Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Intenzivno noćno znojenje - neočekivani simptom raka

U jednom intervjuu, njemački dr Jens Wagenknecht upozorio je da "pojačano, intenzivno noćno znojenje može ukazivati ​​na ozbiljnu bolest". Specijalista napominje da je potrebno konsultovati lekara ako se noćno znojenje , koje se pojavilo jednom, počne češće i duže vreme ponavljati.  Doktor Wagenknecht dodaje da tako intenzivno noćno znojenje ponekad dovodi do hroničnih upala, tumora i maligniteta. Istovremeno, dodaje stručnjak, noćno znojenje često je povezano sa manje ozbiljnim faktorima i stoga se ne doživljava kao znak nečeg malignog . Za mnoge ljude, ovo se zaista ispostavlja kao neočekivani simptom raka .

Vitamin C – zašto nam je potreban?

Vitamin C – zašto nam je potreban?

Askorbinska kiselina ili popularnije zvan C vitamin vrlo je snažan i za tijelo bitan antioksidans. On također pomaže održavati i očuvati oči. Zbog toga i liječnici i nutricionisti preporučaju konzumaciju hrane bogate C vitaminima. Vitamin C ne samo da štiti oči, već i prevenira nastanke očnih bolesti, primjerice nastanak katarakte. Hrana bogata C vitaminom sadrži i bioflavonid koji je važan nutrijent za očuvanje zdravlja vaših očiju. 

Ljudsko tijelo nije u mogućnosti samo proizvesti vitamin C te je zato bitno da ga se kroz uzimanje suplemenata i konzumaciju hrane bogate tim vitaminom nadoknadi. Budući da tijelo vrlo brzo apsorbira vitamin C, te on u vrlo kratkom vremenu nestaje iz tijela, bitno je redovito, na dnevnoj bazi konzumirati hranu bogatu C vitaminima. Nedostatna razina C vitamina u tijelu može izazvati nastanak mnogih bolesti. U najugroženije skupine ljudi spadaju trudnice i pušači, kojima se preporuča veći unos C vitamina od uobičajenog (500 mg).

Koji su znakovi nedostatka vitamina C?

Ukoliko imate neke od sljedećih znakova, pokušajte povećati količinu unosa vitamina C:

umor
slabost u mišićima
bol u mišićima i zglobovima
krvarenje desni
blagi osip po nogama

Kolika je dozvoljena količina vitamina C u organizmu?

Prema podacima NIH (National Institutes of Health) dozvoljena količina za osobe koje su starije od 19 godina, dnevne doze vitamina C:

muškarci, 90 mg dnevno
žene, 75 mg dnevno
trudnice, 85 mg dnevno
dojilje, 120 mg dnevno

Vitamin C koji se nalazi u većini povrća i voća snažan je antioksidans te potiče i održava proizvodnju kolagena, koji je dio očne rožnice, te za održavanje onih najdelikatnijih kapilara u oku. Osim što održava vid, taj vitamin je i u funkciji prevenciji pojave pojedinih očnih bolesti kao što su katarakta ili makularna degeneracija.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom