Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Vitamini za imunitet - top 12 vrsta voća za savršen imunitet

Vitamini za imunitet - top 12 vrsta voća za savršen imunitet

Zimsko voće je uglavnom iz porodice citrusa, kao što su narandže i grejpfruti, kao i kivi i zimske dinje. Isticanjem ovakvih proizvoda po hladnom i promenljivom vremenu, dobićete važne hranljive materije koje će održavati vaš imunološki sistem u savršenom stanju.


Evo šta stručnjaci preporučuju:

1. Narandže. Poznatiji su po tome što daju puno vitamina C, ali su i bogati flavonoidima.

2. Klementine. Tehnički, to je vrsta narandže mandarine koja se proizvodi ukrštanjem dvije različite vrste narandži. Popularni su kod djece jer se lako gule, često bez sjemenki i odličan su način da se dobije vitamin C.

3. Mandarine. One su vrste slatkih narandži i obezbeđuju vitamin C, a jedna mandarina ima oko 25% vaših dnevnih potreba.

4. Grejpfruti. Takođe su bogati vitaminom C, plus vitaminom A, kao i fitokemikalijama koje promovišu zdravlje kao što su likopen i beta-karoten, limonoidi i flavonoidi. Imaju sposobnost da se bore protiv oštećenja slobodnih radikala i oksidativnog stresa, koji doprinose starenju organizma i nastanku hroničnih bolesti.

5. Kumquat. Ovo su mali citrusi slatkog i trpkog ukusa. Takođe su jedan od najboljih izvora vitamina C i vlakana.

6–7. Limune i limete. Mnogo je razloga da uživate u njima. Kiselog su ukusa, ali su malo kalorija i bez šećera.

8. Kivi. A ovo voće je šampion po sadržaju vitamina C, a čak i jedan kivi će vam osigurati 100% dnevnih potreba. Osim toga, ovo voće pruža dobru količinu vitamina K, pored kalijuma i vitamina E.

9. Zimska dinja. Ova dinja je tamnozelene boje i izduženog oblika i ne može se jesti sirova. Umjesto toga, obično se pirja ili kuha na pari.

10. Nar. To je crvena, slatko-kisela voćka koja je puna sitnih sjemenki. Sadrže "tone" antioksidansa i flavonoida, kao i sok od nara, koji se povezuju sa prevencijom raka, detoksikacijom, zdravljem srca i još mnogo toga. Ovo voće je takođe bogato vitaminom K, vitaminom C, folnom kiselinom i kalijumom.

11. Brusnice. Pune su antioksidansa povezanih sa prevencijom određenih karcinoma, infekcija, srčanih bolesti i upala.

12. Rajska jabuka. Ima visok sadržaj vitamina A, vitamina C i mangana.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom