Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

ŽENE MORAJU DA JEDU CRNI I BELI LUK! Njime SMANJUJU RIZIK od nastanka ove SMRTONOSNE BOLESTI

ŽENE MORAJU DA JEDU CRNI I BELI LUK! Njime SMANJUJU RIZIK od nastanka ove SMRTONOSNE BOLESTI

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu "Nutrition and Cancer"

Rezultati najnovijeg naučnog istraživanja su pokazali da konzumiranje crnog i belog luka može da smanji rizik od nastanka raka dojke.
Luk, Foto: Shutterstock

Grupa profesora sa Univerziteta Bafalo i Univerziteta u Portoriku sprovela je istraživanje o povezanosti upotrebe crnog i belog luka i obolevanja od raka dojke. Na kraju opsežne studije došli su do vrlo važnih rezultata koji su pokazali da konzumiranje crnog i belog luka mogu da smanje rizik od raka dojke za čak 67 posto.

Istraživač Gauri Desai je novinarima rekla da su u ovom slučaju poseban fokus stavili na Portoriko jer su primetili da ima nisku stopu raka dojke.

"Portoriko ima niži procenat obolelih od karcinoma dojke u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama, zbog čega je bilo bitno istražiti tamošnje stanovništvo", rekla je Desai.

Objasnila je da su došli do saznanja da žene u Portoriku jedu mnogo više crnog i belog luka, od običnih jela pa do specijalnih jela od pirinča i graška.

Dosadašnja istraživanja su takođe pokazala da luk ima značajan efekat u prevenciji raka zbog svojih antioksidantskih i enzimskih svojstava. U istraživanju je učestvovalo 314 žena u starosne dobi između 30 i 79 godina koje su imale karcinom dojke između 2008. i 2014. godine, kao i kontrolna grupa koja se sastojala od 346 učesnica koje nikada nisu bolovale od karcinoma.

One su odgovarale na pitanja iz upitnika, otkrivajući svoje prehrambene navike, uključujući učestalost konzumiranja crnog i belog luka.

"Kod žena koje su konzumirale beli luk i crni luk više od jedanput dnevno, zabeleženo je smanjenje rizika od raka dojke za 67 odsto u odnosu na one koje ih nikada konzumirale", rekla je Desai.

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu "Nutrition and Cancer".


(Espreso.rs/N1)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom