Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Top 3 razloga da se ne zarazimo K-19, čak i ako smo bili u kontaktu

Top 3 razloga da se ne zarazimo K-19, čak i ako smo bili u kontaktu

Jedan partner je zaražen, drugi ne, pozitivni testovi na djeci, ali negativni na roditeljima. Ovo je konfiguracija koja može biti zbunjujuća, ali nije neuobičajena.

Iako sa zaraženom osobom dijele životni prostor i hranu, ovi ljudi nisu zaraženi virusom. 

Imunitet nakon infekcije ili nakon vakcinacije

Prva hipoteza, najočiglednija, je prethodna infekcija jednom od varijanti SARS-CoV-2.

Zapravo, ako se osoba u domaćinstvu ne zarazi Kovid-19 dok živi sa nekim ko je bio pozitivan, to može biti zbog činjenice da ga je već ranije imalo, čak i ne znajući za to – asimptomatski.
Na ovaj način, potonji je sačuvao patogen u svojoj imunološkoj memoriji zahvaljujući specijaliziranim stanicama koje će eliminirati virus. Dakle, imunizirana osoba u kontaktu sa srodnikom zaraženim virusom neće razviti bolest, piše puls.bg.

Ovaj imunitet se stiče i vakcinacijom. Nije poznato koliko dugo imunitet može trajati nakon vakcinacije ili infekcije. Imunološki odgovor varira od osobe do osobe i ovisi o količini antitijela koje imaju kada ponovo dođu u kontakt s virusom.

Ako članovi istog domaćinstva nemaju isti imunološki odgovor ili su vakcinisani svakih nekoliko mjeseci, onda bi neki mogli biti bolje zaštićeni od virusa od drugih. Pojava varijanti koje nisu originalne, kao što je Omicron, može smanjiti efikasnost imuniteta stečenog tokom infekcije ili vakcinacije protiv prethodne varijante.

Omicron ima više od pedeset mutacija u poređenju s originalnom verzijom virusa, uključujući trideset u proteinu šiljaka na koji cilja vakcina. Što više mutacija ima varijanta, to će je teže biti prepoznati antitijelima, a osoba će biti manje zaštićena od infekcije.

Imunitet varira od osobe do osobe

Velika genetska raznolikost objašnjava različite reakcije infekcije na patogen. Isto važi i nakon vakcinacije, ista vakcina neće biti podjednako efikasna kod svake osobe.
 
Proizvodnja antitijela i njihova stabilnost tokom vremena variraju ovisno o patogenu i od osobe do osobe.
 
Zaista, neki zadržavaju veliki broj antitijela tokom dužeg vremenskog perioda i stoga su duže zaštićeni.

Ova karakteristika može objasniti zašto jedan član porodice možda nije zaražen virusom, dok drugi ima pozitivan test.
 

Mogući imunitet nakon prehlade

Nedavna studija istraživača sa Imperial College London otkrila je da imunološke T ćelije razvijene nakon prehlade mogu imati zaštitnu ulogu.
 
Visok nivo postojećih T ćelija koje telo stvara tokom infekcije drugim ljudskim koronavirusima, kao što je obična prehlada, može sprečiti infekciju COVID-19, kaže dr. Ria Kundu, vodeći autor studije.
 
Studija je obuhvatila 52 osobe koje su živjele sa nekim zaraženim SARS-CoV-2.
 
Četvrtog i sedmog dana PCR-om su testirana 52 volontera.
 
Uzorci krvi uzeti su u roku od nedelju dana od izlaganja virusu u domaćinstvu.
 
Istraživači su otkrili da je 26 osoba koje se nisu zarazile COVID-19 imale mnogo veći nivo T ćelija od onih koje je zarazio član porodice.
 
Ovi limfociti prepoznaju SARS-CoV-2 i ciljaju njegove unutrašnje proteine, a ne bodljasti protein virusa, kako bi zaštitili tijelo od infekcije.
 
Kod 26 neinficiranih pacijenata, ove T ćelije su nastale nakon prethodne infekcije zbog prehlade zbog drugog virusa iz porodice koronavirusa.
 
Stoga su ove postojeće ćelije kod ovih pacijenata spriječile da se zaraze COVID-19, rekli su istraživači.

Vakcine trenutno ciljaju na šiljasti protein virusa.
 
Ali ciljanje na unutrašnje proteine ​​virusa omogućilo bi izazivanje dužeg imunološkog odgovora zahvaljujući dugotrajnijim T stanicama, za razliku od antitijela, koja na kraju nestaju, rekli su istraživači.
 
Prema njihovim riječima, nova vakcina usmjerena na unutrašnje proteine ​​pružit će zaštitu od svih trenutnih i budućih varijanti SARS-CoV-2.
 
Međutim, treba napomenuti da su učesnici u ovoj studiji bili vrlo mali, pa će podatke morati dopuniti veća kohorta.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom