Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

Naučnici su utvrdili koja hrana uzrokuje ćelavost kod muškaraca

Često se ljudi suočavaju sa podmuklim problemom kada nije jasno zašto kosa počinje da opada. Ponekad se takvo otkriće završi sjajnom ćelavom mrljom, iako se čini da u porodici nema ćelavih ljudi, a starost nije nastupila. Međutim, razlog može biti na površini - hrana. Tim istraživača sa kineskog univerziteta Tsinghua otkrio je da slatka pića mogu dovesti do ćelavosti. U istraživanju je učestvovao 1.951 muškarac starosti od 18 do 45 godina. Popunili su upitnike za procjenu ishrane, fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao rezultat toga, stručnjaci su otkrili vezu između velike konzumacije zaslađenih pića i ćelavosti kod muškaraca. Inače, posttraumatski stresni poremećaj još više izaziva gubitak kose. Naučnici pretpostavljaju da velika količina šećera uzrokuje reakcije koje rezultiraju time da folikuli dlake primaju manje glukoze. Ishrana kose je smanjena i ona umire. Međutim, treba napomenuti da studija ima neka ograničenja. Nisu svi učesnici imali lekarski potvrđenu dijagnozu. Stoga konačne

PARADAJZ JE JAKO OPASAN AKO PATITE OD OVIH 6 STANJA! Najbolje da ga IZBEGAVATE ako imate problema sa OVIM ORGANIMA

PARADAJZ JE JAKO OPASAN AKO PATITE OD OVIH 6 STANJA! Najbolje da ga IZBEGAVATE ako imate problema sa OVIM ORGANIMA

Ako imate neke od simptoma koje ćemo sada navesti, možda biste trebali eliminisati ili smanjiti unos paradajza na otprilike četiri nedelje

Iako je paradajz uglavnom siguran za konzumaciju, u nekim slučajevima može izazvati neprijatne nuspojave.
Paradajz

Ako imate neke od simptoma koje ćemo sada navesti, možda biste trebali eliminisati ili smanjiti unos paradajza na otprilike četiri nedelje i videti kako će vaše telo da reaguje.

Stručnjaci navode nekoliko opasnih reakcija koje paradajz može izazvati.


Refluks kiseline

Paradajz je kiseo i može izazvati gorušicu kod ljudi sa želučanim problemima poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako ste zdravi i jedete previše paradajta ili umaka od paradajza, može doći do osećaja "gorenja" u želucu.

Problemi sa zglobovima

Jedenje previše paradajza može uzrokovati bolove u zglobovima. To je zato što paradajz sadrži alkaloid zvan solanin koji stvara kalcijum u tkivu i njegovo gomilanje može uzrokovati upalu, bol i oticanje u zglobovima.

Problemi s bubrezima

Kao što smo već rekli, paradajz dovodi do nakupljanja kalcijuma u telu. Tome dodajte činjenicu da je bogat i nečim što se naziva oksalat - tvar koja, ako se previše konzumira, ne metabolizira lako te može rezultirati bubrežnim kamencem. Paradajz je takođe bogat kalijumom koji može narušiti rad bubrega. Ako već imate problema s bubrezima, budite toga svesni.

Sindrom iritabilnog creva

Ako patite od IBS-a, paradajz može da podstakne simptome. Oni uključuju proliv, bolne grčeve, nadimanje, plinove i zatvor. U ovom je slučaju najbolje držati se podalje od kiselih namirnica poput paradajza i umaka od paradajza.

Može izazvati likopenodermiju

Likopen je vrsta pigmenta koji je prisutan u paradajzu i drugim namirnicama. Kada ga konzumirate u pravoj količini, izvrstan je za zdravlje srca. Međutim, ako se previše konzumira to može dovesti do pojačane pigmentacije kože, poznate kao likopenodermija.

Urinarni problemi

Hrana koja sadrži visoku količinu kiseline, poput paradajza, može iziritirati bešiku. Ako patite od inkontinencije ili ste skloni urinarnim problemima, najbolje je izbegavati ili smanjiti ovu vrste hrane. Kuvanje paradajza u ovom slučaju ne pomaže, a proizvodi poput umaka od paradajza i kečapa još su problematičniji.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom