Svi imaju ovu bočicu u kuhinjskom ormariću i ne znaju šta ona liječi
Istraživači iz Univerzitetske bolnice Atikon u Grčkoj tvrde da postoji nešto što svi imamo u svojim domovima i da redovno uzimanje može pomoći u smanjenju šećera u krvi. Istraživači su došli do ovog zaključka analizirajući rezultate nekoliko prethodnih studija.
Prema stručnjacima, unos sirćeta, posebno jabučnog, "usporava proces probave u želucu", sprečavajući tako nagli porast šećera u krvi. Da bi testirali ovu hipotezu, istraživači su odlučili provesti dodatno istraživanje u kojem je sudjelovalo deset osoba s dijabetesom.
Brzina probave hrane u želucu bilježi se ultrazvukom. Volonteri su dobili ili puding od pirinča i vodu, ili puding od pirinča, vodu i jabučno sirće. Kao rezultat toga, ljekari su otkrili da se kod onih sudionika koji su uzimali sirće hrana probavljala za 17% sporije od onih koji nisu.
U drugoj studiji koju su proveli istraživači sa Državnog univerziteta u Arizoni (SAD), pacijentima sa dijabetesom tipa 2 predloženo je da prije spavanja konzumiraju 2 kašike jabučnog sirćeta. Ispitujući rezultate, stručnjaci su otkrili da je do jutra šećer u krvi opao za 6%.
Međutim, liječnici su upozorili da tačniji zaključci zahtijevaju dalja istraživanja. Važno je pojasniti da liječnici upozoravaju da je opasno uzimati sirće u najčišćem obliku. Najbolje ga je razrijediti vodom u omjeru 2 žlice na 250 ml. voda.
Primjedbe
Objavi komentar