća je nego na drugim organima zahvaljujući specifičnosti receptora tumornih ćelija, koji su slični lektinima , koji se nalazi u parehimu ( osnovnom tkivu jetre ).
Arabinogalactan blokira mjesta lektin receptora, čime se smanjuje kolonizacija tumornih ćelija jetre.
Brojne kronične bolesti uzrok su smanjenja aktivnosti NK ćelija, uključujući sindrom kroničnog umora, virusni hepatitis, HIV/AIDS, te autoimune bolesti poput multiple skleroze i td.
Pokazalo se da arabinogalactan u svim slučajevima oslabljenog imuniteta i krivo moduliranog imuniteta( autoimune bolesti gdje imunosne ćelije napadaju vlastito tkivo ) i jača i modulira imunosni sustav.
Arabinogalactan učinkovito povećava broj imunosnih ćelija CD4, čiji manjak uglavnom dovodi do raznih infekcija.

Arabinogalactan i pedijatrija
Arabinogalactan je danas i od izuzetne važnosti u zdravlju djece.
Ako malo promislimo kako se hrane današnja djeca, osobito školska koja uglavnom žive na mesnim prerađevinama, belom hlebu, pecivu, bureku, pici, brzoj hrani, čipsevima, flipsevima, čokoladicama, gaziranim i običnim sokovima koji su puni raznih umjetnih aroma i boja i ostalim otrovima koji prate ovo „moderno“ doba.
Normalno je da imunitet te djece ni po kojoj osnovi ne može biti dobar.
Ogroman je porast malignih bolesti baš u dječjoj dobi, a o drugim bolestima da i ne govorim.
Jedna od čestih bolesti koja se javlja kod djece je danas i dijabetes.

Razlog?

Upravo gore opisani način prehrane.
Arabinogalactan vam ovdje pruža zaštitu za vaše dijete, ali morate povesti i računa i o pravilnoj prehrani.
Arabinogalactan pojačava imunitet i otpornost na infekcije pojačavanjem fagocitoze, osobito kod infekcija gram negativnim organizmima poput Escherichia coli i Klebsiella.
Danas su i česte povratne upale uha kod djece koje su u biti i uvod u ostale poremećaje.
Arabinogalactan je u svim ovim slučajevima od velike pomoći.

Doziranje
Arišev arabinogalactan u prahu uzima se 1-3 velike žlice 1-3 puta na dan s vodom ili se može dodati hrani.
Za djecu na isti način, ali mjera uzimanja je čajna žlica.

Arišev arabinogactan treba uzimati i svaka „nazovimo “ zdrava osoba u količini od 1-3 čajne žlice na dan.
Bolesna osoba mora uzimati redovito dok ne dođe do oporavka u količini od 2 velike žlice tri puta na dan iza jela u 2 dcl vode ili ga staviti direktno u hranu ako je tekuća, npr. ako miksate voće i povrće i slično.

OMEGA 3 

Omega 3 su esencijalne masne kiseline koje se moraju unositi u tijelo hranom jer ih ne možemo sami sintetizirati u tijelu .
Omega 3 je glavni sastojak stanične membrane , a hormoni koji pokreću sve funkcije u tijelu ne mogu se proizvesti bez Omega 3 .

Omega 3 se sastoji od dvije nezasićene masne kiseline :
1. DHA - dokozaheksanoička kiselina
2. EPA - eikozapentanoička kiselina

Djelovanje Omega 3 :
- poboljšava cirkulaciju
- snižava visoki tlak
- jača imunitet
- smanjuje nivo kolesterola,triglicerida i šećera u krvi
- smanjuje bolove i upale kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda
- ublažava simptome osteoporoze,sprječava bubrežno lučenje kalcija iz tijela
- smanjuje negativne efekte kortizola
- pomaže kod Chronove bolesti,kolitisa i ostalih problema s crijevima
- pomaže kod raznih oblika raka,raka dojke i ostalih tumora
- štiti od moždanog udara i infarkta
- kontrolira proizvodnju prostaglandina,tvari slične hormonima,koji kontroliraju mnoge procese u tijelu kao što su: zgrušavanje krvi,upalne procese,alergije,bolove,krvni tlak,rad srca, bubrega,pluća,proizvodnju hormona i td.
- pomaže kod oboljenja živčanog sustava ( multipleks skleroza )
- pomaže kod svih oblika depresije,agresije i poremećaja socijalnog ponašanja

Omega 3 su izuzetno važne za emocionalno zdravlje , a evo zašto :

Eskimsko stanovništo zapadnog Grenlanda gotovo da ne poznaje bolesti kao što su bolesti srca, visokog tlaka,moždanog udara,loše cirkulacje,agresiju i depresiju
Pošto uglavnom jedu ribu iz hladnih mora,unose deset puta više nezasićenih masnih kiselina od stanovnika SAD-a i Europe,koji u svojoj ishrani imaju uglavnom zasićene masne kiseline .
Mnogostruka znanstvena istraživanja su pokazala da je DHA - sastojak Omega 3 - izuzetno važna za mentalno zdravlje,te da njen manjak u prehrani izaziva snažne depresije i poremećaje u ponašanju - agresiju .
Dokazano je da stopa depresije i agresije raste razmjerno smanjenom unosu DHA u prehrani.
Na primjer u Japanu se DHA dodaje prehrani za dojenčad kako bi bebe postale pametnije,a učenici i studenti ga redovito uzimaju jer podiže inteligenciju,memoriju,kognitivne sposobnosti, strpljenje u učenju,bolje razumijevanje i td.
Omega 3 ( pa tako i DHA ) organizam ne može proizvesti,već se mora dobiti iz hrane ( skuša, tunj,losos ) ili uzeti kao dopunu u gel kapsuli.
DHA se nalazi u visokoj koncentraciji u sivoj tvari mozga ( 70 % sive tvari mozga čini DHA ) i očnoj retini .
DHA pomaže održati membrane stanica mozga propusnima što održava mozak vitalnim i pospješuje komunikaciju između moždanih stanica .
Manjak DHA izaziva:
- dobro poznatu depresiju poslije poroda
- depresiju,agresivnost,hiperaktivno ponašanje,manjak pažnje i koncentracije
- smanjuje sposobnost učenja,memorije i razumijevanja - ne krivite djecu za loše učenje, neposlušnost,manjak koncentracije,neodgovornost,
DAJTE IM DHA i hranite ih pravilno,
sa što manje bijelog brašna,bijelog šečera,mesnih prerađevina i ostalog lijepo upakovanog smeća
Manjak DHA je jedan od vodećih ( uz manjak cinka u hipokampusu - centru za memoriju i razmišljanje u mozgu ) uzroka Alzheimerove bolesti.
Omega 3 se mora unositi( kroz konzumiranje ribe ili dopuna ) od doba dojenčeta do duboke starosti ukoliko želite imati kvalitetan i zdrav život .

TOKSINI ( otrovi ) KOJE UNOSIMO U SEBE

Odmah na početku ću napisati kratak uvod zbog čega smo mi u suštini bolesni.
Glavni krivac za rak, alergije, ulcerozni kolitis, reumatoidni artritis, multiplu sklerozu, autizam, Chronovu bolest, impotenciju, sterilitet i ostale sistemske bolesti nisu geni, već otrovi iz okoline u koje nasljedno unosimo u sebe i stres. Ali stres je i svaki unos prehrane koja nije u skladu s antigenom krvne grupe.
Mnoge otrove unosimo u sebe, a da toga uopće nismo ni svjesni. Uz to danas nas okružuje daleko više opasnijih otrova nego prije 60-tak godina.
To znači da nije problem u genima,
Danas se zna i naučno je dokazano da je upravo zagađeni okoliš glavni uzrok bolesti.
Najnovija istraživanja pokazuju da je npr. rak dojke nasljedan samo u 2% slučajeva, u 98% slučajeva raka dojke je uzrokovan načinom života, prehrane.
Dokaz da nije problem u genima je što mnoge nasljedne bolesti na razini fetusa i malog djeteta uopće ne postoje, već se javljaju tijekom života upravo zbog nepravilne prehrane i toksina u hrani i našoj okolini.
Nađeno je da dijete prima otrove i preko pupčane vrpce dok je u utrobi majke, što je i normalno, a u pupčanoj vrpci u trenutku rođenja nađeno je preko 150 raznih toksina.

