Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Povrće za liječenje gihta i psorijaze

Povrće za liječenje gihta i psorijaze

Nije slučajno što se gulija naziva vječnim krumpirom, jer na jednom mjestu može rasti oko 30 godina i dati nekoliko puta više od običnog krumpira.

Sadrži pektin, vitamine, enzime i minerale.

Konzumacija gulije pomaže kod hipertenzije, smanjujući vaskularni tonus. Povećava hemoglobin.

Snižava holesterol u krvi, uklanja toksine, radioaktivne tvari. On tjera kamenje iz mjehura. Njegov svježi sok može smanjiti kiselost u želucu. Listovi biljke liječe opekline, giht, psorijazu, osteohondrozu.

Jedno od glavnih ljekovitih svojstava povrća, poznatog i kao jeruzalemska artičoka, je sadržaj inulina koji doprinosi apsorpciji glukoze u ljudskom tijelu. Stoga je vrlo koristan za osobe koje pate od dijabetesa i bolesti gušterače.

Inulin normalizira metabolizam, uključujući metabolizam masti, i bori se s viškom kilograma. Da biste smršali, birajte recepte za salatu. Nemojte ih miješati s drugim proizvodima.

Za žgaravicu, glavobolju s visokim krvnim tlakom ujutro popijte mješavinu 2 žlice. sok od gulaša razrijeđen 1 žlica. vode.

Osobe koje pate od dijabetesa mogu koristiti listove gulaša - oprati, izrezati, sipati biljno ulje i konzumirati u obliku salate. Ili pojedite 4-5 svježih ili kuhanih gomolja dnevno.

Kod prehlade, kapajte sok iz gomolja u nos - 10-12 kapi 4 puta dnevno.

U slučaju išijasa i osteohondroze, kupke se prave s gulijom. Isecite 2 kg lišća i stabljika (ili 1 kg sirovih gomolja), prelijte vodom nakon ključanja, ostavite do grla 30 minuta. Procijedite juhu i ulijte u kadu na temperaturi od oko 40 ° C. Kupati se 15 minuta. Tok tretmana je 10 kupki.

Odličan lijek za želudac, žgaravicu i glavobolju je 1/2 šolje soka gulije prije jela tokom 2 sedmice. Ublažava zatvor i crijevne kolike.

Listove gulaša možete koristiti i za hranu, dodajući ih u salate i zelene smutije.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom