Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Intenzivno noćno znojenje - neočekivani simptom raka

U jednom intervjuu, njemački dr Jens Wagenknecht upozorio je da "pojačano, intenzivno noćno znojenje može ukazivati ​​na ozbiljnu bolest". Specijalista napominje da je potrebno konsultovati lekara ako se noćno znojenje , koje se pojavilo jednom, počne češće i duže vreme ponavljati.  Doktor Wagenknecht dodaje da tako intenzivno noćno znojenje ponekad dovodi do hroničnih upala, tumora i maligniteta. Istovremeno, dodaje stručnjak, noćno znojenje često je povezano sa manje ozbiljnim faktorima i stoga se ne doživljava kao znak nečeg malignog . Za mnoge ljude, ovo se zaista ispostavlja kao neočekivani simptom raka .

Upotreba statina uzrokuje kašalj

Upotreba statina uzrokuje kašalj

Stručnjaci podsjećaju da se statini izdaju na recept kako bi snizili nivo "lošeg" holesterola, odnosno lipoproteina niske gustine, koji su potencijalno opasni za organizam. Mogu dovesti do začepljenja i sužavanja arterija i kardiovaskularnih bolesti, a liječnici ih propisuju kako bi smanjili rizik od moždanog ili srčanog udara. 

Za većinu ljudi statini su sigurni i efikasni, ali imaju i niz nuspojava.

Kao što su probavni problemi, bolovi u mišićima, mentalni problemi i oštećenje jetre. Međutim, nedavno se pojavio manje uobičajen, ali prilično alarmantan simptom. 
Ovo su neki statini koji uzrokuju uporan kašalj kod pacijenata. Nekoliko dana nakon uzimanja, neki pacijenti su nakon početka liječenja razvili uporan kašalj. Medicinska istraživanja su naknadno pokazala da kašalj nije povezan s plućima ili respiratornim problemima. Kašalj je prestao tek nakon prestanka uzimanja statina

Stručnjaci preporučuju sljedeće: „Veoma rijetki slučajevi intersticijske bolesti pluća već su prijavljeni kod dugotrajne terapije nekim statinima. Ali kašalj bez uticaja na pluća još nije naveden kao nuspojava statina. Doktori su zaključili da su ovi slučajevi zaista povezani sa liječenjem statinima.

I sugerirali su da su mogući mehanizmi pomoću kojih ovi lijekovi izazivaju kašalj povezani s njihovom sposobnošću da povećaju proizvodnju prostaglandina i dušikovog oksida. I mogu povećati osjetljivost refleksa kašlja u tijelu. 

"Ako mislite da imate nuspojave od statina, nemojte ih zaustavljati", savjetuje klinika Mayo. "Razgovarajte sa svojim doktorom, pitajte ga može li vam pomoći da promijenite dozu ili da vam prepiše drugu vrstu lijeka."

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom