Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Doktor je upozorio šta bi se moglo dogoditi ako popijemo jod

Doktor je upozorio šta bi se moglo dogoditi ako popijemo jod

Svetlana Savčenko, glavni lekar laboratorijske mreže LabQuest, razbila je mit o jodu, koji je popularan među ljudima, i upozorila na njegovu opasnost.

Postoji mit da ako se negdje dogodi nuklearna eksplozija, onda morate hitno popiti jod. Prema Savčenko, to nije tačno. Osim toga, predoziranje jodom može biti ne samo štetno, već može dovesti i do ozbiljnih nuspojava.

Kalijum jodid ne sprečava ulazak radioaktivnog joda u organizam u celini, štiti samo štitnu žlezdu, ali ne i druge organe. Osim toga, ne može otkloniti oštećenje štitne žlijezde koje već uzrokuje radioaktivni jod, a ni na koji način ne štiti organizam od drugih radioaktivnih supstanci, upozorila je doktorica.

Najčešći neželjeni efekti konzumiranja joda uključuju mučninu, povraćanje, glavobolju, alergijsku reakciju, kao i bol u stomaku i uznemirenost.

Savčenko napominje da se akutno predoziranje lijekom može vidjeti u karakterističnim simptomima, uključujući smeđu promjenu boje oralne sluznice, bronhitis, gastroenteritis, oticanje glasnih žica, krvarenje iz urinarnog trakta i drugo. 

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom