Zašto krv postaje pregusta i šta se može učiniti
Pitanje "guste" krvi postalo je posebno aktuelno u eri korona virusa, kada je pitanje tromboze došlo do izražaja kod pacijenata sa teškim oblikom bolesti.
Međutim, ljekari upozoravaju da je nemoguće uzimati lijekove koji razrjeđuju krv bez recepta. To može dovesti do unutrašnjeg krvarenja i biti fatalno.
Krv može biti previše viskozna iz nekoliko razloga
disfunkcija jetre
promjena u eritrocitima, trombocitima, što uzrokuje "ljepljenje" stanica
pogrešna dijeta
hipodinamija
dehidracija, posebno u vrućim klimama
Kako vratiti krv u normalnu konzistenciju
uravnoteženu ishranu
uspostaviti režim pijenja tečnosti
kreći se više
Kako poboljšati ishranu?
Krv postaje gušća u nedostatku proteina i aminokiselina, pa birajte nemasno meso, ribu, jaja i mliječne proizvode.
Ne zaboravite na "prave" masti. Masne kiseline su važna komponenta lipidnih membrana krvnih stanica. Omega-3 bitne.
Koja hrana razrjeđuje krv
đumbir
luk
bijeli luk
badem
kaša
sjemenke suncokreta
sok od aloje
cvekla
tamna čokolada
Primjedbe
Objavi komentar