Stručnjaci su identifikovali najsigurniju mast za prženje
Prema Health.Newsu, neke vrste ulja sadrže trans masti, koje mogu povećati nivo "lošeg" holesterola, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i moždanog udara. Stoga ulje za prženje treba birati vrlo pažljivo.
Prema publikaciji, jedna od najboljih vrsta ulja za prženje, posebno duboko prženog, je kokosovo ulje, koje je vrlo otporno na oksidaciju.
Svoja svojstva zadržava nakon osam sati neprekidnog prženja.
Zdravo maslinovo ulje bogato mononezasićenim mastima također je dobro za kuhanje pržene hrane.
Može stajati u fritezi više od 24 sata prije nego što počne snažno oksidirati. Isto važi i za ulje avokada, koje je bogato oleinskom kiselinom, dobro za srce i može sniziti krvni pritisak.
Suncokretovo ulje, koje je izvor vitamina E, koristi se i za prženje hrane.
Ipak, bolje ga je koristiti štedljivo i za kratko prženje.
Primjedbe
Objavi komentar