Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Visok krvni pritisak: 6 namirnica koje samo mogu da pogoršaju stvari

Visok krvni pritisak: 6 namirnica koje samo mogu da pogoršaju stvari

Ovo nikako ne smete da jedete ako imate hipertenziju


Visok krvni pritisak je često oboljenje i kada ga imate morate na strogu dijetu, a ovih šest namirnica nikako ne smete da jedete. Loša ishrana može samo da pogorša vaše već loše zdravstveno stanje.

Svaka treća osoba u svetu pati od visokog krvnog pritiska.

Ovo stanje dovodi organizam u posebnu poziciju stresa koja može čak i neželjeno da se završi. Zbog toga je važno da pritisak držite pod kontrolom.

Da biste to učinili ovih šest namirnica morate u potpunosti da izbacite iz ishrane.

Pasulj

Konzerviran pasulj je pun natrijuma koji povišava krvni pritisak. Ukoliko kupujete ovako zapakovan pasulj, obavezno ga operite pod mlazom hladne vode ako ne želite da naudite sebi.

Isto važi i za svež pasulj i ostale mahunarke. Najbolje bi bilo da ih pre konzumiranja ostavite da malo odstoje u vodi.

Sos

Ovo uključuje čak i kečap i majonez. Oni sadrže kombinaciju soli i šećera, a to je pogubno za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska.

Kada pravite domaće sosove izbegavajte kombinovanje soli i šećera, ali nemojte preterivati ni sa začinima.

Alkohol

Iako se male količine alkohola vezuju za umanjenje rizika od oboljenja srca, upotreba ovih pića proširuje krvne sudove i može da bude pogubna za osobe koje se bore sa hipertenzijom.

Takođe, alkohol dovodi do dehidracije i gojaznosti, što oboje povišava krvni pritisak.

Neoljušten krompir

Ovakav krompir je prepun soli i kad je svež. Dokazano je da so povišava krvni pritisak.

Ukoliko baš volite ovakav krompir, preporuka je da ga ne solite dodatno, a bilo bi poželjno da ga pre pripreme dobro operete.

Grejpfrut

Iako je uvreženo mišljenje da je voće jako dobro za zdravlje organizma, to nije uvek slučaj. Grejpfrut je povezan sa povećanjem krvnog pritiska, pa se ljudima koji pate od ove bolesti savetuje d ga izbegavaju.

Naime, ovo voće ima neželjenu reakciju ako se konzumira istovrameno sa mnogim lekovima, pa i onim za sniženje pritiska.

Keks

Iako se misli da je keks prepun šećera, on može da sadrži i dodatne količine soli. Već smo napomenuli da je ova kombinacija ubistvena za ljude koji pate od hipertenzije.

Kada kupujete keks, važno je da gledate sastva i da birate onaj sa manjom količinom šećera i soli.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom