Manastirski čaj je jedinstveni kompleks lekovitog bilja, čiji je uticaj na zdravlje proveren vekovima. Svaka od ovih biljaka, u kombinaciji s ostalima, povećava svoj potencijalni učinak na niz bolesti.
Kompleks manastirskog bilja poznat je od davnina, ali se receptura za njegovu pripremu čuvala u strogoj tajnosti. Postoji mišljenje da njegovo stvaranje pripada iscjelitelju, travaru iz manastira Timashev, arhimandritu Georgiju. Ljudi iz cijele Rusije išli su kod oca Georgija na čudotvorni čaj.
Kompleks obuhvata lekovito bilje koje je raslo u blizini manastira. Osim dokazane ljekovitosti, napitak ima divan okus, zagrijava tijelo i okrepljuje.
Recept je sačuvan i do nas je stigao tokom vekova zahvaljujući manastirskim monasima, koji su sačuvali zapise u manastirskoj biblioteci.
Koje bilje je uključeno u sastav manastirskog čaja?
Manastirski čaj se sastoji od 18 biljaka, od kojih svaka ima određenu funkciju.
• Kopriva
Može pomoći u uklanjanju toksina iz organizma, povećanju hemoglobina, ublažavanju upale, zaustavljanju razvoja tumora, poboljšanju sastava krvi, probavi i stvaranju krvi.
• Žuto mljevenje
Koristan je za poboljšanje probave, snižavanje holesterola u organizmu.
• Žalfija
Potrebna je za jačanje krvnih sudova, normalizaciju aktivnosti gastrointestinalnog trakta, poboljšanje rada srčanog mišića.
• Majčina dušica
Može zaustaviti različite upalne procese.
• Medvedka bobica
Djeluje kao diuretik.
• Krkavine
Sadrži dosta joda, zbog čega služi za održavanje funkcija štitne žlijezde. Također pomaže u obnavljanju krvnih plazma ćelija i ima diuretski učinak. Može se koristiti kod zatvora, gastritisa, reume, ekcema, palpitacija, dijabetesa.
• Brezovi pupoljci
Sadrže sve što vam je potrebno da se naš oslabljeni organizam bori protiv infekcija. Djeluje kao diuretik, koleretik, liječi rane, pročišćava krv, ima antivirusno sredstvo.
• Cvijet lipe
Bogat je bakrom. Poznato je da je bakar neophodan za poboljšanje metabolizma, proizvodnje inzulina, hormona hipofize i hematopoeze.
• Đavolja usta
Blagotvorno deluje na nervni sistem, pomaže u ublažavanju bolova kod bubrežnih kolika i snižava krvni pritisak.
• Dobronamjerna bela milost
Može sniziti krvni tlak, pomoći u regeneraciji stanica bubrega i obnovi cirkulaciju krvi.
• Šipak
Potreban je za razvoj otpornosti organizma na razne infekcije, održavanje optimalne funkcije srca.
• Bidens
Bidens ili još poznat kao butrak, učestvuje u procesima hematopoeze, služi za stimulaciju nadbubrežnih žlezda, jačanje imunog i nervnog sistema, ima holeretička svojstva, diuretičko dejstvo, regenerativne sposobnosti kod ožiljaka usled čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
• Stolisnik
Može se koristiti za stabilizaciju metaboličkih poremećaja i eliminaciju alergijskih reakcija.
• Obično besmrtnik
Pomaže kod bolesti srca, gastrointestinalnog trakta, jetre, čira na želucu.
• Pelin
Može se koristiti kao koleretsko sredstvo.
• Kamilica
Pomaže tijelu u borbi protiv virusnih infekcija, liječi čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.
• Bijeli oman
Reguliše sekretornu funkciju gastrointestinalnog trakta, pomaže u ublažavanju crijevnih grčeva.
• Neven
Može se koristiti kod dermatitisa, gastritisa i peptičkog ulkusa, bolesti srca, upale bešike.
Recept
Potrebno je pomešati 18 biljaka u željenoj masi: žalfija - 35 g, kopriva - 25 g, šipak - 20 g, žuti miris - 20 g, medvjeđa - 20 g, bidens - 20 g, pelin - 15 g, beli stolisnik - 10 g, kamilica - 10 g, obično smilje - 10 g, majčina dušica - 10 g, kora bokvice - 10 g, pupoljci breze - 10 g, lipa - 10 g, blagotvoran beli miris - 10 g, đavolja usta - 10 g , bijeli oman - 10 g, neven - 10 g.
Način pripreme
Jedna supena kašika sadrži oko 3-4 grama biljne mešavine (u zavisnosti od gustine suve biljke). Odmjerite potrebnu količinu svake biljke, dobro promiješajte i stavite u odgovarajuću posudu. Začinsko bilje preliti sa 2,5 litara kipuće vode. Insistirajte u vodenom kupatilu tačno 3 sata. Ni u kom slučaju ne smijete kuhati začinsko bilje na ringli. Kada pustite da se kuha, višak vode ispari iz odvarka i dobije se potrebna koncentracija. Procijediti, ohladiti. Stavite u frižider. Uvarak čuvajte u frižideru i uzimajte dok ne završi pripremljena doza.
Kako ga koristiti?
Za prevenciju bolesti i podršku osnovnom liječenju treba piti 1-2 kašičice čaja 3 puta dnevno, 1 sat prije jela. Tok tretmana je 30 dana, zatim napravite pauzu od 10-12 dana i ponovite ponovo.
Ko to ne može piti?
Kontraindikacije: individualna netolerancija, trudnoća i dojenje. Prije miješanja sastojaka manastirskog čaja, provjerite kontraindikacije za svaku vrstu biljke, jer nekima možda neće biti od koristi. Ako je takva komponenta na listi, isključite je - čaj neće izgubiti puno svojih korisnih svojstava.
Primjedbe
Objavi komentar