Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

KOKOSOVO ULJE I RAK DEBELOG CRIJEVA

KOKOSOVO ULJE I RAK DEBELOG CRIJEVA


Moderno doba kao da je prestalo računati na prirodu. Oslanjamo se na rezultate i proizvode farmaceutske industrije koja ponekad više brine o profitu nego o samom zdravlju ljudi. No, da postoje istraživanja koja se bave prirodnim sastojcima i njihovim moćnim utjecajem na bolesti današnjice dokazuje i studija proizašla iz laboratorija znanstvenika iz Australije.
Kokosovo ulje

Kokosovo ulje trenutno je jedno od najpopularnijih sastojaka u prehrani današnjice.
Ovo iznimno hranjivo ulje sačinjeno od laurinske kiseline, koja čini gotovo 50 posto kokosovog ulja, prema najnovijim teorijama u samo 48 sati ubija više od 93 posto stanica raka debelog crijeva.
Iako je njegova moć u borbi protiv mnogih bolesti odavno poznata, postotak kojim ono ubija stanice raka iznenadilo je znanstvenike sa Sveučilišta Adelaide u Australiji koji su se bavili proučavanjem sastojaka kokosovog ulja.

Znanstvenici su otkrili da je laurinska kiselina iz kokosovog ulja, koja se još nalazi i u majčinu mlijeku, otrovala stanice raka na način da je istodobno izazvala oksidativni stres, pritom znatno smanjujući razinu glutationa, koji je potreban stanicama raka da bi se zaštitile od oksidativnog stresa, odnosno viška radikala iz kisika.

Kokosovo ulje od prije je poznato kao dobar saveznik u borbi protiv mnogih virusa, bakterija, gljivica i parazita. Ono je odlično za probavu i jetru ali i za kožu i zacjeljivanje rana. Odnedavno se koristi i u liječenju srčanih bolesnika, protiv Alzheimerove bolesti, kao i dijabetesa …..

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom