Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Koje su prednosti holesterola?

Koje su prednosti holesterola?

Od malih nogu me zanima pravilna ishrana. Ranije su ljekari preporučivali: za snižavanje holesterola treba izbjegavati životinjske masti – masno meso, puter, jaja su štetni, posebno žumanca. I sada stručnjaci priznaju da je efikasnost dijete protiv holesterola oko pet do sedam odsto. Čak i najštetnije namirnice ne sadrže masti, već ugljikohidrate koji se brzo apsorbiraju. Zašto su se stavovi toliko promijenili?

Nauka ne miruje. Pokazalo se da je holesterol važan element u organizmu i pogrešno je misliti da se protiv njega moramo u potpunosti boriti. Potreban je za izgradnju ćelijskih membrana, proizvodnju hormona. To je antioksidans koji pomaže tijelu da se riješi toksina uzrokovanih bakterijskom infekcijom. Holesterol vješto "popravlja" krvne sudove u slučaju oštećenja njihovih zidova.

Odnos prema mastima je revidiran. A ako tijelo dobije dovoljno životinjske masti izvana, ono neće sintetizirati nedostajuću masnoću u tijelu vrtoglavom brzinom. Mnogi vegetarijanci pate od ateroskleroze, iako uopće ne jedu životinjske masti.

Također su pronađeni dokazi da su kombinacije ugljikohidrata s proteinima ili mastima posebno štetne. Iako je, inače, popularna verzija da su životinjske masti zdravije od biljnih. Biljke se tretiraju herbicidima, uzgaja se mnogo genetski modificiranog voća. Biljno ulje postaje nezdravo kada se prži, mijenjajući njegovu hemijsku strukturu. 

Stručnjaci kažu da nikada nisu vidjeli da pacijent koji je odustao od ulja ima odličan lipidni profil. Ali kada osoba namerno prestane da koristi „loše“ ugljene hidrate, pojede mnogo povrća za večeru, ima dobar lipidni profil, čak i bez lekova. Neophodno je liječiti ne simptome, već osobu, s obzirom na njeno tijelo u cjelini.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom