Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Da li je kafa korisna ili štetna za srčane bolesnike?

Da li je kafa korisna ili štetna za srčane bolesnike?

Povremeno se objavljuju istraživanja koja pokazuju da redovna konzumacija kafe može smanjiti rizik od vaskularnih bolesti. Naučnici iz Njemačke u eksperimentu s laboratorijskim miševima pokazali su da kofein stimulira određeni protein u mitohondrijskim srčanim ćelijama.

Ovaj protein čini ih otpornijima na stres i ishemiju i štiti ih od smrti. U studijama na ljudima otkrili su blagotvorne učinke ovog napitka na kardiovaskularni sistem nakon infarkta miokarda, što se objašnjava antioksidantima, protuupalnim svojstvima komponenata kafe, vazokonstriktivnim i dilatacijskim učinkom.

Nije pronađena veza između konzumacije kafe i povećanog rizika od hipertenzije. Ali postoje i druge studije koje kažu da konzumacija više od 3 šalice kafe dnevno može povećati rizik od razvoja tromboembolijskog moždanog udara kod muškaraca. Takva zavisnost nije pronađena kod žena. 

Svježe mljevena i skuhana kafa je najkorisnija, jer sadrži više različitih antioksidansa. Pozitivno djeluju na stijenke žila, metabolizam ugljikohidrata i masti. Zasebno, kafa sadrži jedinstveni antioksidans - hlorogenu kiselinu, koja normalizuje nivo glukoze i holesterola u krvi. Uz to, normalizira metabolizam masti, korisno je za ljude koji pate od dijabetesa tipa 2. Kafa sadrži i kalijum i magnezijum, neophodne za normalan rad srca

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom