Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

6 razloga zašto je tako dobro piti crno vino!

6 razloga zašto je tako dobro piti crno vino!

Rezultati istraživanja na životinjama pokazuju da resveratrol pokazuje obećavajuće rezultate u blokiranju aktivnosti ćelija karcinoma


Sigurno ste već čuli da crno vino može pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Ovo pozitivno dejstvo crno vino ima zbog resveratrola, biljnog sastojka s brojnim pozitivnim utcajima na zdravlje.

Resveratrol je biljni sastojak s antioksidativnim dejstvom, a njegov najvažniji prehrambeni izvori su crno vino, grožđe, određeno bobičasto voće i kikiriki. Važno je naglasiti da je resveratrol uglavnom koncetrisan u pokožici i semenkama grožđa i bobica.

U većini sprovedenih istraživanja koja su proučavala uticaj resveratrola, resveratrol je korišćen kao dodatak ishrani.

Ovo su neki od zaključaka istraživanja koji objašnjavaju blagotvorno delovanje resveratrola.

1. Resveratrol može pomoći u smanjenju nivoa krvnog pritiska

2. Resveratrol ima dobro dejstvo na lipidni profil

3. Kao moćni antioksidans i protivupalni sastojak, resveratrol pokazuje obećavajuće rezultate u zaštiti moždanih ćelija od oštećenja

4. Istraživanja na životinjama pokazuju da je resveratrol pomogao u razvoju bolje osetljivosti na insulin i borbi protiv pratećih komplikacija dijabetesa. Tako bi u budućnosti osobe s dijabetesom mogle imati koristi od uzimanja resveratrola.

5. Pokazalo se da resveratrol može da smanji bolove u zglobovima zbog čega pokazuje delotvornost i u prevenciji oštećenja hrskavice

6. Iako su potrebna dodatna klinička istraživanja, rezultati istraživanja na životinjama pokazuju da resveratrol pokazuje obećavajuće rezultate u blokiranju aktivnosti ćelija karcinoma.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom