Ljekovita svojstva bijelog luka
On je iz porodice Cream. Višegodišnja lukovičasta biljka, složene, široko jajolike lukovice, koja se sastoji od 7-30 malih lukovica (čena), umotanih u običnu bjelkastu opnastu ljusku. Stabljika je visoka do 50 cm. Uzgaja se u cijeloj zemlji.
Lukovice se koriste u medicinske svrhe. Sveže cele lukovice sadrže aliin - supstancu koja nema miris, ali kada enzimi pocepaju tkiva, aliin se raspada u alicin koji ima veoma jak i karakterističan miris.
Ova supstanca ima baktericidno i hipoglikemijsko djelovanje. Osim aliina, sadrži i neke njegove derivate - metilaliin, propilaliin, peptide koji sadrže L-cistein i glutaminsku kiselinu, alkil derivate L-cisteina i 5-alkilsulfoksid cisteina, koji snižavaju holesterol u krvi, te 0,1- 0,25% eteričnog ulja.
Bijeli luk ima široku i široku primjenu u narodnoj medicini. Proširuje krvne sudove (uključujući i one srca), snižava krvni pritisak, snižava holesterol u krvi i njegovo taloženje u zidovima krvnih sudova i usporava rad srca.
Njegova upotreba je poznata od davnina kao sredstvo za prevenciju gripe, trbušnog tifusa, kolere, dizenterije i drugih. Klinički je potvrđeno blagotvorno dejstvo belog luka kod katara disajnih puteva, gnojnih procesa u plućima, upale grla, velikog kašlja, kožnih oboljenja i dr.
Primjedbe
Objavi komentar