Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Intenzivno noćno znojenje - neočekivani simptom raka

U jednom intervjuu, njemački dr Jens Wagenknecht upozorio je da "pojačano, intenzivno noćno znojenje može ukazivati ​​na ozbiljnu bolest". Specijalista napominje da je potrebno konsultovati lekara ako se noćno znojenje , koje se pojavilo jednom, počne češće i duže vreme ponavljati.  Doktor Wagenknecht dodaje da tako intenzivno noćno znojenje ponekad dovodi do hroničnih upala, tumora i maligniteta. Istovremeno, dodaje stručnjak, noćno znojenje često je povezano sa manje ozbiljnim faktorima i stoga se ne doživljava kao znak nečeg malignog . Za mnoge ljude, ovo se zaista ispostavlja kao neočekivani simptom raka .

Ginekolog Kovaleva je ispričala koje smrtonosne bolesti izaziva Humani papiloma virus HPV

Humani papiloma virus (HPV)

Humani papiloma virus (HPV) može inficirati genitalno područje, a najmanje 14 njegovih vrsta može uzrokovati onkologiju. To je rekla akušer-ginekolog dječije klinike "RZD-Medicine" Nadežda Kovaleva.

Ona je objasnila da je medicini poznato više od 200 tipova HPV-a. Virus se prvenstveno prenosi seksualnim kontaktom.

“Kod nekih ljudi, HPV može opstati u organizmu godinama i dovesti do malignih promjena u ćelijama nekih organa”, upozorila je Kovaleva.

Doktor je rekao da se humani papiloma virusi dijele na dvije vrste: visoki i niski onkogeni rizik.

Rak grlića materice je povezan sa prvim tipom, i to u skoro 100 posto slučajeva; analni karcinom (92 posto); vulva i vagina (80 posto); penis (63 posto); karcinom orofarinksa (89 posto) i karcinom glave i vrata (26 posto).

Drugi tip je povezan s anogenitalnim bradavicama kod muškaraca i žena (90 posto) i rakom vagine (9,3 posto).

Kovaleva je takođe ispričala kako da se zaštitite od HPV-a.

Onkoginekologinja Lina Giragosova je prije toga objasnila vezu između rane seksualne aktivnosti i pojave raka grlića materice kod žena.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom