Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Bojana Ivanova: Bilje vraća ravnotežu metaboličkih procesa i hormona

Bojana Ivanova: Bilje vraća ravnotežu metaboličkih procesa i hormona

Koja je uloga zdrave prehrane i prirodne medicine u održavanju dobrog zdravlja? Šta je emocionalna ishrana i kako utiče na zdravlje?

Šta su tzv funkcionalne namirnice koje poboljšavaju probavu? Koje su najefikasnije biljke kod najčešćih probavnih smetnji? Koje ljekovite biljke djeluju smirujuće na napetost, nesanicu, anksioznost? 

O ovim i drugim pitanjima razgovaramo sa Bojanom Ivanovom - magistarkom farmacije i kvalifikovanim specijalistom za ljekovito bilje i fitoproizvode.

Njeno interesovanje za prirodnu medicinu i vekovno nasleđe e u biljnoj medicini usmerava je u svet bilja i motiviše je da detaljno proučava nauku o lekovitom bilju.

Svoj poziv fitoterapeuta i savjetnika provodi u uravnoteženoj prehrani, pomažući ljudima da podrže i poboljšaju svoje zdravlje kroz iscjeljujuću moć prirode i svjesne izbore za zdraviji život.

- Gospođo Ivanova, kakva je uloga prirodne medicine u očuvanju zdravlja?

- Problemi poput stalnog umora, nesanice, probavne smetnje i smanjenog imuniteta samo su neke od najčešćih posljedica životnog stila.

Naturopatija, a posebno biljke, mogu biti odgovarajuća terapija, profilaksa i dodatak standardnom liječenju ovih stanja. Biljni preparati su prirodni lek koji na prirodan način uspostavlja ravnotežu metaboličkih procesa, hormona i nervnog sistema.

Kao kvalifikovani specijalista za ljekovito bilje i fitoproizvode vjerujem i prakticiram fitoterapiju (biljnu medicinu), koja se u potpunosti zasniva na savremenim naučnim dokazima o djelovanju biljaka, kao i njihovoj sigurnoj primjeni.

Pravilno odabrani biljni proizvodi su dobar izbor za poboljšanje stanja kod niza kroničnih tegoba, jer se dobro podnose uz dugotrajnu upotrebu.

Djelovanje ljekovitog bilja je posljedica sadržaja raznih ljekovitih sastojaka i drugih korisnih materija, kao što su vitamini, minerali i organske kiseline i dr. 

Ovdje je važno pojasniti da samoliječenje biljem, bez prethodne konsultacije sa specijalistom, predstavlja rizik po zdravlje.

Bilje mora biti striktno prilagođeno specifičnim problemima, zdravstvenoj anamnezi i lijekovima koji se trenutno uzimaju. Takođe, moraju se poštovati ispravni uslovi za pripremu, prijem i skladištenje.

U suprotnom, biljke mogu biti opasne ili izgubiti svoje terapeutsko djelovanje. Pravilno praćenje terapije je također važno za pravovremene promjene i dopune. 

- Koje su najefikasnije biljke kod najčešćih probavnih smetnji?

- Tema ljekovitog bilja za probavne tegobe možda je najopsežnija u oblasti fitoterapije, jer je zaista ogroman broj ljekovitog bilja u tom pogledu koristan.

Pravovremena dijagnoza od strane specijaliste izuzetno je važna prije početka bilo kakve terapije, jer neki simptomi mogu biti posljedica ozbiljne bolesti.

Najčešći problemi kojima možemo pomoći gotovim biljnim preparatima ili biljnom infuzijom/odvarom su zatvor, poremećaj, probavne smetnje sa nadimanjem sa plinovima i grčevima, lakši oblici gastritisa, gubitak apetita, kronične upale i dr. 

U sastavu mnogih prirodnih proizvoda sa laksativnim djelovanjem naći ćete bilje sijeno (majčin list), aloju i alpski luk.

Važno je napomenuti da su ove biljke efikasne, ali nisu pogodne za dugotrajnu upotrebu, jer se na njih mogu naviknuti, izazvati grčeve, a ne smiju se koristiti ni u trudnoći i dojenju.

Dugotrajna opstipacija zahtijeva promjenu ishrane, bolju hidrataciju, u kombinaciji sa drugim efikasnim biljem i funkcionalnom hranom koja nema štetne efekte već navedenih. 

Spomenut ću i neke od biljaka koje se često uključuju u čajeve i proizvode za poboljšanje probave. Na prvom mjestu je kamilica, koja ima protuupalno i antispazmodičko djelovanje.

Pomaže u rješavanju grčeva i nadutosti kod probavne smetnje, kasnih večernjih obroka i psihičkog stresa. Matičnjak je takođe omiljena biljka protiv grčeva i otoka, a osim toga smiruje nervni sistem.

Neven je, na primjer, biljka koja ima protuupalno, antibakterijsko i epitelizirajuće djelovanje i često se uključuje u proizvode i čajeve za gastritis i kronične upale.

Nana je jedna od rijetkih biljaka koja može pomoći kod mučnine, a čaj od mente ima i niz drugih dobrobiti za probavu – stimulira lučenje probavnih sokova, smiruje grčeve itd. 

Ulje ruzmarina, koje ćete naći u nekim gotovim proizvodima, efikasno je sredstvo za poboljšanje probave, jer pojačava lučenje žučnih sokova.

Čaj od žalfije sadrži eterično ulje žalfije i djeluje antiseptično, pa je pogodan i kao profilaktičko sredstvo. 

Omiljena biljka kantarion ima brojna dejstva i često je uključujemo kada postoje upale probavnog sistema i probavni problemi uzrokovani nervozom i anksioznošću.

Važno je pojasniti da većina biljaka može interagirati s medikamentoznom terapijom ili je kontraindicirana kod nekih bolesti, pa je prije nastavka potrebno konsultovati specijaliste.

- Zašto pravilna ishrana treba da bude osnova zdravog načina života?

- Stalni stres, nepokretnost, zagađen vazduh i loša ishrana štetno utiču na naše zdravlje. Ishrana je faktor koji možemo kontrolisati, za razliku od drugih, koji su često izvan naše kontrole.

Uravnoteženom ishranom možemo se suprotstaviti nezdravoj okolini, smanjiti rizik od razvoja društveno značajnih bolesti i poboljšati svoje stanje kod nekih zdravstvenih problema. Na primjer, zdrava prehrana je ključna za održavanje jakog imuniteta i zdrave tjelesne težine. 

Pravilna prehrana smanjuje rizik od visokog kolesterola, dijabetesa tipa 2, hipertenzije, srčanog udara itd. Uravnotežena prehrana također pomaže u prevenciji probavnih problema i kroničnih upala.

Kod žena je zdrava ishrana izuzetno važna za ravnotežu polnih hormona i smanjenje rizika od razvoja osteoporoze.

Kroz hranu dobijamo osnovne strukturne elemente za održavanje mišićno-koštanog sistema i mišićne mase, koja se značajno smanjuje sa godinama. Na kraju, ali ne i najmanje važno, ishrana je neophodna da bismo bili u dobrom opštem stanju, da bismo bili energični i radno sposobni. 

- Razvili ste i autor ste proizvoda "Kulinarski sto". Šta je to i čemu služi "kulinarski sto"? Kakav je efekat toga?

- Moj cilj i misija je da dokažem da zdrava ishrana može biti laka i prijatna aktivnost kada je čovek motivisan i organizovan.

Sretna sam što je u posljednje dvije godine "Kulinarski sto" postao partner tolikog broja ljudi na putu zdrave ishrane i dobre forme. Sadrži nutritivne vrijednosti (kalorije, ugljikohidrate, masti i proteine) glavnih proizvoda u kuhinji.

Uz njegovu pomoć, svako može lako saznati koliko je kalorija u hrani koju priprema kod kuće. Štaviše, tabela pomaže ljudima da jedu uravnoteženo tako što efikasnije kontrolišu unos ugljenih hidrata i štetnih masti.

Ljudima koji se pridržavaju posebno pripremljene prehrane, „Kulinarska trpeza“ će pomoći da diverzificiraju prehranu bez unosa viška kalorija i štetnih namirnica.

- U kojoj mjeri pravilne prehrambene navike osiguravaju održavanje zdravog probavnog sistema?

- Dobra probava ne zavisi samo od izbora ishrane već i od naših svakodnevnih navika. Prije svega, važno je redovno jesti, ne propuštati obroke, što je od suštinskog značaja za dobar metabolizam.

Također, dobro je izbjegavati jesti kasno navečer kako bi se pomoglo normalnom funkcionisanju jetre i drugih organa probavnog sistema. Kasni noćni obroci također povećavaju rizik od prekomjerne težine, problema sa šećerom u krvi, nadimanja i lošeg kvaliteta sna.

Dobro je jesti polako i smireno, žvaćući dobro primljenu hranu kako bi se olakšao rad organa za varenje. 

Na primjer, sindrom iritabilnog crijeva povezan je s visokim nivoom stresa i brze hrane, što uzrokuje grčeve i nadimanje.

Drugi veliki problem je emocionalna ishrana, zbog koje ljudi pretjeruju sa slatkišima, tjesteninom i drugom štetnom hranom. Ovo je opsežna i ozbiljna tema, a generalno – emocije sa kojima povezujemo ovu vrstu prejedanja su: stres, anksioznost, depresija, depresija, dosada i drugo. 

U ovim slučajevima, rad sa stručnjakom za kontrolu emocija i izgradnju uravnotežene prehrane ključan je za dugoročne rezultate.

Vrlo čest problem je nedovoljna hidratacija, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, kao što su grčevi u mišićima, stvaranje pijeska u bubrezima, suhe oči i mnoge druge. Dobro je započeti dan čašom vode prije doručka i redovno hidrirati između obroka tokom dana.

Naravno, postoji niz drugih specifičnijih navika koje treba izbjegavati i naučiti kada je u pitanju konkretan problem, kao što su žgaravica, refluks, kronični zatvor, itd.

- Šta je to zdrava hrana?

- Uključivanje specifičnih zdravih namirnica u prehranu je osnova uravnotežene prehrane i dio je terapije nekih probavnih tegoba. Na primjer, u jesenjem periodu bundeva je izuzetno korisna namirnica za poboljšanje probave.

Za dobru peristaltiku crijeva važno je imati dovoljno i raznovrsne hrane, izvora vlakana kao što su: integralne žitarice, zobene pahuljice, pirinač od cjelovitog zrna, povrće, voće, korijenje i drugo.

Neki plodovi, poput ananasa i papaje, sadrže posebne enzime koji prirodno pomažu probavne procese. 

Ljudi sve više shvaćaju potrebu uključivanja protuupalnih namirnica u svoju prehranu. Sve takve namirnice su bogate omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, kao što su: sirovi orašasti plodovi, masna riba, maslinovo ulje, tahini, jaja, avokado itd., kao i riblje ulje koje možemo dodatno uzimati kao dodatak.

Neke namirnice, kao što su sok od aronije, sirup od bazge, jagode, kruške itd., pomažu normalizaciji peristaltike kod hroničnog zatvora. S druge strane, konzumacija kupina, malina, borovnica i drugih ima efekat zatezanja. 

Osim hrane, možemo obratiti pažnju i na začine koje koristimo, jer mnogi od njih pomažu i probavi.

Na primjer, kurkuma i đumbir imaju snažno protuupalno djelovanje, a drugi začini, poput paprike, crnog bibera, hrena, cimeta, podstiču lučenje probavnih sokova, pospješuju probavu i dobar apetit.

Za održavanje dobre crijevne mikroflore važno je uključiti prirodnu probiotičku hranu, a ne oslanjati se samo na uzimanje probiotičkih suplemenata.

Vrijedi napomenuti da se u slučaju raznih probavnih tegoba mora pridržavati određene dijete prema specifičnom stanju, koja će upotpuniti terapiju lijekom ili biljnom terapijom. U slučaju bolesti, sve suplemente i lekovito bilje koje uzimate treba da se posavetujete sa svojim lekarom. 

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom