Ovo su vrhunske namirnice i pića koja razrjeđuju krv i sprječavaju trombozu
Tromboza je patološko zgrušavanje krvi u krvnim sudovima. Razlozi za to mogu biti različiti, uvijek dolazi do promjene ravnoteže zgrušavanja krvi.
Problem može nastati kao posljedica operacije, traume, imobilizacije osobe ili pretjeranog sjedilačkog načina života, ali i zbog pretilosti ili prekomjerne težine.
Kada se otkrije takva bolest, najčešće se propisuju lijekovi, uključujući antikoagulanse.
Ovo su lijekovi koji pomažu u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka.
Daju se osobama s visokim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka kako bi se smanjile njihove šanse za razvoj ozbiljnih stanja kao što su moždani i srčani udari.
Antikoagulanse treba uzimati samo prema preporuci ljekara, ali možete si pomoći, kako kažu, kod kuće.
Evo nekoliko načina
Obična čista voda . Ponekad je dovoljno uspostaviti režim pijenja da bi se problem riješio. Kada ljudi kažu da "toliko piju", misle na sve osim na vodu - čaj, kafu, sokove, čak i pivo. Riječ je o toploj vodi, koja efikasno razrjeđuje krv.
Đumbir smanjuje rizik od agregacije trombocita i "radi" protiv viška holesterola u krvnim sudovima. Čaj od đumbira je veoma zdrav napitak koji će, između ostalog, štititi od prehlade.
Kajenska paprika sadrži salicilate koje sadrži kolesterol aspirin – prva pomoć za razrjeđivanje krvi, ali sa opasnim nuspojavama.
Beli luk . Glavna prednost bijelog luka je prevencija ateroskleroze. Čisti žile i krv kroz njih slobodno cirkuliše. Poznat po svojoj sposobnosti da ubija viruse.
Kurkuma . Kurkumin takođe može da normalizuje nivo holesterola u krvi. Takođe smanjuje rizik od razvoja tumora.
Paradajz sadrži salicilate – derivate salicilne kiseline. Vitamin C i likopen nadopunjuju zdravstvene prednosti.
Voće : maline, borovnice, brusnice, borovnice. Sadrže prirodne antioksidanse i bore se protiv krvnih ugrušaka.
Primjedbe
Objavi komentar