DIJABETES - ŠEĆERNA BOLEST
INZULIN I GLUKAGON
Jedan od najfinije ugođenih mehanizama ljudskog tijela je regulacija razine šećera u krvotoku.
Dok razina kolesterola i triglicerida može varirati u širokom rasponu, razina se glukoze u krvi mora strogo održavati unutar uskog raspona kako bi tijelo funkcioniralo na optimalan način – ili čak kako bi uopće moglo funkcionirati.
Regulacija razine šećera u krvi odvija se uz pomoć dvaju hormona,
inzulina i glukagona.
Temeljna uloga
inzulina je brzo uklanjanje glukoze iz krvi i njezin prijenos do mišića, jetre i masnog tkiva, te na taj način smanjivanje šećera u krvi i hranjenje stanica.
NAPOMENA: crvena krvna tjelešca i stanice mozga, bubrezi i probavni sustav ne trebaju
inzulin za preuzimanje glukoze.
Inzulin potiče pohranjivanje glukoze u obliku glikogena u jetri i masnim tkivima.
Glukagon ima obrnuti učinak od
inzulina.
Kao odgovor na nisku razinu šećera u krvi, njegova je uloga povećati koncentraciju glukoze.
Glukagon djeluje primarno na jetru i masno tkivo (ali ne i na mišiće kostura) kako bi potaknuo proizvodnju glukoze iz glikogena i podigao razinu šećera u krvi na normalnu.
Inzulin proizvode takozvane beta-stanice dok glukagon proizvode alfa-stanice, a sve se nalaze na Langerhansovim otočićima u gušterači.
Omjer
inzulina i glukagona u krvi određuje da li se glukoza koristi za energiju ili se skladišti.
Ako je
inzulin naspram glukagona visok, ugljikohidrati će biti stvoreni i/ili pohranjeni nakon obroka; ako je
inzulin nizak naspram glukagona, glukoza će biti dodana u krvotok radije nego pohranjena.
Zato
dijabetičar tipa II, koji proizvodi puno
inzulina koji ostaje u krvotoku radije nego u interakciji sa staničnom stijenkom, ima tendenciju lakog dobivanja na kilaži dok
dijabetičar tipa I, čija je proizvodnja
inzulina niska ili ne postoji, neće dobivati na kilaži koliko god jeo.
DIJABETES I STRES
Glavni uzrok dijabetesa je zapadnjačka prehrana koja se temelji na rafiniranim ugljikohidratima koji guraju šećer u krvotok, trans masne kiseline koje među djeluju sa staničnim receptorima
inzulina i teško probavljiva hrana poput pasteriziranog mlijeka i moderne hrane od soje koja gušteraču izlaže naprezanjima.
Još je jedan uzrok kronično visokog šećera, a njega se pre lako previđa, je stres.
Pod stresom nadbubrežne žlijezde proizvode adrenalin, koji predstavlja važan podražaj za proizvodnju glukagona koji opet podiže razinu šećera u krvi i omogućuje tako tijelu da reagira s "udari ili bježi" odgovorom.
Kronični stres – stres koji trpe odrasli na radnom mjestu, stres studenta pod pritiskom, stres na dijete od kojega se očekuje da se uklopi u kruta pravila ili koje je bilo spolno ili emocionalno zlostavljano, čak i stres duhovne ili religiozne prirode onoga koji vjeruje da je svemir satni mehanizam ili da je Bog osvetoljubiv – rezultira konstantnim otpuštanjem adrenalina što opet rezultira prekomjernom stimulacijom proizvodnje glukagona kako bi se održala visoka razina šećera u krvi.
Tijelo tada odgovara pojačanim lučenjem
inzulina kako bi snizilo razinu šećera u krvi.
Polineuronalna ekstopija (PNE), ili poznatije kao panični poremećaj, je čest simptom stanja u kojem visoka razina
inzulina prati normalnu razinu šećera u krvi.
Stanje proizlazi iz začaranog kruga konstantnog stresa koji uzrokuje povećano otpuštanje šećera u krvotok, što se opet regulira pojačanim otpuštanjem
inzulina, što vodi do kronične tjeskobe čak i pod uvjetima koji normalno ne proizvode stres.
S vremenom, osobito kad je prehrana slaba, beta-stanice gušterače postaju iscrpljene i više nisu u stanju proizvoditi velike količine
inzulina.
Rezultat je toga
dijabetes u punom izdanju, kojeg obilježava kronično visoka razina šećera u krvi – nešto slično kao da je tijelo napravilo nekakvu ravnotežu između svojevrsne gorčine u vanjskom svijetu i prekomjerne slatkoće u krvi.
Liječenje bi
dijabetesa stoga moralo podrazumijevati i jaku emocionalnu ili duhovnu komponentu; dobra prehrana će biti dostatna za smanjenje poteba za
inzulinom i ozdravljenje mehanizma lučenja
inzulina, no uklanjanje samih izvora stresa je važan čimbenik za dugoročni oporavak.
Promjena posla ili načina života, terapija i ponovno razmatranje svih filozofskih pretpostavki koje više rađaju strah nego ljubav, sve to može biti važno za unošenje sklada u fino ugođeni mehanizam tijela koji služi za održavanje razine šećera u krvi u ravnoteži.
BILJE I LIJEKOVI ZA DIJABETES
Gymnema:
Ajurvedski liječnici su gymnemu nazivali "uništavač šećera".
Prožvačete li nekoliko listića ove nesretne biljke, potpuno ćete onesposobiti svoje okusne pupuljke za osjet slatkog. Ako deset minuta nakon toga pojedete bombon ili čak malo meda, imat će okus kao kreda. Gotovo da se može čuti lagani podsmijeh kako dopire iz bijke kao da kaže: "Ja sam uistinu uništavač šećera."
Gymnema pomaže i smanjenju razine šećera u krvi.
Ovo postiže smanjivanjem otpornosti na
inzulin, nalik konvencionalnim oralnim lijekovima za
dijabetes, ali i pojačanjem izlučivanja
inzulina iz gušterače.
Nadalje, gymnema pomaže da se regeneriraju uništene stanice otočića gušterače kod
dijabetičara tipa I. Uporaba gymneme možda neće u potpunosti zaokrenuti
dijabetes tipa I, no uvijek pomaže kontroli glukoze.
Tako gymnema utječe na multifaktorske uzroke
dijabetesa na način da pomaže tijelu da proizvede više
inzulina ukoliko je potrebno, te čini
inzulin učinkovitijim.
Kod gymneme nema opasnosti od izazivanja opasnih hipoglikemijskih reakcija tako čestih kod konvencionalnih oralnih lijekova za
dijabetes.
Gorka dinja:
Gorka dinja je voće koje se u Aziji naširoko koristi kao hrana ali i kao lijek. Istraživanja ukazuju na to da gorka dinja potiče povećanje broja beta stanica u gušterači, čime se poboljšava sposobnost tijela da proizvodi
inzulin. Nadalje, najmanje tri različite skupine sastojaka imaju učinke smanjenja šećera u krvi – steroidni saponini poznatiji kao charantin,
inzulinu slični peptidi i alkaloidi.
Borovnica:
Koristile su je Kraljevske britanske zračne snage tijekom 2. svj. rata radi poboljšanja noćnog vida, borovnica sadrži tanine koji pomažu da se stisne natečeno i cureće tkivo. Teorija
dijabetičarske retinopatije je da je uzrokuju cureće krvne žile koje okružuju oko. Borovnica sadrži i spojeve zvane OPC (organofosforni spojevi) koji su korisni za noćni vid i krvne žile.
Čaj od lista breze:
Odličan je za pretilost
dijabetičara tipa II i uz to pomaže tijelu da se oslobodi viška tekućine i potiče gubitak težine.
Diaplex:
Diaplex je pripravak za
dijabetičare firme Standard Process pripremljen od organski uzgojene hrane koja sadrži obilje minerala u tragovima kao i vitamin B6 iz sirovih životinjskih ekstrakata.
LISTA SUPLEMENATA KOJI POMAŽU PRI KONTROLI ŠEĆERA U KRVI
Ortodoksna medicina gotovo ništa ne radi kako bi spriječila ozbiljne komplikacije
dijabetesa ili za liječenje
dijabetesa.
Postoje tvari koje su prikazane u znanstvenim istraživanjima za liječenje
dijabetesa tipa 1 i 2, osobito ako je uhvaćen dovoljno rano.
Te tvari su: niacinamid, vitamin E, Magnezij Klorid, Cink, Krom, Vanadij sulfat.….
Općenito, 80% beta stanica su mrtve prije nego što je
dijabetes uhvaćen, tako da svatko tko je uzimao
inzulin manje od godinu dana treba probati ove dvije tvari odmah.
Postoje dvije znanstvene studije o niacinamidu i
dijabetes tipa 1.
U jednoj studiji, 90% novodijagnosticiranih
dijabetičara tipa I su izliječeni s niacinamidom.
U drugoj studiji, 50% novodijagnosticiranih
diabetičara su izliječeni s niacinamidom.
Niacinamide ili nikotinamid, je jedan od dva oblika vitamina B3. Niacinamide je bitan za stotine enzimskih reakcija, istraživanja su pokazala njegovu izuzetno važnu ulogu kod tretmana bilo koje bolesti, a osobito kod malignih i autoimunih kao što su: artritis, astma,
dijabetes, kardiovaskularne bolesti, stress, moždani udar td. Djeluje protuupalno, sprječava oštečenja tkiva i organa od štetnih produkata metabolizma toksina ( noxa tvari-otrova ) koja nakupljamo iz okoline tijekom života. Kod
dijabetičara odgađa uništavanje beta stanica koje proizvode
inzulin te smanjuje razinu glikiranog hemoglobina i poboljšava parametre glikemija stanica. Sprječava oštećenja stanica i poboljšava regeneraciju tkiva.
Poboljšava stanje alkoholičara koji pate od kroničnog pankreatitisa, pomaže liječenje brojnih psihijatrijskih bolesti, a osobito shizofrenije, koristi se za liječenje raznih upalnih stanja kože i poremećaja pigmentacije, smanjuje psihološke posljedice stresa i tjeskobe; učinkovit je u tretmanima u adolescentskim problemima ponašanja, pomaže stabilizirati ATP / ADP omjer u mozgu, a kao rezultat toga je kvalitetno povišena razina energije koju koriste moždane stanice.
Ima važnu ulogu u genskoj terapija podmlađivanja jer potiče aktivnost Sirtuin enzima koji omogućuju duži život mladoj stanici a aktiviraju apoptozu, programirano stanično samouništenje starih i bolesnih stanica. Kontrolira brzinu staničnog starenja. Pomaže u eliminaciji otpadnih tvari u stanici koje nam u velikim količinima u stanicu ubacuje šećer arabinoza koji nam se sintetizira u tijelu iz kvaščevih gljivica ( antibiotici, kruh s kvascem…)
Niacinamid ( vitamin B3 )učinkovit je i jeftin dodatak svakodnevnoj prehrani i predstavlja bitan element svakog programa izliječenja uzroka bolesti i tretmana protiv starenja .
Način primjene: 3 - 5 X 1 puta na dan po jedna tablet uz natrij ascorbat I MSM.
D3 VITAMIN…..
MAGNEZIJ KLORID:
ORALNO :3 x 0,5 dcl + B6 vitamin 50 mg + Cink10 mg ..između obroka
TRANSDERMALNO: 2 puta na dan utrljati magnezijevo ulje u limfne čvorove ispod pazuha i preko abdomena. Ako pecka ili iritira kozu nakon 45 minuta isperite mlakom vodom.
NAPOMENA: Mnogo je veći učinak i bolja apsorpcija magnezij klorida kroz magnezijevo ulje, transdermalna primjena.
NATRIJ ASCORBAT NAJBOLJE U LIPOSOMALNOM OBLIKU
Alfa lipoična kiselina ( u gastro kapsulama )*:
Izuzetan kontrolor
inzulinske osjetljivosti.
Uz doručak, ručak i večeru apsuu od 300 – 600 mg.
Kromov pikolinat: Jednako tako vrlo dobar izbor za povećanje
inzulinske osjetljivosti i održavanje krvnog šećera stabilnim. Potiče i gušteraču na bolji rad. Kao i lipoičnu kiselinu, tako ubaciti i 200-tinjak grama kromovog pikolinata u napitak poslije treninga, obavezno uz i doručak, ručak i večeru po 1 tabletu
PEKTIN - pektin( polisaharid ) u tankom crijevu stvara “ gel “ koji oblaže tanko crijevo i sprječava brzu apsorpciju šećera u krv . Istraživanja su pokazala da je pektin snažna zaštita od raka jer sprječava gomilanje malignih stanica i nastajanje metastaza , lako se veže za vodu i štetne crijevne sastojke ( razne toksine i teške metale ) izbacuje ih iz organizma te na taj način štiti i od raka debelog crijeva . Pektin se u crijevima veže i za žučne kiseline i soli za koje je inače vezan kolesterol čime se povećava njegovo izbacivanje iz tijela - smanjuje se apsorbiranje masti i lošeg LDL kolesterola , dok razina HDL koesterola ( dobrog ) ostaje ista .
Uzmite 3 x 1 kap./ dan 15 min. prije jela
Vit . E - pomaže boljem iskorištavanju
inzulina . Štiti membrane stanica na kojima se nalaze
inzulinski receptori od oštečenja , što popravlja glikoznu toleranciju , tj. sposobnost stanica za bolje iskorištavanje
inzulina .
Nije loše da i
dijabetičari tipa I uzimaju vit. E jer je jak antioksidans važan za tkivo oka i druge metaboličke procese u tijelu .
Uz selen djeluje još jače . Ako se uzima uz selen mora biti u odnosu 1 naprama 8 , 50 mcg selena i 400 iu vit . E .
Ekstrakt lista gimneme: Pomaže pri kontroli krvnog šećera. Preporučuje se 400mg tri puta dnevno.
Vanadil sulfat: Dnevno uzimati oko 10 mg 30 minuta prije obroka
BIJELI LUK - 1-2 kapsule ( ILI GA JESTI ) na dan ( smanjuje razinu glukoze u krvi ).Bjeli luk sadrži tvar S-alil cistein sulfoksid , aminokiselinu koja sadrži sumpor i koja znatno smanjuje razinu glukoze u krvi i kolesterol .
Vit . B6 - sprječava
dijabetičku retinopatiju ( razaranje malih krvnih žila zbog kojih slabi dotok krvi u oko ) koja je glavni uzrok sljepila uzrokovanog lošom cirkulacijom . Dovoljno je 3 x 25 mg / dan
KVERCETIN sprječava probleme poput katarakte, neuropatije i kardiovaskularnih problema . Trebaju ga uzimati osobe s
dijabetesom tipa I i tipa II .
Uzimati 3- 4 x 1 kapsulu na dan 30 min . prije jela .. ili jesti vise crvenog luka…moze I kuhanog
EKSTRAT BOROVNICE - poboljšava mikrocirkulaciju oka , dobra zaštita
od
dijabetičke retinopatije .Uzimati 3 x 1 kaps. na dan iza jela , obavezno uz vit. B6 .
OMEGA 3 - 3 x 3 gel kapsule na dan uz jelo… doručak .. ručak … večera
Omega 3 je važna je za izgradnju očne retine i niza metaboličkih procesa u tijelu. Obavezno treba uzimati i to do 10 gr na dan Omega 3, koja značajno povećava osetljivost
insulina na mišićne ćelije.
Omega 3 u isto vreme smanjuje osetljivost adipocita ( masnih ćelija ) na delovanje
insulina, a samim time i skladištenje triglicerida u njih.
BENFOTIAMINE – B1
Povišena razina šećera u krvi pojačava nastajanje procesa ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.
Benfotiamin djeluje tako što blokira tri glavna biokemijska načina putem kojih hiperglikemija (visoka razina šećera u krvi) stvara upalna oštećenja, uključujući i stvaranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a. Drugim riječima, benfotiamin ne dopušta da šećer i visokoglikemijski ugljikohidrati pokrenu glikozilaciju.
Benfotiamin ne samo da blokira obrasce nastajanja upale, nego potiče I aktivnost enzima zvanog TRANSKETOLAZA, koji (kao iALK) sprečava aktiviranje upalnoga faktora NF- ĐB.
ZPG djeluje kao tvornica upalnih procesa i time nanosi veliku štetu.
Stimuliranjem transketolaze, benfotiamin zaustavlja stvaranje upalnih procesa.
A tu su i dodatne dobre vijesti.
Benfotiamin štetne proizvode metabolizma šećera u krvi (rezultate razgradnje glukoze u tijelu) također pretvara u bezopasne kemijske spojeve, čime im ne dopušta da se pretvore u ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ).
Benfotiamin pomaže i procesu probavljanja jer uz njegovu pomoć tijelo pravilno iskorištava ugljikohidrate.
Iako tradicionalna u vodi topiva forma Vitamina B1 također uspješno regulira dio oštećenja nastalih velikim udjelom šećera u krvi, benfotiamin, koji je topiv i u masti, taj posao obavlja bolje, a potrebno ga je manje.
Benfotiamin obećava i na području liječenja niza neuroloških i vaskularnih bolesti. Benfotimain pokazuje izvanredne učinke u vezi s borbom protiv procesa starenja jer štiti ljudske stanice od štetnih proizvoda metabolizma.
Benfotiamin je u stanju poboljšati i mentalno stanje. Pomaže kod svih vrsta mentalnog i tjelesnog stresa, pa se stoga potreba za tim vitaminom povećava kada je osoba tjeskobna ili prolazi kroz razdoblje oporavljanja od bolesti, traume ili operacije.
Trudnice, dojilje ili pak korisnice tableta za kontracepciju imaju povećanu potrebu za vitaminom B1. Pušačima, ljubiteljima alkohola, kao i onima koji konzumiraju veće količine šećera i kave, što sve implicira stvaranje ZFG-a. također se savjetuje da povećaju unos vitamina B1, a idealno bi bilo ostvariti u vidu benfotiamina topivog u masti, umjesto običnog vitaminom B1 koji se otapa samo u vodi, jer se tako daleko lakše postiže terapijska svojstva.
Benfotiamin se prirodno nalazi u namirnicama iz obitelji luka, kao što su bijeli i crveni luk, vlasac i luk kozjak, što je samo još jedna važna zdravstvena.
Standardni tiamin (vitamin B1) ne pokazuje nikakve negativne nuspojave i kod visokih doza (od nekoliko stotina miligrama dnevno), a sigurnosni testovi pokazuju da je benfotiamin čak ‘i sigurniji od tiamina. ›
Preporučena dnevna doza benfotiamina za sad jeoko 300 mg dnevno, 150 mg tijekom doručka i 15o mg tijekom večere. Po potrebi može i više.
L - KARNITIN - olakšava probleme izazvane
dijabetesom . Transportira masne kiseline u mitohondrij , “ staničnu centralu “ , gdje se stvara energija , nadzire toksične učinke kortizola na mozak i mišiće , štiti srce od angine pectoris i td .
uzmite 3-4 x 1 kaps. od 5oo mg sat prije jela .
*ALA ( alfa lipoična kiselina )
ALA je univerzalni antioxidans i najvažniji za
dijabetičare, sportiste i sve one koji žele da zadrže vitalnost i fizičku i mentalnu.
Pročitajte koliko je značajna ALA.
Naše tijelo samo proizvodi ALA-u , ali kako starimo ima je sve manje u organizmu .
Za razliku od ostalih antioxidansa , topiva je i u vodi i u masti pa zato pojačava djelovanje drugih antioxidansa u tijelu i svakoga od njih može zamijeniti ukoliko
ga nema dovoljno , npr. ukoliko nema dovoljno vitamina E u tijelu , ALA ga mijenja ,
isto je tako i s ostalima vitaminima i antioxidansima u našem tijelu .
Budući da ima sposobnost prolaziti kroz krvno moždanu barijeru koja štiti mozak od raznih toksina i nuzproizvoda probave , ALA čisti i štiti mozak od napada toksina i slobodnih radikala koji isto tako uspiju proći krvno moždanu barijeru ( npr. bjelančevine beta amiloid koje napadaju neurone i jedan su od glavnih uzroka Alzh. bolesti ) , uz to ALA ublažava posljedice moždane kapi i štiti od nje.
ALA pomaže i normalizirati razine šećera u krvi i spriječiti ozbiljne komplikacije kod
dijabetesa .
ALA štiti od štetnih učinaka glukoze, šećera koji naš organizam proizvodi iz hrane.
Bez glukoze ne možemo živjeti isto kao ni bez kisika ali glukozi plaćamo visoku cijenu .
Kada su bjelančevine izložene glukozi , započinje kemijska reakcija koja izaziva ulančano povezivanje bjelančevina ( AGEs - uznapredovali produkt glikacije )
AGEs oštečuje zdrave organe pa čak izaziva i staračke pijege .
AGEs potiče i formiranje slobodnih radikala što izaziva još veće razaranje tkiva .
AGEs se događa posvuda ( oči , mišići , mozak , arterije ...) .
AGEs u stvari izaziva ubrzano starenje organizma i nastanak bolesti !
Srećom postoji oružje protiv AGEs -a , a to je upravo ALA (alfa lipoična kiselina ).
ALA kontrolira suvišak glukoze poboljšavajući uporabu glukoze u mišićima i blokira oštećenja koja izaziva AGEs.
ALA značajno podiže razinu GLUTATIONA u stanicama , jednog od najvažnijh
antioxidanasa u tijelu , ima ga u svim stanicama . Toliko je važan da njegova niska razina dovodi do bolesti , preranog starenja i smrti.
S godinama naše tijelo više ne proizvodi dovoljno ALA -e .
Oni koji su prešli 40-tu , a osobito ( za njih je ALA od posebne važnosti )
dijabetičari , moraju neophodno uzimati dopune alfa lipoične kiselina .
Osobe koje jedu hranu s nižim glikemičkim indeksom , pa u skladu s tim imaju i nižu razinu
inzulina u krvi , imaju daleko manja oštećenja organa i tkiva i daleko duže žive od osoba koje se uglavnom hrane jednostavnim ugljikohidratima što znači hranom s višim glikemičkim indeksom - to bi trebala biti osnova zdravog života .
¬
MSM ( metilsulfonilmetan ) pomaže kod problema s
dijabetesom jer sadrži sumpor te dijeluje slično kao i bijeli luk .
MSM je prirodni sastav sumpora koji se nalazi u svakoj živoj tvari.
To je jedan od najvažnijih sastojaka u ljudskom tijelu uz vodu i natrij i kalij. Osoba teška oko 70 kg u sebi ima oko 2 kg sumpora .
MSM je važan u prehrani isto koliko i vit. C
MSM ( sulfonil ) je izuzetno važan za razliku od loših sumpora : sulfata , sulfita i sulfida . Sastavni je dio keratina , čvrste tvari u koži , noktima i kosi . Polovina sumpora u tijelu nalazi se u mišićima , koži i kostima . Važan je za sintezu kolagena , primarni je sastojak hrskavice i vezivnog tkiva i za stvaranje proteina u organizmu .
- važan je za održavanje vezivnog tkiva i funkciju zglobova
- smanjuje otoke i ukočenost te popravlja savitljivost zglobova
- pomaže kod bolova u zglobovima i mišićima i sportskim povredama
- popravlja cirkulaciju i vitalnost stanica , obnavlja tkiva ,sprječava nastanak bora
- razgrađuje naslage kalcija
- omekšava zidove stanica pa omogućava alergenima , stranim proteinima i
slobodnim radikalima da izađu iz tijela
- čisti krvotok i ublažava alergije na hranu i polen
- pomaže kod glavobolje
- pomaže kod astme i plućne disfunkcije
- reparira ožiljke na koži
- pomaže kod
dijabetesa
- prirodan je lijek za osteoartritis , reumatoidni artritis , fibromialgiju , tendonitis
i burzitis
- uporabom MSM koža postaje mekša , dlaka deblja , nokti jači
- kod reumat. artritisa djeluje isto i bolje od kortizona
- efikasniji je kod alergija od antihistaminika
- efikasan je u prevenciji raka dojke i recidiva raka dojke
- sprječava širenje Candida albicanis van crijeva
- maratoncima skraćuje vrijeme oporavka za 75%
- oblaže crijevni trakt pa sprječava vezanje parazita uz stijenku crijeva
- smanjuje prekomjernu sekreciju želučane kiseline
- pospješuje peristaltiku ( konstipacija )
uzimati 2-3 x 2-3 tb./dan , ovisno o potrebi , nema predoziranja
Istraživanja su pokazala da nedostatak sna ubija
inzulinsku osjetljivost u tolikoj mjeri „da smo kod zdravih mladih ljudi s nikakvim rizičnim faktorom, primijetili
pred-dijabetičarsko stanje“, kaže Dr. Eve Van Cauter koja je vodila istraživanje, tj. povezanost manjka sna i
inzulinske osjetljivosti.
Bez dovoljno adekvatnog sna, centralni živčani sustav postaje previše aktivan tako da blokira gušteraču i sprječava adekvatnu proizvodnju
inzulina.
Ako niste u vodama bodybuildinga, a bolujete od
dijabetesa, nadam se da ste nakon ovog pročitanog članka promijenili svoje mišljenje o ovom sportu i prihvatili ga kao način života kojim možete samo dobiti, a ništa izgubiti.
Dopune koje oponašaju insulin.
Postoje dvije tvari za koje se zna da oponaša
inzulin, što dovodi do potrebe za manje
inzulina.
Te dvije stvari su cimet i vanadij sulfat.
Uzimajući oba proizvoda dolazi do smanjene potrebe za
inzulinom. Ove dvije tvari moraju biti dio tretmana za
dijabetes, te mogu biti iznimno koristne za pacijenta tijekom liječenja.
Primjedbe
Objavi komentar