Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Gljive - spas za dijabetičare

Malo ljudi zna da gljive - ti čudesni darovi prirode nisu samo ukusno jelo na stolu, već i pravi, vrlo efikasan lijek.

Stručnjaci su odlučni: potencijal ovog lijeka u borbi protiv dijabetesa još nije otkriven.

Gljive - spas za dijabetičare


Moćan izvor antioksidansa

Najnovija međunarodna istraživanja pokazuju da su gljive (posebno neke divlje vrste) bogate glutationom i ergotionineinom, a to su najvažniji zaštitnici tijela protiv oksidativnih oštećenja.

Kod dijabetesa i metaboličkog sindroma, farmaceutski pripravci sa antioksidantima obično se koriste za sprečavanje i liječenje teških komplikacija.

Može li se to postići prehranom?

Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji, proučavajući brojne sorte gljiva, izmjerili su njihov sadržaj glutationa (GSH) i ergotinina (ERGO). Rezultati ovog rada mogu dovesti do obnavljanja metoda liječenja i pojave strategija zasnovanih na svojstvima ove dvije supstance.

Glutation je unutarćelijski antioksidans, a njegova sposobnost održavanja imunološke funkcije, detoksikacije kancerogenih i drugih toksina prepoznata je i aktivno se koristi u medicini. Funkcionalni sirevi i proizvodi od gljiva uz upotrebu gljiva mogu se pojaviti vrlo brzo. Prema istraživanjima, takva hrana može pomoći u prevenciji raka i tromboze.

Utvrđeno je da su optimalni nivoi glutationa u tkivima vrlo važni za održavanje zdravlja i prevenciju bolesti. Tačna uloga ergotionineina još nije u potpunosti shvaćena, ali prethodne studije pokazale su da ova supstanca pomaže u održavanju odgovarajuće razine glutationa.

Na primjer, gljiva maitake (koja se naziva i "plesna gljiva") sadrži najveću količinu glutationa, a vrganje (gljiva, vrsta bijelih gljiva) najbogatije je ergotioninom.

Uobičajene vrste, kao što je portobello, sadrže manje od dva antioksidansa nego većina divljih vrsta. Takođe je važna činjenica da će gljive vjerovatno zadržati antioksidativno djelovanje, čak i nakon kuhanja u termičkoj obradi.

Nutraceuti od gljiva

Ovaj pojam koristila je istraživačka grupa koja je uključivala naučnike sa Univerziteta u Portu i Politehničkog instituta u Braganci (Portugal) u proučavanju biološki aktivnog potencijala ovog prirodnog čuda.

Zapravo, gljive sadrže mnoštvo aktivnih spojeva koji pozitivno djeluju na ljudsko tijelo, uključujući imunomodulatorna, antitumorska, snižavajuća holesterol i antibakterijska svojstva.

"Nutraceutik od gljiva je pročišćeni ili djelomično pročišćeni ekstrakt ili sušena biomasa iz micelija ili plodišta gljive, koja se uzima u obliku kapsula, tableta ili dodataka prehrani i ima potencijalnu terapijsku primjenu", piše Philip Reyes, prvi autor studije.

Iako je većina studija antioksidativnih svojstava gljiva vršena in vitro analizama, tj. Bez eksperimenata na živim organizmima, postoje neki dokazi in vivo.

Jedno istraživanje pokazalo je da gljive šampinjoni poboljšavaju rad jetre i srca kod miševa, dok gljive kleurotus imaju pozitivan učinak na enzime uključene u antioksidativnu zaštitu štakora.

Druga istraživanja pokazuju da gljivice imaju antibakterijska, antifungalna, antivirusna i antiparazitska svojstva. Šampinjoni su se posebno pokazali efikasnima protiv gram pozitivnih bakterija.

Brojne studije potvrđuju antitumorski potencijal ekstrakata i spojeva izvedenih iz različitih vrsta gljiva. Svjetsko udruženje dijabetičara preporučuje uzimanje 85-100 g bijelih gljiva dnevno osobama kojima prijeti razvoj dijabetesa tipa 2.

Bijela gljiva i gljive protiv dijabetesa

U časopisu Functional Products objavljeno je istraživanje koje potvrđuje da gljive mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Rezultati studije naučnika sa Univerziteta u Pensilvaniji dokazuju da gajene gljive imaju prebiotički učinak na metabolizam domaćina i bakterija. Istraživački tim zabilježio je porast broja bakterija Bacteroidetesphyla, koje se smatraju bogatim izvorom važnih energetskih metabolita propionata i sukcinata.

"Propionat i sukcinat povezani su s povećanom crijevnom glukoneogenezom (proizvodnja glukoze) i povećanom ekspresijom gena, koji su važni za regulaciju osi intestinalnog odnosa s osjećajem sitosti i oslobađanjem glukoze iz jetre", zaključuje se u studiji. "Ovi podaci sugeriraju da bi svakodnevna konzumacija ekvivalenta jedne porcije bijelih gljiva mogla biti jednostavan način za poboljšanje kvaliteta prehrane i crijevne mikrobiote."

Vodeći autor studije, dr. Marguerite Cantern, koristila je dvije vrste miševa. Jedna grupa glodavaca imala je normalnu populaciju crijevnih mikrobioma, a druga crijevnu disbiozu.

Istraživački tim hranio je miševe porcijom gljiva dnevno. Za ljude je ekvivalentna dnevna količina porcije oko 85 g. Rezultati su pokazali značajne promjene u sastavu mikrobiote kod miševa prve grupe. Pokazali su porast broja bakterija Prevotella, koje proizvode propionat i sukcinat.

Bakterijska mikroflora miševa hranjenih bijelim gljivama sadrži gene važne za metabolizam purina i pirimidina, metabolizam aminokiselina, razgradnju glikana i regulaciju metabolizma ugljenih hidrata.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom