Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Kako da napravite domaći kvasac - otkriva nam najpoznatiji srpski kuvar

Kako da napravite domaći kvasac - otkriva nam najpoznatiji srpski kuvar

Napravite domaći kvasac od koga testo raste kao ludo

Iako u Srbiji vlada nestašica kvasca, proizvoda koji je neophodan za pravljenje hleba, poznati kuvar i nekadašnji član žirija emisije „Prvi Kuvar Srbije“ Igor Belošević dokazuje da to ne treba da nas brine.

Iako u Srbiji vlada nestašica kvasca, proizvoda koji je neophodan za pravljenje hleba, poznati kuvar i nekadašnji član žirija emisije „Prvi Kuvar Srbije“ Igor Belošević dokazuje da to ne treba da nas brine.

Kvasac možemo da napravimo i sami u kućnim uslovima, a sve što nam je potrebno su osnovne namirnice, brašno, šećer i voda.

Najpoznatiji srpski kuvar je na svom Instagram profilu pokazao da kvasac možemo da napravimo i sami u kućnim uslovima.

Mag kulinarstva je pokazao čak dva recepta koja se prave od osnovnih namirnica - brašna, šećera, vode, kao i rendanih jabuka.

U nastavku vam otkrivamo kako da napravite domaći kvasac po receptu kuvara Igora Beloševića.

Brašno, šećer i voda

Za normalnu količinu hleba u kućnim uslovima potrebno je dve do tri kašike brašna sipati u teglu, zato što ima malu površinu za širenje bakterija. Dodati kašiku šećera i dve-tri kašike vode. Sve to dobro izmutiti.

Kada se napravi homogne smesa dodati samo još malo vode po potrebi. Dobro izmešati sastojke - smesa treba da bude malo gušća od smese za pripremu palačinki.

- Zatvoriti teglu i pustiti da ostane na sobnoj temperaturi naredna tri do četiri dana, s tim što je potrebno svakog dana ponavljati postupak - dodati malo brašna i vode dok ne dođe količina kvasca, odnosno vrenja do samog poklopca - savetuje poznati kuvar.

Brašno, šećer, voda i rendane jabuke

U teglu sipati dve do tri kašike brašna, kašiku šećera i jednu narendanu jabuku. Dodati malo vode kako bi se napravila kompaktna smesa, dobro izmešati. Zatvoriti teglu i pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi narednih dva do tri dana.

- Jabuka ima u sebi svoje šećere i kiseline gde će dodatno podstaći baterije da naprave kvasac. Ta vrsta kvasaca će stići za 2 dana' kaže Igor u svom tutorijalu.

(K.M./Telegraf.rs)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom