Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

5 jednostavnih principa koji pomažu u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka

5 jednostavnih principa koji pomažu u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka

Krv obavlja dvije naizgled nespojive funkcije: tijekom života neprestano cirkulira unutar žila, ali istovremeno se zaustavlja kako bi spriječila gubitak krvi kao rezultat rezanja ili ozljede.

Kada se stvore krvni ugrušci, oni spašavaju živote. A to znači da su korisni. Ali ponekad se mogu nepotrebno oblikovati i dovesti do smrtonosnih patoloških stanja - srčanog udara, moždanog udara ili drugih ozbiljnih problema.


Kako se krv zgrušava

Male čestice krvi, nazvane trombociti, aktiviraju se kada su krvne žile oštećene. Pridržavajući se na tim mjestima zidova, oni stvaraju čep. U procesu aktivacije, trombociti luče posebne tvari kako bi privukli više trombocita.

Proteini u krvi, nazvani faktorima zgrušavanja, signaliziraju brzu lančanu reakciju. Završava se stvaranjem dugih niti fibrina u krvi.

Oni se vežu za trombocite i čine mrežu koja zahvaća sve više i više ćelija i trombocita. Kao rezultat, krvni ugrušak se povećava.

Ali kako rana zarasta, tijelo je polako apsorbira jer više nije potrebna.

Šta je trombembolija i koliko je opasna

Krvni ugrušci se javljaju ne samo kad su ozlijeđeni, već i kada se krv koja teče kroz žile sudari s preprekama. Takva se stanja javljaju u sjedilačkom načinu života. Kada osoba dugo sjedi, cirkulacija krvi u nogama se dramatično usporava.

Pored toga, krvni ugrušci nastaju kada krv dođe u kontakt s određenim supstancama. To se obično događa kada su zidovi krvnih žila oštećeni ili plakovi holesterola kao rezultat jedenja hrane sa visokim nivoom lošeg holesterola (masno meso, žumanjci, brza hrana, margarin, palmino ulje itd.).

U tim uvjetima, krvni ugrušci se često stvaraju na mjestu plaka. Naglim pokretima i neobičnim fizičkim naporima, kada se protok krvi poveća, mogu se odvojiti, kretati se, a kad uđu u uski krvni sud, začepiti ga, uzrokujući akutne poremećaje cirkulacije u određenom području.

Ako je ovo područje moždano tkivo ili srčani mišić, može se dogoditi moždani ili srčani udar.

Ostale opasne komplikacije krvnih ugrušaka

plućna embolija: to može dovesti do smanjenja nivoa kisika u krvi i oštećenja pluća, srca i drugih vitalnih organa;

zatajenje bubrega: krvni ugrušci u bubrezima mogu ih oštetiti; urin će se akumulirati u tubulima i uzrokovati druge komplikacije, uključujući visoki krvni pritisak;

Duboka venska tromboza: javlja se kada se krvni ugrušak stvori u veni na ruci ili nozi i može izazvati ozbiljnije komplikacije ako izađe i uđe u pluća ili srce;

Ko je u opasnosti

gojazni pacijenti;

ljudi sa visokim nivoom šećera u krvi;

pušači;

osobe starije od 60 godina;

žene koje uzimaju oralne kontraceptive;

ljudi sa hroničnim upalnim bolestima;

osobe sa zatajenjem srca;

pacijenti sa cirozom jetre;

pacijenti sa rakom;

alkoholičari;

osobe s prijelomima udova, posebno donjih udova ili karlice;

pacijenti koji su podvrgnuti operaciji;

osobe s porodičnom anamnezom poremećaja zgrušavanja krvi;

trudnice.

Kako spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka

Krvni ugrušci PUNO SU LAKŠI za sprečavanje nego za liječenje, jer komplikacije mogu biti ozbiljne, pa čak i fatalne.

Radite na upravljanju faktorima rizika kako biste smanjili šansu za stvaranje krvnih ugrušaka

Razmotrite sljedeće korake:

1. Budite fizički aktivni: nepokretnost je glavni čimbenik koji može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka, posebno na nogama, zato pokušajte redovito hodati, čučati, trčati.

2. Riješite se suvišnih kilograma.

3. Prijeđite na prehranu bogatu hranom bogatom omega-3 (morska riba, maslinovo ulje), povrćem, hranom bogatom vitaminom E; značajno ograničavaju brze ugljikohidrate (šećer, peciva).

4. Prestanite pušiti.

5. Ograničite konzumaciju alkohola.

Zapamtite ne samo da krvni ugrušci mogu biti smrtonosni, već i da se ti problemi mogu izbjeći. Vodite aktivan životni stil, hranite se ispravno i budite zdravi!

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom