Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

BILJKA KOJA ŠTITI OD RAKA: Naučnici utvrdili da se bori protiv kancera vrlo uspešno, uvek je jedite svežu!

BILJKA KOJA ŠTITI OD RAKA: Naučnici utvrdili da se bori protiv kancera vrlo uspešno, uvek je jedite svežu!


Aronija ne sadrži puno šećera i poznata je po oštrom i kiselom ukusu koji neki vole, a neki ne

Aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće koje zbog dva razloga nosi ime sibirska. Prvo je da je iz Sjeverne Amerike, gdje ima svoje sjedište, prvo stigla u Sibir, a drugo jer je otporna na vrlo hladne temperature. Sibirska aronija podnosi hladnu zimu i mrazeve do -45 ° C. Raste u obliku grma i ako ima dovoljno prostora može doseći visinu od oko 2 metra.

KAKO ARONIJA UTIČE NA VAŠ ORGANIZAM

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, od svih vrsta voća, aronija ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ova bobica je puna flavonoida koji pomažu vašem tijelu u borbi protiv alergija, virusa i kancerogenih elemenata, a dokazano je da aronija sprečava i upalu mokraćnih puteva. Sibirska aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala u krvotoku, na taj način poboljšavajući cirkulaciju i sprečavajući bolesti poput dijabetesa i raznih kardiovaskularnih bolesti, a osobe koje pate od visokog krvnog pritiska treba unositi aroniju u svoju prehranu. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da aronija može pomoći učenicima jer poboljšava pamćenje.

Naročito je naglašen njegov blagotvorni učinak na žuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilno funkcioniranje ovih organa.
Važno je reći i da aronija regulira pravilno funkcioniranje i izlučivanje hormona štitnjače, kao i regulira rad gušterače, pa može biti korisna u liječenju dijabetesa.

Aronija takođe potiče zarastanje rana, usporava starenje tijela i kože, sprečava nastanak bora, štiti od UV zračenja.

KONZUMIRANJE ARONIJE

ARONIJA ne sadrži puno šećera i poznata je po oštrom i kiselom ukusu koji neki vole, a neki ne. Ove bobice se uvijek mogu jesti svježe, ali sada postoje razne vrste prerađevina koji su hranjive poput svježe aronije. Postoje sokovi od aronije, sušena i smrznuta aronija, kao i čaj od aronije. Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja ove bobice je džem ili slatko od aronije.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom