Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Nemojte ni pomišljati da jedete takav hljeb, opasan je!

Nemojte ni pomišljati da jedete takav hljeb, opasan je!

Navikli smo da se ne sedi za stolom bez hleba. I premda mnogi nutricionisti vjeruju da je ovo jedan od proizvoda koji dovodi do debljanja, sastavni je dio naše prehrane.

Međutim, istovremeno se mora voditi računa. Ispostavilo se da kruh može biti opasan a da nema nikakve veze s debljanjem.

Kad pekarski proizvodi isteknu rok trajanja, na njima se često stvara plijesan. Mnogi ljudi radije odrežu "zagađeni" komad, a ostatak kruha ostave za kasniju upotrebu.

Nutricionistica Elena Motova govorila je o posljedicama unosa plijesni koja je zarazila kruh.

Pravilo ekonomičnosti i štedljivosti, koje su u nas postavile prethodne generacije, zapravo se pokazalo kao vrlo opasno po život. Pljesniva hrana može uzrokovati alergije, a ponekad i ozbiljne probleme s disanjem.

Stručnjak je objasnio zašto je upotreba pljesnivih pekarskih proizvoda posebno opasna. Istakla je da porozna hrana, poput hljeba, može imati zagađivače neposredno ispod površine.

Motova je također napomenula da oni koji se plaše i izbjegavaju konzervanse na bilo koji način ne razumiju da se koriste za sprječavanje plijesni.

Nutricionistica je objasnila da gotovo sva meka hrana sadrži veliku količinu vlage, zbog čega patogene bakterije i plijesan koja ih često prati vrlo lako prodiru u proizvod.

Ovo objašnjava nemogućnost uklanjanja plijesni jednostavnim odsijecanjem pokvarenog komada.

Opasnost od plijesni prvenstveno leži u njegovoj sposobnosti da proizvodi otrovne kemikalije - mikotoksine, rekao je stručnjak. Trenutno ne postoje učinkovite metode za uklanjanje ovih spojeva iz hrane.

Mikotoksini su izuzetno termički stabilni i mogu izdržati temperature od 100 ° C ili više.

Ako ove tvari uđu u organizam sa slabim imunitetom, mogu se pojaviti opasne komplikacije. Najblaži oblik bolesti bit će alergija u obliku crvenila, ljuštenja kože itd.

Neki ljudi s alergijom na plijesan mogu dobiti Quinckeov edem, koji je čak i fatalan (ako pacijent ne dobije liječničku pomoć na vrijeme).

Ako nađete pljesnivu hranu, stručnjak savjetuje da je se odmah riješite. Nadalje, vrijedi provjeriti šta se nalazilo u blizini, jer spore mogu lako prodrijeti u susjedne proizvode.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom