Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Intenzivno noćno znojenje - neočekivani simptom raka

U jednom intervjuu, njemački dr Jens Wagenknecht upozorio je da "pojačano, intenzivno noćno znojenje može ukazivati ​​na ozbiljnu bolest". Specijalista napominje da je potrebno konsultovati lekara ako se noćno znojenje , koje se pojavilo jednom, počne češće i duže vreme ponavljati.  Doktor Wagenknecht dodaje da tako intenzivno noćno znojenje ponekad dovodi do hroničnih upala, tumora i maligniteta. Istovremeno, dodaje stručnjak, noćno znojenje često je povezano sa manje ozbiljnim faktorima i stoga se ne doživljava kao znak nečeg malignog . Za mnoge ljude, ovo se zaista ispostavlja kao neočekivani simptom raka .

Doktor je upozorio šta bi se moglo dogoditi ako popijemo jod

Doktor je upozorio šta bi se moglo dogoditi ako popijemo jod

Svetlana Savčenko, glavni lekar laboratorijske mreže LabQuest, razbila je mit o jodu, koji je popularan među ljudima, i upozorila na njegovu opasnost.

Postoji mit da ako se negdje dogodi nuklearna eksplozija, onda morate hitno popiti jod. Prema Savčenko, to nije tačno. Osim toga, predoziranje jodom može biti ne samo štetno, već može dovesti i do ozbiljnih nuspojava.

Kalijum jodid ne sprečava ulazak radioaktivnog joda u organizam u celini, štiti samo štitnu žlezdu, ali ne i druge organe. Osim toga, ne može otkloniti oštećenje štitne žlijezde koje već uzrokuje radioaktivni jod, a ni na koji način ne štiti organizam od drugih radioaktivnih supstanci, upozorila je doktorica.

Najčešći neželjeni efekti konzumiranja joda uključuju mučninu, povraćanje, glavobolju, alergijsku reakciju, kao i bol u stomaku i uznemirenost.

Savčenko napominje da se akutno predoziranje lijekom može vidjeti u karakterističnim simptomima, uključujući smeđu promjenu boje oralne sluznice, bronhitis, gastroenteritis, oticanje glasnih žica, krvarenje iz urinarnog trakta i drugo. 

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom