Svatko od nas je imao kontakt s pošasti 21. vijeka - rakom. Bez obzira radi li se o prijatelju ili članu porodice ili o sebi, ali ova bolest je činjenica.
Nažalost, još uvijek ne postoji lijek koji nas može spasiti od ove bolesti, a agresivne metode koje se koriste u liječenju, poput kemoterapije, mogu dovesti do drugih oštećenja tijela, poput gubitka kose i drugih.
Zbog svih razarajućih posljedica raka, pa čak i liječenja, moramo učiniti sve da se ova bolest izbjegne.
Naša hrana je jedan od najvećih izvora raka danas, ali nije sva hrana loša i nije sva dobra. Pa kako znati koji su loši?
Hrana koja uzrokuje rak
Postoji mnogo različitih namirnica za koje se zna da sadrže materijale koji su ne samo loši za nas, već mogu povećati rizik od razvoja širokog spektra karcinoma.
Pogledajmo 10 glavnih namirnica koje potencijalno uzrokuju rak, a koje bismo svi trebali izbjegavati u prehrani.
1. GMO
Genetski modifikovana hrana (GMO) industrija je koja brzo raste. Danas većina hrane koja se nudi dolazi iz ovih GMO usjeva. Raspravlja se o tome mogu li GMO usjevi doprinijeti riziku od razvoja karcinoma kod ljudi.
2. Mikrovalne kokice
Kokice iz mikrovalne pećnice mogu vam se činiti kao dobra grickalica, ali bolje pripazite. Jedno vrijeme su mnogi ljudi vjerovali da udisanje isparenja kokica iz mikrovalne pećnice može uzrokovati rak pluća.
Iako je dokazano da to nije istina, postoji bolest pluća poznata kao diacetil, koja je povezana s udisanjem isparenja iz svježe otvorene vrećice kokica.
Uz to, u neprianjajućoj prevlaci na unutrašnjosti vrećice nalazi se kemikalija koja se razgrađuje u spoj nazvan perfluorooktanska kiselina.
Studija dr. Franka Gillilanda iz 1993. otkrila je da su radnici izloženi ovoj hemikaliji imali povećanu stopu smrtnosti od raka.
3. Konzervirana hrana
Ako mislite da je konzerva sigurna, razmislite ponovo. Većina limenki presvučena je proizvodom poznatim kao bisfenol-A (BPA). Prema breastcancerfund.org, čak i mala izloženost ovom proizvodu može povećati rizik od raka dojke, raka prostate i drugih poremećaja.
4. Crveno meso sa žara
Gotovo svi vole lijep, sočan odrezak s roštilja, jer ništa drugo zaista ne može otključati sve divne okuse mesa. Međutim, studije su otkrile da se na taj način kuhanjem mesa oslobađaju heterociklični aromatični amini, poznati kancerogeni.
Mislite li da možete jednostavno riješiti ovaj problem? Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, kuhanje mesa na vrlo visokim temperaturama, poput pečenja na roštilju, može stvoriti ove karcinogene tvari i povećati rizik od raka.
Međutim, još uvijek ne postoje službene smjernice za konzumaciju mesa pripremljenog na ovaj način.
5. Rafinirani šećer
Danas jedemo rafiniraniji šećer nego ikad prije. Jedenje rafiniranog šećera također je dovelo do povećane stope gojaznosti, što također može dovesti do karcinoma kao što su dojke, prostata, maternica, gušterača i kolorektalna područja.
6. Soda (gazirana pića)
Ko ne voli hladnu čašu svog omiljenog gaziranog pića u vrućem danu? Međutim, njegovo pijenje može vas dovesti u rizik. Prema Hopkinsovoj školi za javno zdravlje, pijenje jednog ili više gaziranih pića dnevno može vas izložiti 4-metilimidazolu, mogućem kancerogenu.
7. Prerađeno meso
Pa, šta je prerađeno meso? Proizvodi poput salame, kobasica, pa čak i slanine smatraju se prerađenim mesom. Ova vrsta mesa sadrži vrlo puno soli i sadrži niz konzervansa i drugih hemikalija.
Ako kupujete dimljeno meso, to je još gore, jer je meso često kontaminirano kancerogenim policikličnim aromatičnim ugljikovodicima, slično onome što se dogodi kada pušite cigarete.
8. Veštački zaslađivači
Možda mislite da možete izbjeći hranjenje ovih ćelija raka izbjegavanjem rafiniranog šećera i odabirom umjetnog zaslađivača.
Prema Nacionalnom institutu za rak, pokazalo se da upotreba umjetnih zaslađivača uzrokuje rak na laboratorijskim štakorima, ali daljnja istraživanja još uvijek nisu mogla definitivno povezati rak kod ljudi s upotrebom umjetnih zaslađivača. Međutim, bilo bi pametno koristiti ove zaslađivače štedljivo.
9. Hidrogenirana ulja
Hidrogenirana ulja su u osnovi biljna ulja koja se ekstrahiraju iz svojih izvora hemijskim postupkom. Ova ulja sadrže veliku količinu Omega 6 masnih kiselina.
Poznato je da ove transmasne kiseline uzrokuju povećani rizik od srčanih bolesti i nekih karcinoma, uključujući rak kože, rak gušterače i rektuma.
10. Čips
Ko ne voli čips? Međutim, ova hrana je često pržena i vrlo bogata masnoćama, a sadrži i sve vrste umjetnih aroma i konzervansa.
Prema Američkom društvu za rak, kada se prži na jakoj vrućini, stvara se proizvod nazvan akrilamid. Ovo je poznati karcinogen koji se može naći i u cigaretama!
Iako su mnoge od ovih namirnica definitivno prilično ukusne, redovita konzumacija previše njih može povećati rizik od razvoja karcinoma. Potražite alternative koje ne samo da imaju odličan okus, već se uzgajaju i pripremaju sigurno kako ne bi sadržavale rak.
Primjedbe
Objavi komentar