Već samo jedući krumpir i žitarice u organizam svaki dan unosimo veliku količinu pesticida, fungicida, fosfata, organoklorida i td.
Jedući bijeli kruh koji u prirodi ni ne postoji nego se mora pobijeliti umjetnim bjelilom pravimo stravičan udar na zdravlje.
Eksperimenti na miševima kojima je davano to bijelilo tokom 4 mjeseca pokazala su da su svi dobili rak gušterače ( pankreasa ).
Upravo te umjetne arome i boje su krive i za hiperaktivnost djece. To je pokazalo istraživanje na Cambridgeu kada su djeci u soku davana crvena i žuta boja za slatkiše.
Coca Cola bez šećera ( light ) još je opasnija od one sa šećerom, jer u sebi sadrži aspartam .
I voda iz slavine je puna teških metala, klora i ostalih otrova.
O vodi će te naći u drugom dijelu knjige više pa to podrobno proučite.
Što tek mislite što se dešava sa svim toksinima koji ostaju u tijelu nakon uporabe kemijskih lijekova.
Uza sve to tu je i stres, koji dovodi do pojačane cirkulacije krvi zbog ubrzanog lupanja srca, povećanja razine adrenalina što sve vodi ka povećanju razine toksina u krvi i njegovom većem protoku.

Kako ovo čitate vjerujem da ste i sami zaključili da treba naći dobar način detoksikacije organizma, izbacivanja otrova koji se nakupljaju kao nusproizvodi.
Teški metali, pesticidi, insekticidi i ostali otrovi topivi su u mastima.
Dakle masno tkivo kojeg imamo, puno je toksina koje polako i otpušta.
Naučno je dokazano da svaki kilogram manje daje 3 mjeseca života više.
Baš zato nije čudno što je vodeći rak u žena, rak dojke, jer upravo dojke sadrže veliki postotak masti, isto kao rak prostate u muškaraca jer kroz mokraćni mjehur ( bešiku )i mokraćovod velike količine pesticida stižu do prostate.
Upravo najveća detoksikacija odvija se u crijevima, ako se to ne obavi kako treba, ostane li previše otrova, oni dolaze do jetre, a ako ih ni ona ne uspije probaviti, otrovi se nakupljaju u mastima.
Dat ću primjer na bolestima koje dolaze starenjem, Parkinsonova bolest ili demencija dolazi zato što nakon dugo vremena toksini koji se nalaze u masnim stanicama koje okružuju mozak probiju krvno moždanu barijeru koja štiti mozak od njih i dođu do njega.
Sada ovo dobro zapamtite i primjenite.
Da bi se otrovi (toksini) topivi u mastima mogli pretvoriti u topive u vodi i na kraju izbaciti stolicom ili urinom potreban je enzim citokrom P 450, koji se stvara iz klorofila.
Druga faza je faza konjugacije, odnosno vezivanja, a u njoj su potrebni antioksidansi koji će za sebe vezati te otrove ( toksine ).
Upravo je rak rezultat akomulacije mutacija, dakle poremećaja i bolesti staničnog ( čelijskog ) genoma, a tu se regulira stanična dioba, rast i razvoj stanica.
Upravo ta mutacija je izazvana čimbenicima okoliša u kojem živimo, ali u suštini je krivo ono što unosimo u tijelo.
To sve dovodi do pojave raka, neuroloških i ostalih degenerativnih bolesti i oštećenja, čijoj smo poplavi danas i sami svjedoci.
Iako različiti toksini uništavaju različita tkiva i organe, svim je karcinomima zajedničko postojanje nedostatka hemoglobina, citokroma C, citokroma P 450 ( skupina enzima monooxigenaze ) i vitamina B12.

Rješenje svih zdravstvenih problema je uporaba određenih ortomolekularnih preparata kao što su Glutation Liposomalni, Natrijev ascorbat Liposomalni i u prahu, magnezij klorid, D3 liposomalni, ALA, Naltrexone, Imunofan, Fulleren C60 kroz vodu i uljnu mješavinu … i obavezno, prehrana u skladu s krvnom grupom i potpuno izbacivanje žitarica i mliječnih proizvoda iz prehrane, osim 50 gr nemasnog kravljeg sira miksanog s lanenim uljem ako je u pitanju Budwig dijjeta.

Dijeta i program uporabe ortomolekularnih dodataka se izrađuje za svakog pacijenta posebno u skladu s njegovom bolešću i stupnju razvoja bolesti, osobito kad je u pitanju rak.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom