Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

OVA NAMIRNICA IMA VIŠE GVOŽĐA OD SPANAĆA: Koristi je Novak Đoković, e evo koja ČUDA ČINI!

OVA NAMIRNICA IMA VIŠE GVOŽĐA OD SPANAĆA: Koristi je Novak Đoković, e evo koja ČUDA ČINI!


Daje potrebnu energiju, a ne sadrži šećer

Spirulina je alga koja podiže imunitet, čisti organizam, popravlja krvnu sliku i ima blagotvoran uticaj na ceo organizam.

Jedan od najstarijih stanovnika naše planete je mala modrozelena alga, spiralnog oblika. U jezerima i okeanima živi već više od tri milijarde godina. To je spirulina, alga melodičnog naziva, u nekim delovim sveta poznata i kao „zelena krv“ zato što čisti organizam i podiže energiju.
Foto: Printscreen/Instagram/djokernole

Mnogi drevni narodi koristili su spirulinu za lečenje i jačanje organizma. Stari Asteci od nje su pripremali kolače. Danas se najviše uzgaja na području Kine, Australije i Havaja. Kina njome snabdeva polovinu svetskog tržišta te ju je proglasila namirnicom od nacionalnog interesa. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, koristi se i u slučajevima neuhranjenosti, naročito kod dece u siromašnim zemljama.

Spirulina je poznata kao najbogatiji izvor beta karotena, jer ga sadrži 10 puta više nego šargarepa. Uz to je i kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih masnih kiselina. Bogata je i vitaminima i mineralima. Jedna dnevna doza spiruline u prahu sadrži više gvožđa nego dve šolje spanaća. Nakon berbe, od spiruline se pravi gusta pasta, koja se potom suši. Prodaje se u vidu praha, tableta, kapsula i pahuljica. Standardna dnevna doza je 5 g, ali se ta količina može povećati u zavisnosti od godina i težine.

Štiti nerve i vid

Ova modrozelena alga sadrži i zeaksantin – snažan antioksidans blagotvoran za nervni sistem i oči. Delotvorna je i kod trovanja teškim metalima zato što ih vezuje, a zatim potpomaže njihovo izbacivanje iz tela. Efikasna je i protiv štetnog zračenja.

Potpomaže mršavljenje

Spirulina olakšava borbu s viškom kilograma, jer brzo stvara osećaj sitosti. Daje potrebnu energiju, a ne sadrži šećer. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se dijeta ne sme bazirati isključivo na spirulini, jer takav režim nije zdrav i ne daje dugoročne rezultate. Prekoračenje dnevnih doza može izazvati poremećaj u radu bubrega i jetre. Takođe, u slučaju bolesti i terapije lekovima, pre uzimanja spiruline treba se posavetovati s lekarom.

Pospešuje detoksikaciju

Beta karoten je najdelotvorniji nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od malignih bolesti. Zahvaljujući tom sastojku, spirulina ima svojstvo da eliminiše toksine i druge nečistoće iz krvotoka. Preporučuje se i bivšim alkoholičarima i pušačima radi izbacivanja nataloženih otrova. Poznata je i kao odlična preventiva protiv upalnih bolesti, posebno reumatoidnog artritisa. Zahvaljujući detoksikacijskim svojstvima, korišćena je u bivšem SSSR-u posle nuklearne katastrofe u Černobilju.

Jača imunitet

Kao prava proteinska bomba, ova alga je idealna za vegetarijance i vegane. Istraživanja su potvrdila blagotvoran uticaj na ljudsko zdravlje, posebno na jačanje imuniteta, ubrzavanje metabolizma, snižavanje holesterola i stabilizaciju šećera u krvi. Nutricionisti je posebno preporučuju sportistima, trudnicama i osobama s oslabljenim imunitetom. I svetski šampion Novak Đoković otkrio je blagodeti ove alge. Kako sam kaže, spirulina je važan element njegove ishrane.


(Espreso.rs/Lepaisreca.rs)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom