Pogledajte šta se dešava sa vašim telom i zdravljem ako svakog dana pojedete dva jajeta
Koliko često treba jesti jaja i u kojim količinama je većita dilema
Iako neki stručnjaci ističu da su jaja hrana koju treba jesti oprezno, umereno i ne tako često - drugi savetuju da jedemo čak i dva jaja svakoga dana.
Kokošija jaja su veoma hranljiva i bogata su sastojcima koji su neophodni za pravilno funkcionisanj enašeg organizma. Uticaj kokošijih jaja na telo i zdravlje je veliki, a evo šta može da vam se desi ako svakog dana jedete 2 do 3 jaja.
Vaš mozak je zaštićen kolinom
Fosfolipid koji omogućava pravilnu i nesmetanu komunikaciju između moždanih ćelija sadrži kolin. Klinički je dokazano da ovaj vitamin predstavlja najvažniji gradivni sastojak našeg mozga. Ako jedete 2 jaja dnevno, vaše telo će dobijati dovoljno ovog hranljivog materijala. Nedostatak kolina dovodi do smanjenja memorije.
Vid je zaštićen zahvaljujući luteinu
Kokošija jaja su bogata luteinom, supstancom koja je odgovorna za jasan i dobar vid. Usled nedostatka luteina, dolazi do oštećenja tkiva oka i vid se pogoršava.
Vitamin D obezbeđuje absorbciju kalcijuma
Između kašike ribljeg ulja i jaja, većina nas će odabrati jaje. Vitamin D pomaže absorbciju kalcijuma koji je važan za jačanje kostiju.
Kompleks vitamina B štiti kožu, kosu i jetru
Biotin, vitamin B12 i proteini koji poboljšavaju varenje doprinose jačanju kose i kože. Fosfolipidi koji se nalaze u kokošijim jajima potpomažu eliminaciju toksina iz jetre.
Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih oboljenja
Holesterol koji jaja sadrže izbalansiran je uz pomoć fosfatida pa tako nije opasan po naše zdravlje. Potpomaže proizvodnju holesterola u telu i sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju nivo triglicerida pa samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Mršavite
Ukoliko iskombinujete niskolakoričnu dijetu sa jajima za doručak, dva puta brže gubite na kilaži. Doručak koji podrazumeva i jaja, pomaže smanjenom unosu kalorija kasnij eu toku dana.
Samanjuje se rizik od raka
Kolin koji je neophodan mozgu, smanjuje i rizik od raka. Kod žena koje su u adolescentnom periodu jele jaja, rizik od oboljevanja od raka dojke je smanjen za 18 odsto.
Korisna su kada želite da začnete bebu
B vitamini imaju veoma veliki uticaj u proizvodnji polnih hormona. Vitamin B9 poznatiji je pod drugim imenom - folna kiselina. Uz pomoć njega, crvena krvna zrnca i ćelije nervnog sistema kod bebe se pravilno razvijaju pa se tako smanjuje rizik da se dete rodi sa nekim vidom retardacije. Zbog toga je vitamin B9 neophodan kod žena koje planiraju trudnoću.
Usporavaju proces starenja
Kod 87 odsto žena starosti od 35 do 40 godina koje su jele 2 do 3 jaja dnevno, tragovi starenja su se povukli, a koža je izgledala popunjenije. Kod muškaraca, bore oko očiju su vidljivo manje.
Primjedbe
Objavi komentar