GOVEĐI ŽELATIN – obnavlja zglobove i crijeva, jača zube i imunitet, usporava starenje!
Kupiti goveđi želatin.
Uveče sipajte dvije jušne ( velike ) žlice u četvrt čaše hladne vode.
Pomješajte i ostavite da stoji do jutra (van hladnjaka)
Želatin ce nabubriti i pretvoriće se preko noči u žele.
Ujutru popijte smjesu na prazan stomak. Možete dodati sok, medenu vodu ili pomješati smjesu s jogurtom ili kiselim mlijekom. Ili na bilo koji drugi način koji vama odgovara.
Funkcionira tako, da ljudi koji su se žalili na bolove u zglobovima, leđima, nogama, bolove u kičmi, vratu itd. poslije 2 – 3 tjedna prestaju da ih primjećuju!
Kura traje 1 – 2 mjeseca.
Ponoviti za 6 mjeseci.
Ovo je izvanredan prirodni način da se obnovi „podmazivanje“ zglobova.
Od zdravih zglobova zavisi i normalan rad mnogih organa, jer sve je u našem organizmu povezano.
Zašto je želatin toliko koristan za zglobove?
Želatin – proizvod životinjskog porjekla, dobijen u rezultatu prerade vezivnog tkiva krupne rogate stoke – tetiva, kostiju, hrskavica, je ustvari kolagen u najčistijem obliku.
Pozitivno djeluje na stanje unutrašnjih vlakana i sitnih sudova. U sebi posjeduje dvije aminokiseline: prolin i hidrosiprolin, koji imaju pozitivan uticaj na oporavak vezivnog tkiva.
Želatin je u stanju da poveća rast i obim vezivnog tkiva, što je veoma važno kod bolesnih zglobova.
Želatin je koristan proizvod izuzetnog kvaliteta za poboljšanje zdravlja:
- jača zglobove i srčani mišić
- poboljšava metabolizam
- povećava mentalnu sposobnost
- održava zdravo stanje kože
- daje elastičnost i snagu tetivama i ligamentima
- spriječava razvoj osteoporoze i osteoartritisa
- dovodi do poboljšanja rasta i strukture kose i noktiju
- nezamjenjiv kod displazije
Premda njegova ljekovita svojstva nisu bila poznata nekoliko decenija unazad, sada je jasnije za šta se sve može upotrebljavati i kako nam može koristiti za zdravlje i izgled.
Poboljšava zdravlje stomaka i probavu
Goveđi želatin je koristan za sprječavanje oštećenja crijeva i jačanje zidova probavnog trakta i na taj način sprječava sindrom „propustljivih ( curećih ) crijeva“. Jači zidovi probavnog trakta samim tim znače i sprječavanje čestica hrane i bakterija da prodru u krvotok i tako izazovu upale. Želatin isto tako sakuplja vodu i tečnosti, pa samim tim sprječava nadimanje stomaka i zatvor.
Štiti zglobove
Kolagen i želatin su postali poznati po tome što olakšavaju simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Prvi se najčešće javlja kod starijih ljudi i smatra se glavnim uzročnikom čestih bolova u zglobovima.
Kako ljudi stare, bolovi, krutost i ograničena pokretljivost zglobova glavni su problem zbog kolagena koji propada. Stoga, želatin i kolagen pomažu u smanjenju bolova i sprječavaju širenje bolesti.
Bolji kvalitet sna
Određena istraživanja su pokazala da želatin pomaže ljudima koji imaju problema sa spavanjem, naročito uslijed stresa, ukoliko uzimaju tri grama želatina pred spavanje.
Ljepša koža
U slučaju da brinete da li ćete imati bore, da li vam je koža oštećena zbog sunca, da li ćete dobiti strije i slično, znajte da unos želatina i direktno nanošenje kolagena mogu pomoći i poboljšati izgled vaše kože. Takođe, odličan je u procesu obnavljanja stanica kože i štiti je od štetnih UV zraka i slobodnih radikala, bora. Jedan od razloga zašto dobijamo bore i starimo, jeste jer nam se prazne stanice kolagena, a to počinje za većinu ljudi u dvadesetim i tridesetim godinama i kontinuirano se proces ubrzava.
Kako gubimo kolagen, sve brže dobijamo i celulit, koža nam više visi i dobijamo strije.
Zato nam kolagen i želatin mogu pomoći da obnovimo kožu.
Brži rast kose i noktiju
Uz pomoć želatina, kosa vam može rasti brže i biti gušća. Isto tako možete ojačati i nokte.
Jači imuni sustav
Oko 80% stanica imunog sustava je smješteno u probavnom, što znači da vaš imuni sustav direktno oslikava zdravlje probavnog sustava tako što se jača zid probavnog trakta, što je bitno za zdravlje, a time ojača i imuni sustav.
Čini zube jačim
Kolagen je i gradivni blok zuba i kostiju. Dodavanje želatina prehrani može pomoći u jačanju zuba, sprečavanju bolesti desni, gubitka zuba i propadanja zuba.
Smanjuje glad
Kao protein, želatin se sporo probavlja, što znači da dugo daje osjećaj sitosti. To pomaže u balansiranju razina šećera u krvi zbog čega nećete imati potrebe za šećerima i jednostavnim ugljenim hidratima
OSTEOARTROZE (starenje) zglobova
Osteoartritis ili artroza kako se često naziva, predstavlja najčešću reumatsku bolest modernog doba. Zahvata srednju i stariju životnu dob. Preko 80% ljudi iznad 75. godine života boluje od artroze zglobova, a kod žena one su učestalije. Artroze su hronična oštećenja zglobova kod kojih nastaju oštećenja hrskavice uz bujanje koštanog tkiva koje se nalazi ispod hrskavice.
Artroze najčešće nastaju na međupršljenskim zglobovima, kukovima, koljenima i malim zglobovima šake i stopala. Obično zahvataju jedan zglob za razliku od drugih upala zglobova koje često zahvatuju više zglobova istovremeno.
U najvećem broju slučajeva radi se o degenerativnom procesu na hrskavici, drugim rječima preranom starenju zahvaćenog zgloba.
Veliki problem ove bolesti predstavlja nedostatak prevencije i zapostavljanje liječenja u početnoj fazi bolesti. Međutim, uzroci se kriju u povredama zglobova, rizičnim profesijama i gojaznosti. Kod sportista artoze nastaju kao posledica povećenog opterećenja čestim napornim treninzima. Vlažnost i hladnoća pogoršavaju stanje kod artroza.
Osnovni simptomi osteoartroza:
bol pri pokretu
ukočenost na početku pokreta, posebno jutarnja ukočenost
ograničenje pokreta, koje je u početku umereno izraženo, a sa bolešću napreduje
trenje u zglobu (krepitacije)
znakovi zapaljenja (povišene temperature, povišene sedimetacije krvi, crvenila i toplote zgloba).
Uzroci nastanka osteoartoza
Po istraživanjima početne artroze postoje kod 95% osoba četrdesetih godina, a praktično kod svih osoba preko šezdeset godina. Nastanak osteoartoza posljedica je kombinacije dva faktora:
– loš kvalitet hrskavice
– ponavljane mehaničke povrede
Primjedbe
Objavi komentar