Povrće za liječenje gihta i psorijaze
Nije slučajno što se gulija naziva vječnim krumpirom, jer na jednom mjestu može rasti oko 30 godina i dati nekoliko puta više od običnog krumpira.
Sadrži pektin, vitamine, enzime i minerale.
Konzumacija gulije pomaže kod hipertenzije, smanjujući vaskularni tonus. Povećava hemoglobin.
Snižava holesterol u krvi, uklanja toksine, radioaktivne tvari. On tjera kamenje iz mjehura. Njegov svježi sok može smanjiti kiselost u želucu. Listovi biljke liječe opekline, giht, psorijazu, osteohondrozu.
Jedno od glavnih ljekovitih svojstava povrća, poznatog i kao jeruzalemska artičoka, je sadržaj inulina koji doprinosi apsorpciji glukoze u ljudskom tijelu. Stoga je vrlo koristan za osobe koje pate od dijabetesa i bolesti gušterače.
Inulin normalizira metabolizam, uključujući metabolizam masti, i bori se s viškom kilograma. Da biste smršali, birajte recepte za salatu. Nemojte ih miješati s drugim proizvodima.
Za žgaravicu, glavobolju s visokim krvnim tlakom ujutro popijte mješavinu 2 žlice. sok od gulaša razrijeđen 1 žlica. vode.
Osobe koje pate od dijabetesa mogu koristiti listove gulaša - oprati, izrezati, sipati biljno ulje i konzumirati u obliku salate. Ili pojedite 4-5 svježih ili kuhanih gomolja dnevno.
Kod prehlade, kapajte sok iz gomolja u nos - 10-12 kapi 4 puta dnevno.
U slučaju išijasa i osteohondroze, kupke se prave s gulijom. Isecite 2 kg lišća i stabljika (ili 1 kg sirovih gomolja), prelijte vodom nakon ključanja, ostavite do grla 30 minuta. Procijedite juhu i ulijte u kadu na temperaturi od oko 40 ° C. Kupati se 15 minuta. Tok tretmana je 10 kupki.
Odličan lijek za želudac, žgaravicu i glavobolju je 1/2 šolje soka gulije prije jela tokom 2 sedmice. Ublažava zatvor i crijevne kolike.
Listove gulaša možete koristiti i za hranu, dodajući ih u salate i zelene smutije.
Primjedbe
Objavi komentar