Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Znanstvenik je naveo koja hrana uzrokuje, a koja sprečava rak

Mnoge namirnice sadrže kancerogene tvari, supstance koje mogu izazvati ili povećati učestalost malignih bolesti.

U hranu ulaze iz okoline ili se javljaju tokom prerade hrane. Profesor, doktor hemije, naučni savetnik kompanije Interlab Yakov Yashin detaljno je objasnio koje su namirnice izuzetno štetne.

Znanstvenik je naveo koja hrana uzrokuje, a koja sprečava rak

"Kada kuhate jela od mesa ili brašna i zagrijavate hranu iznad 120 stepeni, u njima se počinju stvarati dvije vrste kancerogenih tvari.

Oni uzrokuju mutacije u našim ćelijama i doprinose razvoju raka ", objasnio je specijalista.
Stoga je pozvao na smanjenje potrošnje ili isključivanje dimljenih proizvoda (meso, riba, sir) iz prehrane, jer oni stvaraju poliaromatične ugljikovodike, uključujući benzopiren.

Ova lista uključuje kruh, kekse, čips i druge pržene i pečene kore zbog sadržaja akrilamida. Hrskavi mesni proizvodi (roštilj) sadrže heterociklične amine, dok meso i kobasice sadrže nitrosamine.

Žitarice, kikiriki, pistacije često sadrže mikotoksine, upozorio je Yashin.

"Ali, s druge strane, postoji mnogo proizvoda koji sadrže supstance koje blokiraju njihovo djelovanje. Stoga konzumacija takvih proizvoda sprečava ili zaustavlja razvoj raka.

"Mnogo je studija koje pokazuju da tako djeluju polifenoli koji se nalaze u biljnoj hrani", rekao je.

Kao primjere dao je zeleni čaj, kakao, crveno vino; voće (posebno žuto i narančasto), bobičasto voće (posebno borovnice i grožđe), luk; kurkuma i začinsko bilje; masline, maslinovo ulje; rajčica; crvena riba i kavijar, škampi, alge; soja; senf; kupus (posebno brokula); lan, raž, bundeva i repa.

Nutricionist Mihail Ginzburg također je rekao da luk ima onkostatičko djelovanje i štiti od raka. Kvercetin sadržan u ovom proizvodu jača zidove i djeluje protuupalno. Češnjak i đumbir takođe imaju slična svojstva. 

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom