Da li je kafa korisna ili štetna za srčane bolesnike?
Povremeno se objavljuju istraživanja koja pokazuju da redovna konzumacija kafe može smanjiti rizik od vaskularnih bolesti. Naučnici iz Njemačke u eksperimentu s laboratorijskim miševima pokazali su da kofein stimulira određeni protein u mitohondrijskim srčanim ćelijama.
Ovaj protein čini ih otpornijima na stres i ishemiju i štiti ih od smrti. U studijama na ljudima otkrili su blagotvorne učinke ovog napitka na kardiovaskularni sistem nakon infarkta miokarda, što se objašnjava antioksidantima, protuupalnim svojstvima komponenata kafe, vazokonstriktivnim i dilatacijskim učinkom.
Nije pronađena veza između konzumacije kafe i povećanog rizika od hipertenzije. Ali postoje i druge studije koje kažu da konzumacija više od 3 šalice kafe dnevno može povećati rizik od razvoja tromboembolijskog moždanog udara kod muškaraca. Takva zavisnost nije pronađena kod žena.
Svježe mljevena i skuhana kafa je najkorisnija, jer sadrži više različitih antioksidansa. Pozitivno djeluju na stijenke žila, metabolizam ugljikohidrata i masti. Zasebno, kafa sadrži jedinstveni antioksidans - hlorogenu kiselinu, koja normalizuje nivo glukoze i holesterola u krvi. Uz to, normalizira metabolizam masti, korisno je za ljude koji pate od dijabetesa tipa 2. Kafa sadrži i kalijum i magnezijum, neophodne za normalan rad srca.
Primjedbe
Objavi komentar