Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

EKSTRAKT KORJENA MASLAČKA UNIŠTAVA TUMORNE STANICE

EKSTRAKT KORJENA MASLAČKA UNIŠTAVA TUMORNE STANICE


Skupina znanstvenika s kanadskoga Sveučilišta Windsor 2009. počela je istraživati različite trave u svrhu liječenja raka. Sve je počelo kada je jedan onkolog primijetio zanimljivu vezu kod pacijenata oboljelih od raka, a u riječ je o – maslačku

Tijekom svog rada, dr. Pamela Ovadje otkrila je nevjerojatna antikancerogena svojstva maslačka. “Jedan onkolog koji je surađivao s nama otkrio nam je nevjerojatno poboljšanje kod pacijenta koji je svakodnevno pio čaj od korijena maslačka. Odmah smo počeli istraživati ovaj čaj da bismo vidjeli kako drugi pacijenti reagiraju na njega, ali smo bili prilično skeptični”, ispričala je ona.

“Mislila sam na to da maslačak raste svuda, i da ako uopće postoji nešto dobro u njemu, ljudi bi to odavno otkrili”, prisjeća se Ovadje.

Počeli su s istraživanjem i ispitivanjem djelovanja na pacijentima, i svi do jednog bili su šokirani!

“Otkako smo započeli ovaj projekt, uspjeli smo izvući ekstrakt korijena maslačka i primijenimo ga na različite vrste ljudskog raka u laboratoriju. Opažali smo njegovu učinkovitost protiv stanica leukemije, raka debelog crijeva i gušterače, kao i kronične mijelomonocitne leukemije.

Otkrili smo da korijen maslačka veoma snažno djeluje na njih, bez oštećenja zdravih stanica. Štoviše, studije su potvrdile učinkovitost kod miševa kojima su presađene ljudske kancerogene stanice, objasnila je liječnica Ovadje.

Ekstrakt korijena maslačka odobren je za testiranje na ljudima početkom 2015. godine, a sada je u prvoj fazi istraživanja u liječenju terminalne faze raka krvi, poput leukemije i limfoma.

Vođa cijelog projekta, dr. Siyaram Pandey, kemičar i biokemičar s istoga sveučilišta, također tvrdi da ekstrakt korijena maslačka ima veoma dobar potencijal za ubijanje stanica raka, i to za svega 48 sati.

Kako ekstrakt funkcionira?

Ekstrakt maslačka i njegova korijena uzrokuje apoptozu kancerogenih stanica, odnosno njenu programiranu smrt, što je ustvari prirodan proces odstranjivanja stanica iz tijela kada one organizmu nisu potrebne. Drugim riječima, ekstrakt praktično izaziva “samoubojstvo” stanica raka, bez ikakvog učinka na zdrave stanice, kao što je slučaj s kemoterapijom.

Važno je napomenuti i da je za liječenje potrebna veća koncentracija ekstrakta nego što je trenutno dozvoljeno za uporabu.

Iako je još u fazi istraživanja, znanstvenici tvrde da bi ekstrakt maslačka i njegovog korijena mogao biti budućnost u liječenju raka; piše HealthyDefinition.com.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom