Nemojte ni pomišljati da jedete takav hljeb, opasan je!
Navikli smo da se ne sedi za stolom bez hleba. I premda mnogi nutricionisti vjeruju da je ovo jedan od proizvoda koji dovodi do debljanja, sastavni je dio naše prehrane.
Međutim, istovremeno se mora voditi računa. Ispostavilo se da kruh može biti opasan a da nema nikakve veze s debljanjem.
Kad pekarski proizvodi isteknu rok trajanja, na njima se često stvara plijesan. Mnogi ljudi radije odrežu "zagađeni" komad, a ostatak kruha ostave za kasniju upotrebu.
Nutricionistica Elena Motova govorila je o posljedicama unosa plijesni koja je zarazila kruh.
Pravilo ekonomičnosti i štedljivosti, koje su u nas postavile prethodne generacije, zapravo se pokazalo kao vrlo opasno po život. Pljesniva hrana može uzrokovati alergije, a ponekad i ozbiljne probleme s disanjem.
Stručnjak je objasnio zašto je upotreba pljesnivih pekarskih proizvoda posebno opasna. Istakla je da porozna hrana, poput hljeba, može imati zagađivače neposredno ispod površine.
Motova je također napomenula da oni koji se plaše i izbjegavaju konzervanse na bilo koji način ne razumiju da se koriste za sprječavanje plijesni.
Nutricionistica je objasnila da gotovo sva meka hrana sadrži veliku količinu vlage, zbog čega patogene bakterije i plijesan koja ih često prati vrlo lako prodiru u proizvod.
Ovo objašnjava nemogućnost uklanjanja plijesni jednostavnim odsijecanjem pokvarenog komada.
Opasnost od plijesni prvenstveno leži u njegovoj sposobnosti da proizvodi otrovne kemikalije - mikotoksine, rekao je stručnjak. Trenutno ne postoje učinkovite metode za uklanjanje ovih spojeva iz hrane.
Mikotoksini su izuzetno termički stabilni i mogu izdržati temperature od 100 ° C ili više.
Ako ove tvari uđu u organizam sa slabim imunitetom, mogu se pojaviti opasne komplikacije. Najblaži oblik bolesti bit će alergija u obliku crvenila, ljuštenja kože itd.
Neki ljudi s alergijom na plijesan mogu dobiti Quinckeov edem, koji je čak i fatalan (ako pacijent ne dobije liječničku pomoć na vrijeme).
Ako nađete pljesnivu hranu, stručnjak savjetuje da je se odmah riješite. Nadalje, vrijedi provjeriti šta se nalazilo u blizini, jer spore mogu lako prodrijeti u susjedne proizvode.
Primjedbe
Objavi komentar