Prošle zime požalio sam što nisam pripremio više-sada pravim dvostruku porciju - salata od povrća za zimu - Ljeto u tegli
Priprema: 30 min Kuhanje: 60 min Ukupno: 90 min Nutritivna vrijednost: 500 kcal
Sastojci:
šargarepa - 300 g;
luk - 200 g;
paradajz i krastavci - po 500 g;
kupus - 600 g;
slatka paprika - 500 g;
piment - 1 kom. u tegli;
grašak biber - 4 kom. u tegli;
ulje - 1 kašika. u tegli.
Za marinadu:
voda - 1 litar;
sol - 1 kašika;
šećer - 2 kašike;
sirće 9% - 50 ml.
Proces kuvanja:
Krastavce narežite na kriške, rajčice - kriške, luk - tanke polukrugove, slatke paprike - slamke. Kupus protresite, mrkvu naribajte na ribež za korejsku mrkvu. Staklenke treba sterilizirati, kao i čepove.
U svaku teglu stavite zrna crnog bibera. Sada stavite u slojeve: mrkvu, krastavce, luk, papriku, kupus, paradajz. Povrće je dobro raspoređeno, taložiće se tokom sterilizacije.
Birajte tvrde sorte paradajza. U svaku teglu sipajte maslac bez mirisa. Za marinadu pomiješajte sve sastojke osim octa, prokuhajte i zatim ulijte ocat. Marinadu sipajte u staklenke do vrha, pokrijte poklopcima i sterilizirajte u posudi.
Na dno stavite peškir i prelijte toplom vodom. Nakon što voda proključa, sterilizirajte 20 minuta. Odvrnite čepove na staklenke, okrenite ih i zamotajte dok se potpuno ne ohlade.
Primjedbe
Objavi komentar