Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Bol u kostima - simptom raka

Bol u kostima - simptom raka

Ljekari na to upozoravaju i podsjećaju da simptomi koji bi trebali biti karakteristični za artritis možda uopće nisu manifestacija artritisa, ali mogu signalizirati razvoj raka. Inače, djeca i adolescenti koji brzo rastu također imaju bolove u kostima. Odnosno, svako u bilo kojoj dobi treba da sumnja na bol u kostima.

Ljekari na to upozoravaju i podsjećaju da simptomi koji bi trebali biti karakteristični za artritis možda uopće nisu manifestacija artritisa, ali mogu signalizirati razvoj raka. Inače, djeca i adolescenti koji brzo rastu također imaju bolove u kostima. Odnosno, svako u bilo kojoj dobi treba da sumnja na bol u kostima.

Artritis je bolest koja oštećuje zglobove i uzrokuje tešku nelagodu. Njegov najčešći oblik je osteoartritis, koji se obično razvija kod osoba starijih od 40 godina i najčešći je kod žena. Simptomi uključuju bol i ukočenost zglobova, kao i bol i oticanje. Osim toga, prilikom kretanja se može čuti pucanje i trljanje. Neki oboljeli osjećaju bol u kostima u ranim fazama artritisa. 

Ali stručnjaci britanske zdravstvene službe upozoravaju da takav znak može manifestirati rak kostiju. Ova bolest može biti zasebno stanje ili se razviti kao sekundarni rak kostiju, kao rezultat širenja tumorskih ćelija iz drugog dijela tijela. 

"Bol u zglobovima je jedan od glavnih simptoma raka kostiju, ali se ponekad pogrešno smatra artritisom kod starijih osoba ili bolom u rastu kod djece i adolescenata", kažu liječnici. 

Nije jasno zašto nastaje rak kostiju. Neki faktori povećavaju rizik od njegovog nastanka: to može biti prethodno liječenje zračenjem, može biti bolest kostiju (Pagetova bolest), rijetki genetski poremećaji, retinoblastom, pupčana kila.    

Medicinski stručnjaci navode razvojne karakteristike bolesti kao što je rak kostiju:

Bol u kostima često počinje osjećajem specifične osjetljivosti i nelagode.

• Vremenom postaje opipljiviji i paroksizmalan: nastaje, prolazi dan i noć.

Rak kostiju najčešće pogađa nadlaktice i noge.  

• Upala se može javiti na ili oko zahvaćene kosti, sa vidljivim otokom i crvenilom.

• Ako je tumor blizu zgloba, može otežati kretanje.

• Ostali simptomi: groznica, neobjašnjivi gubitak težine, noćno znojenje. 

Ako osjetite jedan ili više od ovih simptoma, obratite se stručnjaku za ovu oblast.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom