Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Kiseli kupus neophodan u zimskom periodu

Kiseli kupus neophodan u zimskom periodu


Kiseli kupus je u zimskom periodu jedna od najzastupljenijih namirnica na našim trpezama. Najviše u obliku sarme, podvarka i salate. U vreme praznika rasol od kiselog kupusa se najviše koristi kao lek za mamurluk.

Može se reći da je kiseli kupus u svakom obliku svojevrsni lek, jer je on je prava riznica vitamina, kao što je vitamin B12, neophodan najviše zbog održavanja neophodnog nivoa gvožđa.

Kiseli kupus takođe sadrži i vitamin C, koji čuva i podiže otpornost organizma, zatim kalcijum, magnezijum, fosfor.

Dobra strana kiselog kupusa je i ta što sadrži veoma malo kalorija pa se može jesti u velikim količinama bez bojazni od dobijanja novih kilograma.

Jedino bi osobe sa visokim krvnim pritiskom trebalo da se uzdržavaju od konzumiranja kiselog kupusa, pošto on sadrži dosta soli koja može da podigne pritisak.

Kiseli kupus veoma pozitivno utiče i na varenje hrane. Ne sadrži mast ni holesterol, što ga takođe preporučuje kao idealnu zimsku namirnicu.

Među brojnim dobrim uticajima na zdravlje je i regulisanje mineralizacije kostiju što se postiže zahvaljujući visokom sadržaju vitamina K. 

Iako je i slatki kupus veoma delotvoran po ljudsko zdravlje, istraživanja pokazuju da kiseli kupus ima bolje efekte.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom