Teško je ne voljeti jela od ribe: ona su najčešće pogodna za dijetalnu prehranu, jer sadrže idealnu ravnotežu bjelančevina, masti i ugljikohidrata, a također zasićuju naše tijelo potrebnim kiselinama i elementima u tragovima.
Nažalost, čak i zdrav proizvod poput ribe možda nije uvijek siguran za vaše zdravlje. Sastavili smo "crnu listu" onih vrsta riba koje je bolje nikada ne jesti.
Skuša
Prilično bezazlena na prvi pogled skuša, koju smo navikli jesti dimljenu ili soljenu, nije toliko zdrava riba kako se čini.
Ova velika grabežljiva riba akumulira živu, najopasniju za ljude, koja je u velikim količinama sadržana u morskoj vodi zagađenoj industrijskim emisijama. Ako vam je ova riba najdraža, jedite je ne više od jednom mjesečno.
Tilapia
Tilapija je cijenjena zbog visokog sadržaja lako svarljivih, niskokaloričnih proteina i polinezasićenih masnih kiselina. Jednostavno je pripremiti, a broj recepata s ovom ribom je ogroman, ali tilapija je strogo kontraindicirana za mnoge.
Činjenica je da je ova riba, uz zdrave masnoće, doslovno puna štetnih. Otuda i zabrana upotrebe tilapije svima koji pate od srčanih bolesti. Pored toga, tilapija je svejeda i njezino meso lako akumulira sve toksine koji mogu biti opasni za ljudsko tijelo.
Grgeč
Grgeč je još jedna kontroverzna i sumnjiva vrsta ribe koju treba uključiti u svoju redovnu prehranu. Predvodnik je svih otrovnih riba, jer sadrži najviše žive.
Ovu ribu strogo zabranjuju jesti trudnice i djeca, a odrasla osoba, kako ne bi patila od trovanja hranom, treba je ograničiti u prehrani na 100 grama mjesečno.
Jegulja
Ljudi vole pržiti i marinirati ovu zmijoliku ribu, a jela od jegulja su skupa jer ih nije lako pravilno poslužiti i otkriti sve izuzetne okuse ove ribe.
Nažalost, ova je delicija poznata i po svojoj sposobnosti da lako apsorbira industrijski i poljoprivredni otpad sadržan u vodi, kao i živi.
Ajkula
Svako od nas je barem jednom u životu čuo za izvrstan odrezak od morskog psa - jelo od ukusnog i hranjivog mesa koje ne sadrži kosti. Morskog psa je vrlo teško kuhati zbog njegovog specifičnog mirisa, pa se stoga jela od njega smatraju delikatesom.
Međutim, nemojte žuriti s naručivanjem juhe od peraja od ajkula ili juhe od filea morskog psa u restoranu. Ovaj grabežljivac, kao i mnoge druge ribe s ove liste, poznat je po svojoj sposobnosti da akumulira puno žive u svojim tkivima.
Brancin
Brancin je poznat po visokom sadržaju žive u mesu i preporučuje se ograničiti konzumaciju čak i za odrasle.
Sabljarka
Nježni okus, minimalne kosti i relativna lakoća pripreme samo su neki od razloga zašto kuhari širom svijeta ovu ribu visoko cijene.
Nažalost, vrlo je skupo, a mnogi restorani nude i drugu jeftiniju i još štetniju ribu. Na primjer, morski pas, šteta od koje smo već gore opisali.
Crvena tuna
Ova riba sadrži puno žive. Uz to, često se uzgaja na posebnim farmama, gdje se riba dodatno hrani hormonima i antibioticima. Ali ribu ulovljenu u divljini danas je gotovo nemoguće pronaći na policama trgovina.
Primjedbe
Objavi komentar