Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

Dr Jorga otkriva da li možemo dobiti korona virus putem hleba koji stoji na otvorenom u prodavnici

Dr Jorga otkriva da li možemo dobiti korona virus putem hleba koji stoji na otvorenom u prodavnici

Kako se ponašati sa namirnicama sa pijace i zašto je važno termički obraditi svo povrće

foto: pixabay.com

Gostujući u emisiji na televiziji „Prva“, specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga otkrila je kako se treba ponašati sa namirnicama koje kupujemo na pijaci, odnosno sa voćem i povrćem, ali i hlebom u jeku epidemije korona virusom.

- Voda i hrana nisu direktni putevi prenosa, to je činjenica koju do sada znamo. Ali, pošto korona virus opstaje u kapljicama, dakle kad ljudi kinu u vazduhu onda lebde kapljice, pa ako neko kija i kašlje nad vašim tanjirom i vi jedete, naravno da je virus tu.

- Naš običaj da mama pojede ono što je ostalo detetu, da ljudi dele tanjire, čaše - sve to treba potpuno prekinuti. Ne sme da se koristi ista čaša, ista kašika, posebno kada znamo da u Srbiji nema previše domaćinstava sa mašinom za pranje suđa – upozorila je.

Budući da se 70 odsto crevnih infekcija prenosi putem povrća, dr Jorga ističe da za kupljene namirnice sa pijace treba da primenjujemo iste higijenske mere kao i za sve ostalo.

- Svo povrće koje može termički da se obradi, obradite. Ono što se jede sveže, poput salate, treba dugotrajno oprati pod mlazom jake vode. S druge strane, termički obrađena hrana ne sme da ostaje van frižidera.

Upozorila je i da su pahuljice koje volimo da jedemo za doručak neuporedivo higijenski rizičnije od dobro ispečenog hleba. Zašto?
- Zato što se hleb peče na 200 stepeni, ima koru koja nema vode, odnosno na toj dehidriranoj kori ne ostaje ništa živo. Hleb je potpuno bezbedna namirnica i tu je jako mali epidemiloški rizik. Nije nigde još objavljeno da je iko u svetu preko hleba dobio korona virus. Mi inače znamo da to nije put prenosa ni za ostale crevne infekcije, pa ako je ovo prevashodno respiratorna infekcija sa nekim crevnim infekcijama, ne tvrdim da ne može da se prenese prljavim rukama. Ali, za sada u literaturi hleb ne slovi kao put prenosa – zaključila je.

(T.T./Telegraf.rs)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom