Oprez, jer ako SLADOLED JEDETE NA OVAJ NAČIN rizikujete da zaradite OPASNU INFEKCIJU!
Često nismo ni svesni koliko je važno imati svest o onome šta jedemo, i načinu na koji različite namirnice konzumiramo. Bakterije su često prisutne čak i u hrani u kojoj to najmanje očekujemo, a stručnjaci savetuju da se obrati pažnja na - sladoled i slične hladne dezerte!
Ipak, ne brinite - ovo upozorenje ne znači da ne treba da jedete sladoled, već da izbegavate da ga zamrzavate onda kada se jednom otopio. To može da izazove trovanje, tačnije postoji opasnost da na taj način u organizam unesete bakteriju listeriju, a ovo potvrđuje i nutricionista Milka Raičević.
"Kada se sladoled otopi, pa ponovo zamrzne, listerija može da se aktivira, otopljena tekstura sladoleda joj odgovara. Sve bakterije deluju na taj tačin, s tim što recimo kod salmonele postoji termička obrada, pa ćete je uništiti", ističe ona.
"Ljudi listeriju najčešće unesu u telo putem zagađenih mlečnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa i ribe. Ova bakterija ima sposobnost da preživi i razmnožava se na temperaturi unutar frižidera", piše britanski "Daily Mail".
Glavna opasnost listerije leži u tome što može, premda veoma retko, da dovede do ozbiljne infekcije - listerioze, a najugroženije grupe su one osetljive poput novorođenčadi, trudnica, starijih ljudi, osoba sa oslabljenim imunitetom i hroničnih bolesnika. Statistika kaže da godišnje od listerioze u svetu oboli oko 4 čoveka na milion stanovnika.
Mlečni proizvodi su svakako na prvom mestu kada je reč o hrani koja izaziva listeriozu, a prednjače sirevi sa plesnima, koji su pogodna sredina za održavanje i umnožavanje listerija. Odmah za njima su i kobasice, paštete, ohlađena piletina, i pomenuti sladoled.
Glavna prevencija kada je reč o listeriji jeste pristup hrani, od rukovanja, pa sve do kuvanja, čuvanja i konzumacije, posebno ako ste pripadnik neke od osetljviih grupa. Trebalo bi posebno da izbegavate nepasterizovano mleko i mlečne proizvode, te hladno dimljene proizvode, a savetuje se i da bilo kakve ostatke hrane iz frižidera termički obradite (zagrejete) pre konzumacije. Valjalo bi obratiti pažnju i na pravilno pranje sirovog povrća.
Naša sagovornica istakla je da to koliko je listerija opasna zavisi od toga koliko je organizam slab, odnosno mlad, a ističe da se prvi simptomi mogu javiti oko 12 sati od konzumiranja zaražene hrane, ali u određenim slučajevima postaju vidljivi tek nakon tri nedelje.
"Prvi simptomi su gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja i proliva, a često su i jedini prisutni. Dalje se javljaju simptomi koji podsećaju na grip - groznica, bolovi u mišićima... A, ako se infekcija proširila na nervni sistem, simptomi mogu da uključuju i glavobolju, konfuziju, gubitak ravnoteže, poremećaj svesti", zaključila je za naš portal Milka Raičević.
Primjedbe
Objavi komentar