Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

10 stvari koje vam se dešavaju ako jedete previše mesa

10-stvari-koje-vam-se-dešavaju-ako-jedete-previše-mesa

Vjerovatno ste čuli mnoge tvrdnje o prednostima i opasnostima mesa. I premda ne postoji određeno mišljenje o ovom pitanju, stručnjaci ipak primjećuju da ako u prehrani imate previše mesnih proizvoda, značajno povećavate rizik od razvoja određenih bolesti.

Koju količinu treba smatrati normom?

Ako trenutno konzumirate više od 90 grama mesa dnevno, Ministarstvo zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva savjetuje vam da smanjite na 70 grama.

Materijal ima informativnu i referentnu funkciju! Prije korištenja bilo kojeg proizvoda ili usluge, trebate se posavjetovati sa stručnjakom!

Stopa potrošnje mesa po osobi dnevno (u gramima)

do 3 godine: 75 gr

4-6 godina: 100 gr

7-10 godina: 120 gr

Uzrast od 11 do 13 godina:

Dječaci: 140 gr

Djevojčice: 130 gr

Uzrast od 14 do 17 godina:

Dječaci: 150 gr

Djevojčice: 140 gr

Preko 18 godina:

Energetske vježbe: 120-140 gr

Za teške fizičke aktivnosti preporučuje se 220 g

starije osobe:

Ispod 75 godina: 110-120 gr

Nakon 75 godina 100 g (bezopasna doza).


Šta se dešava ako jedete meso svaki dan?

10. Bićete letargični i pospani

Proteini nam daju energiju dugo vremena (meso se dugo vari). Međutim, vrijedi napomenuti da vam neće dati energiju odmah na način na koji to čine ugljikohidrati - oni brzo postaju najpristupačniji izvor energije za tijelo - glukoza.

Prema nutricionistici Caroline Paserello, ljudski mozak koristi glukozu samo za energiju, ali vam može nedostajati ta energija ako vaša ishrana sadrži teško probavljive proteine.

Jednostavno rečeno, "gorivu" je potrebno duže da uđe u mozak, pa čovjeku nedostaje koncentracija, um mu je malo zamućen, a osjeća se i pomalo umorno.

9. Vaša koža i kosa mogu patiti

Kada jedete puno mesnih proizvoda, velika je vjerovatnoća da vaša ishrana ne sadrži hranljive materije.

Vitamin C se rjeđe nalazi u životinjskim proizvodima, što znači da se mora uzimati iz drugih izvora, jer igra važnu ulogu u stvaranju kolagenih vlakana (kolagen je protein koji utiče na strukturu kože, kose, noktiju i kostiju ).

Paserello je napomenula da su njeni pacijenti iznenađeni koliko se njihova koža poboljšala nakon što su smanjili unos životinjskih proizvoda i više se fokusirali na biljnu ishranu.

Stručnjaci preporučuju da u svakodnevnu prehranu uključite tamnozeleno povrće.

8. Postoji rizik od češćih bolesti

Ako se često prehladite, razmislite o jelu. Ako ste na keto dijeti, vjerovatno ne jedete puno voća, a ono sadrži vitamin C. Na sreću, potrebne nutrijente možete dobiti iz povrća poput brokule i paprike.

7. Poteškoće sa stolicom

Meso gotovo da ne sadrži vlakna. Vlakna obično dobijamo iz voća, povrća i integralnih žitarica. Prema mišljenju stručnjaka, među prvim znacima nedostatka vlakana mogu biti zatvor i nelagodnost i bol tokom odvajanja stolice.

Dodajte više zdravih ugljikohidrata u svoju ishranu kao što su integralne žitarice, voće i povrće.

6. Možda imate problema sa srcem 

Vlakna sprečavaju vaše telo da apsorbuje holesterol, čime štite vaše srce.

Ako volite crveno meso ili prerađeno meso, a u isto vrijeme ne jedete dovoljno hrane bogate vlaknima, onda ste još više u opasnosti da oštetite svoje srce.

Ovo meso je bogato zasićenim mastima, koje prema istraživanjima mogu povećati nivo lošeg holesterola i zauzvrat povećati rizik od srčanih bolesti.

Poznato je da su prerađeno meso kao što su salama, kobasice i slanina štetno za srce. Američko udruženje za srce preporučuje da ograničite unos zasićenih masti na 5-6% ukupnih kalorija.

5. Moraćete da se nosite sa nadimanjem

Prema studiji objavljenoj u European Journal of Nutrition, konzumiranje puno mesa (koje je bogato zasićenim mastima) može dovesti do nadimanja.

Također je vrijedno napomenuti da mesni proizvodi nemaju dovoljno antioksidansa za borbu protiv nadutosti.

Stručnjaci savjetuju da se pridržavate "dijete u boji", prema kojoj je svaka boja pojedinog voća i povrća posebna grupa antioksidanata koji djeluju drugačije i donose svoje blagodati organizmu.

4. Povećan rizik od kamena u bubregu

Višak proteina može oštetiti bubrege. Proteini koji se mogu naći u proizvodima životinjskog podrijetla sadrže purine - spojeve koji sadrže dušik koji u naš organizam ulaze hranom. Njihov metabolički proizvod je mokraćna kiselina.

Velike količine mokraćne kiseline povećavaju rizik od bubrežnih kamenaca. Većina ljudi ne bi trebalo da ima veći problem sa razgradnjom proteina, ali pazite na unos proteina ako imate problema sa bubrezima.

3. Možete dobiti na težini

Naša tijela se oslanjaju na proteine ​​za izgradnju mišića, ali previše njih može imati neželjene nuspojave: ako jedete više proteina nego što vam je potrebno, oni se kasnije ne skladište kao protein, već kao mast.

Trebate unositi upravo onoliko proteina koliko je vašem tijelu potrebno.

2. Povećava se rizik od raka

Istraživanja pokazuju da konzumiranje puno crvenog mesa može povećati rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma (karcinom debelog crijeva).

Svjetska fondacija za istraživanje raka i Američki institut za istraživanje raka su 2018. godine otkrili da konzumiranje više od 0,5 kg crvenog mesa sedmično može povećati rizik od raka debelog crijeva.

Prema Američkom institutu za istraživanje raka, redovna konzumacija mesnih proizvoda može vas učiniti ranjivijim na rak želuca i rektuma.

Naučnici sugerišu da bi to moglo biti zbog zasićenih masti u ovoj hrani. Pokušajte zamijeniti govedinu, svinjetinu i mesne proizvode sa živinskim ili biljnim proteinima kao što su mahunarke.

1. Dehidracija

Znamo da su mesni proizvodi bogati proteinima. Ali konzumiranje previše proteina dovodi do povećanja nivoa mokraćne kiseline.

Stoga možete primijetiti da ste jako žedni. Bubrezima je potrebno više vode da razblaže ovaj otrovni otpad.

Voda nam je potrebna za proizvodnju urina. Ako ne budete oprezni, to može dovesti do dehidracije, pa obavezno pijte dovoljno  vode.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom