Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Ginekolog Kovaleva je ispričala koje smrtonosne bolesti izaziva Humani papiloma virus HPV

Humani papiloma virus (HPV)

Humani papiloma virus (HPV) može inficirati genitalno područje, a najmanje 14 njegovih vrsta može uzrokovati onkologiju. To je rekla akušer-ginekolog dječije klinike "RZD-Medicine" Nadežda Kovaleva.

Ona je objasnila da je medicini poznato više od 200 tipova HPV-a. Virus se prvenstveno prenosi seksualnim kontaktom.

“Kod nekih ljudi, HPV može opstati u organizmu godinama i dovesti do malignih promjena u ćelijama nekih organa”, upozorila je Kovaleva.

Doktor je rekao da se humani papiloma virusi dijele na dvije vrste: visoki i niski onkogeni rizik.

Rak grlića materice je povezan sa prvim tipom, i to u skoro 100 posto slučajeva; analni karcinom (92 posto); vulva i vagina (80 posto); penis (63 posto); karcinom orofarinksa (89 posto) i karcinom glave i vrata (26 posto).

Drugi tip je povezan s anogenitalnim bradavicama kod muškaraca i žena (90 posto) i rakom vagine (9,3 posto).

Kovaleva je takođe ispričala kako da se zaštitite od HPV-a.

Onkoginekologinja Lina Giragosova je prije toga objasnila vezu između rane seksualne aktivnosti i pojave raka grlića materice kod žena.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom