Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Svi kuhaju rižu ovako, a ne znaju da mogu dobiti kancer! Prestanite to raditi odmah, dok još nije kasno!

Svi kuhaju rižu ovako, a ne znaju da mogu dobiti kancer! Prestanite to raditi odmah, dok još nije kasno!


Mnogi rižu kuhaju na ovaj način, a ne znaju kako to može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, uključujući i srčane bolesti, dijabetes i rak

Istraživanja su pokazala da riža sadrži arsen, a ovisno o koncentraciji može biti vrlo štetna za organizam.
Kako kuhati rižu ?, Foto: Profimedia


Mnogi rižu kuhaju na ovaj način, a ne znaju kako to može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, uključujući i srčane bolesti, dijabetes i rak.

Kuhate li rižu tako da je držite u tavi dok voda ne ispari?

Nedavna istraživanja pokazala su da ova vrsta kuhanja možda nije dovoljna za uklanjanje arsena. Zbog upotrebe industrijskih toksina i pesticida u tlu, arsen dolazi do riže. Ova hemikalija povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, dijabetes i rak, kao i razvojne probleme.

Profesor Andy Meharg sa Univerziteta u Belfastu testirao je tri načina kuhanja riže.

U prvom činu, profesor Meharg ugađao je najčešće način kuhanja. U jednu čašu riže dodao je dvije šolje vode, a voda je "isparila" tijekom kuhanja. Tada je ustanovio da nivo arsena ostaje isti.

U drugom modu sipao je pet istih čaša vode na čašu riže. Višak vode izbačen je nakon kuhanja, a pokazalo se da je nivo arsena upola niži.

Treća metoda je bila da se riža ostavi u vodi preko noći, nivo otrovnih supstanci smanjen je za 80 posto.

Naučnici kažu da se riža najbolje kuha na sljedeći način:

- Ostaviti da odstoji u vodi preko noći
- Isperite je dok voda ne bude bistra
- rižu dobro ocijedite
- stavite u posudu koja sadrži pet puta više vode
- ostavite da se kuha i smanjite vatru i ostavite da riža kuha 15 minuta
- Pomešajte rižu kašikom.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom